Książki kulinarne, które trzeba mieć. Nasz ranking ciekawych tytułów pomoże Ci w nauce gotowania!
Dopiero zaczynasz stawiać pierwsze kroki w sztuce gotowania? A może nie narzekasz na swoje kulinarne umiejętności, ale chcesz je stale rozwijać i w związku z tym zastanawiasz się, jakie książki kulinarne trzeba mieć? Zebraliśmy dla Ciebie kilka interesujących propozycji. Oczywiście, pamiętaj, że ciekawych książek kulinarnych jest na rynku o wiele więcej – my przedstawiamy tylko niektóre z nich!
O czym musisz pamiętać, jeżeli chcesz wybrać odpowiednią książkę kulinarną?
Chcesz stworzyć swój własnych ranking książek kucharskich? Podpowiemy Ci, co musisz mieć na uwadze, jeśli zamierzasz wybrać najlepsze książki kulinarne, dostosowane do Twoich indywidualnych potrzeb.
UMIEJĘTNOŚCI. Przeanalizuj, czy potrzebna Ci książka kucharska dla początkujących, czy może zależy Ci na tym, żeby poszerzyć swoją kulinarną wiedzę. Wbrew pozorom to naprawdę bardzo ważne. Jeśli dopiero zamierzasz zacząć swoją przygodę z gotowaniem, najlepsze dla Ciebie będą książki kulinarne dla początkujących, które nauczą Cię najważniejszych podstaw. Gotowanie to prawdziwa sztuka, ale wystarczy odrobina treningu i chęć do nauki, żeby przestało sprawiać Ci problemy.
TEMATYKA. Chcesz kupić polecane książki kulinarne o kuchni włoskiej, polskiej lub hiszpańskiej? Zależy Ci na tym, żeby nauczyć się gotować po wegańsku? Określ swoje wymagania. To pomoże Ci zdecydować się na książkę, która nie będzie się w praktyce kurzyła na Twojej biblioteczce, ale rzeczywiście znajdzie zastosowanie w kuchni. W tym przypadku pierwsze skrzypce powinny grać Twoje indywidualne preferencje – każdy z nas ma w końcu swoje ulubione smaki. Miej to na uwadze również, jeśli chcesz kupić książki kulinarne na prezent! Przykład? Jeśli odbiorcy prezentu nie jedzą mięsa, książka kulinarna, w której przeważają przepisy z wykorzystaniem tego składnika może im się po prostu nie przydać.
ZE ZDJĘCIAMI CZY BEZ? Tworząc własny top książek kulinarnych zastanów się, czy wolisz książki kulinarne opatrzone pięknymi zdjęciami potraw, czy nie ma to dla Ciebie większego znaczenia. To w dużej mierze indywidualna kwestia, dlatego decyzję musisz podjąć sam(a). Określ również własne możliwości finansowe. Na rynku bez problemu dostępne są ciekawe, ale jednocześnie tanie książki kulinarne, które zmieszczą się w założonym budżecie.
Najlepsze książki kulinarne: 5 tytułów, które musisz mieć!
Czas na konkrety? Sprawdź, jakie książki kucharskie naszym zdaniem zdecydowanie zasługują na uwagę. Kolejność przypadkowa! Jeszcze raz przypominamy, że to tylko propozycje, a ciekawych pozycji książkowych jest dzisiaj na rynku o wiele więcej.
JADŁONOMIA PO POLSKI, Marta Dymek. Idealna propozycja dla wszystkich osób, które są weganami i szukają kulinarnych inspiracji lub dopiero zamierzają przejść na weganizm, a jednocześnie uwielbiają polską kuchnię. Marta Dymek tym razem wzięła na warsztat nasze rodzime potrawy – niekwestionowaną zaletą tej książki jest łatwa dostępność składników i podział na pory roku. W związku z tym, jeśli w odpowiedniej porze roku będziesz chciał(a) wykonać konkretny przepis, nie będziesz musiał(a) się martwić o możliwość kupienia sezonowych warzyw i owoców. Książka została opatrzona pięknymi zdjęciami, na widok których cieknie ślinka! Marta Dymek prowadzi zresztą świetne bloga, który również jest pełen niesamowitych inspiracji, a to nie jej pierwsza książka kucharska!
