Najlepsze książki kulinarne: 5 tytułów, które musisz mieć!
Czas na konkrety? Sprawdź, jakie książki kucharskie naszym zdaniem zdecydowanie zasługują na uwagę. Kolejność przypadkowa! Jeszcze raz przypominamy, że to tylko propozycje, a ciekawych pozycji książkowych jest dzisiaj na rynku o wiele więcej.
JADŁONOMIA PO POLSKI, Marta Dymek. Idealna propozycja dla wszystkich osób, które są weganami i szukają kulinarnych inspiracji lub dopiero zamierzają przejść na weganizm, a jednocześnie uwielbiają polską kuchnię. Marta Dymek tym razem wzięła na warsztat nasze rodzime potrawy – niekwestionowaną zaletą tej książki jest łatwa dostępność składników i podział na pory roku. W związku z tym, jeśli w odpowiedniej porze roku będziesz chciał(a) wykonać konkretny przepis, nie będziesz musiał(a) się martwić o możliwość kupienia sezonowych warzyw i owoców. Książka została opatrzona pięknymi zdjęciami, na widok których cieknie ślinka! Marta Dymek prowadzi zresztą świetne bloga, który również jest pełen niesamowitych inspiracji, a to nie jej pierwsza książka kucharska!
KUCHNIA NELI, Nela Rubinstein. Nela Rubinstein, a właściwie Aniela, to żona znakomitego pianisty – Artura Rubinsteina i doskonała kucharka. Czerpiąc z kuchni polskiej i litewskiej, gotowała wyśmienite potrawy, które zachwycały gości Rubinsteinów. Jej kulinarny zmysł był podziwiany przez wiele ważnych osobistości. W książce „Kuchnia Neli” znajdziesz znane Ci z dzieciństwa potrawy, z dokładnym opisem ich przygotowania. To doskonałe kompendium wiedzy dla osób szukających książki, która pozwoli im odtworzyć najsmaczniejsze tradycyjne dania. Wszystkie receptury są bardzo dokładnie opisane i podane w przystępny sposób, dlatego nawet jeśli dotychczas raczej rzadko gościłaś(eś) w kuchni, na pewno poradzisz sobie z przyrządzeniem wybranych przez Ciebie przepisów. Ta książka to doskonały pomysł na prezent!
JEDYNE PRAKTYCZNE PRZEPISY, Lucyna Ćwierczakiewicz. Pani Lucyna to Robert Makłowicz dziewiętnastego wieku. Jej książki kucharskie cieszyły się w przeszłości ogromną popularnością i pomagały w prowadzeniu wielu domów. Lucyna Ćwierczakiewicz była zresztą niesamowicie barwną postacią i ogromny nacisk kładła na zachowanie standardów higienicznych. Jej książka „365 obiadów” to jadłospis na cały rok, bardzo ułatwiający planowanie posiłków, mimo tego, że dzisiaj jadamy nieco inaczej niż w tamtym czasie. Na pierwsze spotkanie z twórczością Ćwierczakiewiczowej polecamy również „Jedyne praktyczne przepisy”, dzięki którym domowe przetwory i ciasta nie będą miały już przed Tobą żadnych tajemnic.
GOTUJĘ, NIE MARNUJĘ, Sylwia Majcher. Przyznaj się, ile razy wrzucałaś(eś) z lodówki przeterminowane produkty lub spleśniałe warzywa? Marnowanie żywności to obecnie ogromny problem, dlatego jeśli chcesz zacząć z nim walczyć we własnym domu, koniecznie zaopatrz się w tę książkę. Sylwia Majcher nauczy się, jak zagospodarować resztki, żeby nie wyrzucać żywności, ale jednocześnie gotować smacznie i zdrowo. To również doskonały sposób na to, żeby zreformować swoje domowe wydatki. Marnowanie żywności = marnowanie pieniędzy, dlatego warto nauczyć się gotować bardziej oszczędnie.
WEGAN NERD. MOJA ROŚLINNA KUCHNIA, Alicja Rokicka. Kolejna ciekawa propozycja dla wegan, ale nie tylko. Nawet jeśli jesteś wegetarianinem/wegetarianką lub po prostu chcesz ograniczyć spożycie mięsa we własnej diecie, zdecydowanie warto po nią sięgnąć. Dlaczego? Autorka prezentuje proste, ale jednocześnie smaczne i efektowne przepisy na dania, które mogą odświeżyć Twój codzienny jadłospis. Szukasz pomysłów na roślinne słodkości? W takim razie koniecznie sprawdź inną książkę autorstwa Alicji Rokickiej – „Słodka Wegan Nerw. Moje roślinne desery”.
Szukając książek kucharskich zwróć uwagę na te pozycję, którą nauczą Cię przygotowywania domowych przetworów. Dlaczego? Zimą i na przednówku w polskim klimacie bardzo ciężko o świeże owoce i warzywa, dlatego zamknięte w słoikach przetwory mogą stać się dla Ciebie i Twojej rodziny cennym źródłem witamin. Kiedyś ich przygotowywanie było rytuałem w większości polskich domów i zdecydowanie warto spróbować wrócić do tych tradycji, zwłaszcza że robienie przetworów wcale nie musi być żmudne lub skomplikowane, zwłaszcza jeśli ten proces odpowiednio zaplanujesz.
REASUMUJĄC: jeżeli masz w planach zakup nowej książki kulinarnej, skup się przede wszystkim na określeniu własnych potrzeb i oczekiwań. Zastanów się, na jakich przepisach zależy Ci najbardziej, przemyśl kwestię posiadanych umiejętności kulinarnych i ustal, czy potrzebna Ci książka dla zaawansowanych, czy może lepiej jednak zainwestować w książkę dla początkujących kucharzy.
Komentarze
Brak komentarzy...
Dodaj komentarz
Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość komentowania. Przejdź do strony logowania.