Książka - Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kuchnia polska okresu międzywojennego była niezwykle różnorodna, niczym mozaika etnicznie zróżnicowanej Drugiej Rzeczypospolitej. Wpływy szlacheckich tradycji kulinarnych przenikały się z koniecznością dostosowania do nowych realiów ekonomicznych oraz zmian w stylu życia, takich jak wzrost aktywności zawodowej kobiet i rozwój cywilizacyjny. W miastach coraz chętniej stawiano na nowoczesne rozwiązania — potrawy były prostsze i szybsze do przyrządzenia, podczas gdy kuchnia ziemiańska pozostawała przy cięższych, sycących daniach.

Ta książka zaprasza czytelnika do odkrycia bogactwa smaków i kulinarnych zwyczajów tamtego okresu. Opierając się na ówczesnych książkach kucharskich, pamiętnikach i artykułach prasowych, autorka kreuje barwną opowieść o kulinariach czasów Drugiej Rzeczypospolitej. W książce prócz ciekawego historycznego kontekstu znajduje się zbiór 100 przepisów, które odtwarzają zarówno proste, codzienne dania, jak i wykwintne potrawy na wyjątkowe okazje. Oprócz znanym i lubianych dań takich jak tradycyjny polski żur, bigos czy śledzie w śmietanie, czytelnik odnajdzie też nieco zapomniane specjały, takie jak miszkulancja, orszada czy deser Coupe la Mode z okresu międzywojennego. Wszystkie przepisy zostały starannie opracowane i zaktualizowane przez Autorkę, by mogły być łatwo przyrządzone przez każdego, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych.

Życzymy smacznej podróży wszystkim miłośnikom kulinarnych tradycji i epoki dwudziestolecia międzywojennego!

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Kuchnia polska okresu międzywojennego była niezwykle różnorodna, niczym mozaika etnicznie zróżnicowanej Drugiej Rzeczypospolitej. Wpływy szlacheckich tradycji kulinarnych przenikały się z koniecznością dostosowania do nowych realiów ekonomicznych oraz zmian w stylu życia, takich jak wzrost aktywności zawodowej kobiet i rozwój cywilizacyjny. W miastach coraz chętniej stawiano na nowoczesne rozwiązania — potrawy były prostsze i szybsze do przyrządzenia, podczas gdy kuchnia ziemiańska pozostawała przy cięższych, sycących daniach.

Ta książka zaprasza czytelnika do odkrycia bogactwa smaków i kulinarnych zwyczajów tamtego okresu. Opierając się na ówczesnych książkach kucharskich, pamiętnikach i artykułach prasowych, autorka kreuje barwną opowieść o kulinariach czasów Drugiej Rzeczypospolitej. W książce prócz ciekawego historycznego kontekstu znajduje się zbiór 100 przepisów, które odtwarzają zarówno proste, codzienne dania, jak i wykwintne potrawy na wyjątkowe okazje. Oprócz znanym i lubianych dań takich jak tradycyjny polski żur, bigos czy śledzie w śmietanie, czytelnik odnajdzie też nieco zapomniane specjały, takie jak miszkulancja, orszada czy deser Coupe la Mode z okresu międzywojennego. Wszystkie przepisy zostały starannie opracowane i zaktualizowane przez Autorkę, by mogły być łatwo przyrządzone przez każdego, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych.

Życzymy smacznej podróży wszystkim miłośnikom kulinarnych tradycji i epoki dwudziestolecia międzywojennego!

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 192
Rok wydania: 2015
Rozmiar: 165 × 235 mm
ID: 9788377732946
Autorzy:
Wydawnictwo:

Dane producenta:

Wydawnictwo RM , Mińska 25, 03-808 Warszawa, Polska ,[email protected] ,tel. 22 870 60 46

Inne książki: Agnieszka Jeż

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info