Książka - Kuchnia francuska

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Jedzenie odgrywa kluczową rolę w codziennym życiu Francuzów, a jego jakość wynika z niezwykłej dbałości o świeżość i pochodzenie składników. Prawdziwy kucharz, nawet ten domowy, dąży do zakupu mięsa czy warzyw na lokalnym targu albo od zaufanego dostawcy, zamiast sięgać po produkty z supermarketu.

Świeżość składników jest nieodzowna, szczególnie że warzywa i inne dodatki często serwowane są jako samoistne przystawki, podawane przed głównym daniem. Przykładami mogą być zielona sałata z oliwą, octem i czosnkiem bądź inne sosy. Francuzi spożywają posiłki trzy razy dziennie. Poranek zaczynają od śniadania, które składa się z kawy, herbaty lub czekolady oraz rogalika, chleba z masłem i dżemem. W porze południowej podawany jest obiad złożony z kilku dań: przystawki, głównego dania, deski serów, deseru oraz kawy. Kolacja to delikatne dania z warzyw i sałatek, często z dodatkiem lekkiego mięsa. Zupy zarezerwowane są na specjalne okazje, podczas wystawniejszego obiadu. Ciekawostką jest fakt, że Francuzi nie mają w zwyczaju podjadania między posiłkami.

Francja słynie z imponującego wyboru serów, liczącego około 400 rodzajów. "Dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera" – wydaje się to dewizą wielu Francuzów. Wino jest nieodłącznym towarzyszem posiłku, chociaż coraz częściej do obiadu serwowane jest piwo, jako lżejsza alternatywa z mniejszą zawartością alkoholu.

Francuska sztuka kulinarna zakorzeniona jest w regionalnej różnorodności, kształtowanej przez wieki. Prawdziwy domowy obiad nierozerwalnie związany jest z tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Równie ważną rolę odgrywają niewielkie restauracje na prowincji, oferujące regionalne specjały.

Wpływ kuchni francuskiej można zauważyć na całym świecie, w tym także w kuchni polskiej, o czym świadczą liczne zapożyczenia językowe. Słowa takie jak antrykot, beszamel, farsz, frytki, kotlet, majonez, omlet, marynowanie, panierowanie czy szpikowanie wywodzą się właśnie z francuskiego.

Dzięki tej książce odkryjecie Państwo bogactwo smaków kuchni francuskiej. Mamy nadzieję, że przedstawione przepisy urozmaicą repertuar dań serwowanych na Państwa stołach, a rodzinie i przyjaciołom będziecie z radością życzyć – tak jak my w tym miejscu – „BON APPETIT!”.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

brak

nowa

brak

jak nowa

2

3.94 zł

dobry

ok
Taniej o 1.06 złCena rynkowa: 5.00 zł
  • normalne ślady użytkowania wynikające z kartkowania podczas czytania
  • brak większych uszkodzeń lub zagięć

Wysyłka w ciągu 24h + czas dostawy

brak

widoczne ślady używania

Dostępna ilość 1

Uwaga została 1 szt.

Posiadamy 2 szt.

Dostępna ilość

5.00

3.94

Jedzenie odgrywa kluczową rolę w codziennym życiu Francuzów, a jego jakość wynika z niezwykłej dbałości o świeżość i pochodzenie składników. Prawdziwy kucharz, nawet ten domowy, dąży do zakupu mięsa czy warzyw na lokalnym targu albo od zaufanego dostawcy, zamiast sięgać po produkty z supermarketu.

Świeżość składników jest nieodzowna, szczególnie że warzywa i inne dodatki często serwowane są jako samoistne przystawki, podawane przed głównym daniem. Przykładami mogą być zielona sałata z oliwą, octem i czosnkiem bądź inne sosy. Francuzi spożywają posiłki trzy razy dziennie. Poranek zaczynają od śniadania, które składa się z kawy, herbaty lub czekolady oraz rogalika, chleba z masłem i dżemem. W porze południowej podawany jest obiad złożony z kilku dań: przystawki, głównego dania, deski serów, deseru oraz kawy. Kolacja to delikatne dania z warzyw i sałatek, często z dodatkiem lekkiego mięsa. Zupy zarezerwowane są na specjalne okazje, podczas wystawniejszego obiadu. Ciekawostką jest fakt, że Francuzi nie mają w zwyczaju podjadania między posiłkami.

Francja słynie z imponującego wyboru serów, liczącego około 400 rodzajów. "Dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera" – wydaje się to dewizą wielu Francuzów. Wino jest nieodłącznym towarzyszem posiłku, chociaż coraz częściej do obiadu serwowane jest piwo, jako lżejsza alternatywa z mniejszą zawartością alkoholu.

Francuska sztuka kulinarna zakorzeniona jest w regionalnej różnorodności, kształtowanej przez wieki. Prawdziwy domowy obiad nierozerwalnie związany jest z tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Równie ważną rolę odgrywają niewielkie restauracje na prowincji, oferujące regionalne specjały.

Wpływ kuchni francuskiej można zauważyć na całym świecie, w tym także w kuchni polskiej, o czym świadczą liczne zapożyczenia językowe. Słowa takie jak antrykot, beszamel, farsz, frytki, kotlet, majonez, omlet, marynowanie, panierowanie czy szpikowanie wywodzą się właśnie z francuskiego.

Dzięki tej książce odkryjecie Państwo bogactwo smaków kuchni francuskiej. Mamy nadzieję, że przedstawione przepisy urozmaicą repertuar dań serwowanych na Państwa stołach, a rodzinie i przyjaciołom będziecie z radością życzyć – tak jak my w tym miejscu – „BON APPETIT!”.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 3.94 zł

Okładka: Miękka

Ilość stron: 60

Rozmiar: 145 x 210 mm

ID: 9788379622801

Wydawnictwo: O-press, Praca Zbiorowa

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki: Kuchnia i diety

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

0 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

InPost Paczkomaty 24/7

InPost Paczkomaty 24/7

13.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

ORLEN Paczka

ORLEN Paczka

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

9.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

DPD Pickup Punkt Odbioru

DPD Pickup Punkt Odbioru

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier GLS

Kurier GLS

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier DPD

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier InPost

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Pocztex Kurier

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

Punkt odbioru (Dębica)

5.00 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

NAJTAŃSZA FORMA DOSTAWY

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info