Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Kuchnia polska okresu międzywojennego była niezwykle różnorodna, niczym mozaika etnicznie zróżnicowanej Drugiej Rzeczypospolitej. Wpływy szlacheckich tradycji kulinarnych przenikały się z koniecznością dostosowania do nowych realiów ekonomicznych oraz zmian w stylu życia, takich jak wzrost aktywności zawodowej kobiet i rozwój cywilizacyjny. W miastach coraz chętniej stawiano na nowoczesne rozwiązania — potrawy były prostsze i szybsze do przyrządzenia, podczas gdy kuchnia ziemiańska pozostawała przy cięższych, sycących daniach.
Ta książka zaprasza czytelnika do odkrycia bogactwa smaków i kulinarnych zwyczajów tamtego okresu. Opierając się na ówczesnych książkach kucharskich, pamiętnikach i artykułach prasowych, autorka kreuje barwną opowieść o kulinariach czasów Drugiej Rzeczypospolitej. W książce prócz ciekawego historycznego kontekstu znajduje się zbiór 100 przepisów, które odtwarzają zarówno proste, codzienne dania, jak i wykwintne potrawy na wyjątkowe okazje. Oprócz znanym i lubianych dań takich jak tradycyjny polski żur, bigos czy śledzie w śmietanie, czytelnik odnajdzie też nieco zapomniane specjały, takie jak miszkulancja, orszada czy deser Coupe la Mode z okresu międzywojennego. Wszystkie przepisy zostały starannie opracowane i zaktualizowane przez Autorkę, by mogły być łatwo przyrządzone przez każdego, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych.
Życzymy smacznej podróży wszystkim miłośnikom kulinarnych tradycji i epoki dwudziestolecia międzywojennego!
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Kuchnia polska okresu międzywojennego była niezwykle różnorodna, niczym mozaika etnicznie zróżnicowanej Drugiej Rzeczypospolitej. Wpływy szlacheckich tradycji kulinarnych przenikały się z koniecznością dostosowania do nowych realiów ekonomicznych oraz zmian w stylu życia, takich jak wzrost aktywności zawodowej kobiet i rozwój cywilizacyjny. W miastach coraz chętniej stawiano na nowoczesne rozwiązania — potrawy były prostsze i szybsze do przyrządzenia, podczas gdy kuchnia ziemiańska pozostawała przy cięższych, sycących daniach.
Ta książka zaprasza czytelnika do odkrycia bogactwa smaków i kulinarnych zwyczajów tamtego okresu. Opierając się na ówczesnych książkach kucharskich, pamiętnikach i artykułach prasowych, autorka kreuje barwną opowieść o kulinariach czasów Drugiej Rzeczypospolitej. W książce prócz ciekawego historycznego kontekstu znajduje się zbiór 100 przepisów, które odtwarzają zarówno proste, codzienne dania, jak i wykwintne potrawy na wyjątkowe okazje. Oprócz znanym i lubianych dań takich jak tradycyjny polski żur, bigos czy śledzie w śmietanie, czytelnik odnajdzie też nieco zapomniane specjały, takie jak miszkulancja, orszada czy deser Coupe la Mode z okresu międzywojennego. Wszystkie przepisy zostały starannie opracowane i zaktualizowane przez Autorkę, by mogły być łatwo przyrządzone przez każdego, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych.
Życzymy smacznej podróży wszystkim miłośnikom kulinarnych tradycji i epoki dwudziestolecia międzywojennego!
