Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Kuchnia francuska
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Jedzenie odgrywa kluczową rolę w codziennym życiu Francuzów, a jego jakość wynika z niezwykłej dbałości o świeżość i pochodzenie składników. Prawdziwy kucharz, nawet ten domowy, dąży do zakupu mięsa czy warzyw na lokalnym targu albo od zaufanego dostawcy, zamiast sięgać po produkty z supermarketu.
Świeżość składników jest nieodzowna, szczególnie że warzywa i inne dodatki często serwowane są jako samoistne przystawki, podawane przed głównym daniem. Przykładami mogą być zielona sałata z oliwą, octem i czosnkiem bądź inne sosy. Francuzi spożywają posiłki trzy razy dziennie. Poranek zaczynają od śniadania, które składa się z kawy, herbaty lub czekolady oraz rogalika, chleba z masłem i dżemem. W porze południowej podawany jest obiad złożony z kilku dań: przystawki, głównego dania, deski serów, deseru oraz kawy. Kolacja to delikatne dania z warzyw i sałatek, często z dodatkiem lekkiego mięsa. Zupy zarezerwowane są na specjalne okazje, podczas wystawniejszego obiadu. Ciekawostką jest fakt, że Francuzi nie mają w zwyczaju podjadania między posiłkami.
Francja słynie z imponującego wyboru serów, liczącego około 400 rodzajów. "Dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera" – wydaje się to dewizą wielu Francuzów. Wino jest nieodłącznym towarzyszem posiłku, chociaż coraz częściej do obiadu serwowane jest piwo, jako lżejsza alternatywa z mniejszą zawartością alkoholu.
Francuska sztuka kulinarna zakorzeniona jest w regionalnej różnorodności, kształtowanej przez wieki. Prawdziwy domowy obiad nierozerwalnie związany jest z tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Równie ważną rolę odgrywają niewielkie restauracje na prowincji, oferujące regionalne specjały.
Wpływ kuchni francuskiej można zauważyć na całym świecie, w tym także w kuchni polskiej, o czym świadczą liczne zapożyczenia językowe. Słowa takie jak antrykot, beszamel, farsz, frytki, kotlet, majonez, omlet, marynowanie, panierowanie czy szpikowanie wywodzą się właśnie z francuskiego.
Dzięki tej książce odkryjecie Państwo bogactwo smaków kuchni francuskiej. Mamy nadzieję, że przedstawione przepisy urozmaicą repertuar dań serwowanych na Państwa stołach, a rodzinie i przyjaciołom będziecie z radością życzyć – tak jak my w tym miejscu – „BON APPETIT!”.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Jedzenie odgrywa kluczową rolę w codziennym życiu Francuzów, a jego jakość wynika z niezwykłej dbałości o świeżość i pochodzenie składników. Prawdziwy kucharz, nawet ten domowy, dąży do zakupu mięsa czy warzyw na lokalnym targu albo od zaufanego dostawcy, zamiast sięgać po produkty z supermarketu.
Świeżość składników jest nieodzowna, szczególnie że warzywa i inne dodatki często serwowane są jako samoistne przystawki, podawane przed głównym daniem. Przykładami mogą być zielona sałata z oliwą, octem i czosnkiem bądź inne sosy. Francuzi spożywają posiłki trzy razy dziennie. Poranek zaczynają od śniadania, które składa się z kawy, herbaty lub czekolady oraz rogalika, chleba z masłem i dżemem. W porze południowej podawany jest obiad złożony z kilku dań: przystawki, głównego dania, deski serów, deseru oraz kawy. Kolacja to delikatne dania z warzyw i sałatek, często z dodatkiem lekkiego mięsa. Zupy zarezerwowane są na specjalne okazje, podczas wystawniejszego obiadu. Ciekawostką jest fakt, że Francuzi nie mają w zwyczaju podjadania między posiłkami.
Francja słynie z imponującego wyboru serów, liczącego około 400 rodzajów. "Dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera" – wydaje się to dewizą wielu Francuzów. Wino jest nieodłącznym towarzyszem posiłku, chociaż coraz częściej do obiadu serwowane jest piwo, jako lżejsza alternatywa z mniejszą zawartością alkoholu.
Francuska sztuka kulinarna zakorzeniona jest w regionalnej różnorodności, kształtowanej przez wieki. Prawdziwy domowy obiad nierozerwalnie związany jest z tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Równie ważną rolę odgrywają niewielkie restauracje na prowincji, oferujące regionalne specjały.
Wpływ kuchni francuskiej można zauważyć na całym świecie, w tym także w kuchni polskiej, o czym świadczą liczne zapożyczenia językowe. Słowa takie jak antrykot, beszamel, farsz, frytki, kotlet, majonez, omlet, marynowanie, panierowanie czy szpikowanie wywodzą się właśnie z francuskiego.
Dzięki tej książce odkryjecie Państwo bogactwo smaków kuchni francuskiej. Mamy nadzieję, że przedstawione przepisy urozmaicą repertuar dań serwowanych na Państwa stołach, a rodzinie i przyjaciołom będziecie z radością życzyć – tak jak my w tym miejscu – „BON APPETIT!”.