KUCHNIA NELI, Nela Rubinstein. Nela Rubinstein, a właściwie Aniela, to żona znakomitego pianisty – Artura Rubinsteina i doskonała kucharka. Czerpiąc z kuchni polskiej i litewskiej, gotowała wyśmienite potrawy, które zachwycały gości Rubinsteinów. Jej kulinarny zmysł był podziwiany przez wiele ważnych osobistości. W książce „Kuchnia Neli” znajdziesz znane Ci z dzieciństwa potrawy, z dokładnym opisem ich przygotowania. To doskonałe kompendium wiedzy dla osób szukających książki, która pozwoli im odtworzyć najsmaczniejsze tradycyjne dania. Wszystkie receptury są bardzo dokładnie opisane i podane w przystępny sposób, dlatego nawet jeśli dotychczas raczej rzadko gościłaś(eś) w kuchni, na pewno poradzisz sobie z przyrządzeniem wybranych przez Ciebie przepisów. Ta książka to doskonały pomysł na prezent!
JEDYNE PRAKTYCZNE PRZEPISY, Lucyna Ćwierczakiewicz. Pani Lucyna to Robert Makłowicz dziewiętnastego wieku. Jej książki kucharskie cieszyły się w przeszłości ogromną popularnością i pomagały w prowadzeniu wielu domów. Lucyna Ćwierczakiewicz była zresztą niesamowicie barwną postacią i ogromny nacisk kładła na zachowanie standardów higienicznych. Jej książka „365 obiadów” to jadłospis na cały rok, bardzo ułatwiający planowanie posiłków, mimo tego, że dzisiaj jadamy nieco inaczej niż w tamtym czasie. Na pierwsze spotkanie z twórczością Ćwierczakiewiczowej polecamy również „Jedyne praktyczne przepisy”, dzięki którym domowe przetwory i ciasta nie będą miały już przed Tobą żadnych tajemnic.
GOTUJĘ, NIE MARNUJĘ, Sylwia Majcher. Przyznaj się, ile razy wrzucałaś(eś) z lodówki przeterminowane produkty lub spleśniałe warzywa? Marnowanie żywności to obecnie ogromny problem, dlatego jeśli chcesz zacząć z nim walczyć we własnym domu, koniecznie zaopatrz się w tę książkę. Sylwia Majcher nauczy się, jak zagospodarować resztki, żeby nie wyrzucać żywności, ale jednocześnie gotować smacznie i zdrowo. To również doskonały sposób na to, żeby zreformować swoje domowe wydatki. Marnowanie żywności = marnowanie pieniędzy, dlatego warto nauczyć się gotować bardziej oszczędnie.
WEGAN NERD. MOJA ROŚLINNA KUCHNIA, Alicja Rokicka. Kolejna ciekawa propozycja dla wegan, ale nie tylko. Nawet jeśli jesteś wegetarianinem/wegetarianką lub po prostu chcesz ograniczyć spożycie mięsa we własnej diecie, zdecydowanie warto po nią sięgnąć. Dlaczego? Autorka prezentuje proste, ale jednocześnie smaczne i efektowne przepisy na dania, które mogą odświeżyć Twój codzienny jadłospis. Szukasz pomysłów na roślinne słodkości? W takim razie koniecznie sprawdź inną książkę autorstwa Alicji Rokickiej – „Słodka Wegan Nerw. Moje roślinne desery”.
Szukając książek kucharskich zwróć uwagę na te pozycję, którą nauczą Cię przygotowywania domowych przetworów. Dlaczego? Zimą i na przednówku w polskim klimacie bardzo ciężko o świeże owoce i warzywa, dlatego zamknięte w słoikach przetwory mogą stać się dla Ciebie i Twojej rodziny cennym źródłem witamin. Kiedyś ich przygotowywanie było rytuałem w większości polskich domów i zdecydowanie warto spróbować wrócić do tych tradycji, zwłaszcza że robienie przetworów wcale nie musi być żmudne lub skomplikowane, zwłaszcza jeśli ten proces odpowiednio zaplanujesz.
REASUMUJĄC: jeżeli masz w planach zakup nowej książki kulinarnej, skup się przede wszystkim na określeniu własnych potrzeb i oczekiwań. Zastanów się, na jakich przepisach zależy Ci najbardziej, przemyśl kwestię posiadanych umiejętności kulinarnych i ustal, czy potrzebna Ci książka dla zaawansowanych, czy może lepiej jednak zainwestować w książkę dla początkujących kucharzy.
Również warte przeczytania
Sprzedaj książki
Wypłaciliśmy już 29 882 798 zł za sprzedane książki w Skupszop.pl
Polecamy sprawdzić
Korzystaj wygodnie z naszej aplikacji
Powiązane wpisy
10 maja 2019
15 kwietnia 2020
16 września 2019
14 czerwca 2021
28 kwietnia 2022
26 kwietnia 2022
21 kwietnia 2020
Komentarze
Brak komentarzy...
Dodaj komentarz
Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość komentowania. Przejdź do strony logowania.