Książka - W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Ta książka to szczegółowe opracowanie na temat współczesnych metod produkcji żywności, które powstało w wyniku wieloletniego dochodzenia dziennikarskiego. Autorka z dużą skrupulatnością analizuje tajniki przemysłowej produkcji artykułów spożywczych. Dzięki licznym badaniom naukowym i innym źródłom ukazuje nieoczekiwane fakty dotyczące produktów spożywczych dostępnych na rynku. Na przykład dowiadujemy się, że kwas cytrynowy produkowany jest z wykorzystaniem czarnej pleśni na zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy w Chinach. Emulgatory w przetworzonej żywności mogą uszkadzać jelita i zakłócać mikrobiotę jelitową. Chiński cynamon, tzw. kasja, zawiera sporo kumaryny, która jest szkodliwa dla wątroby i może prowadzić do nowotworów. Według Najwyższej Izby Kontroli przeciętny Polak zjada rocznie 2 kilogramy chemicznych dodatków wraz z produktami kupionymi w sklepie. Benzoesan sodu w sokach i napojach dziecięcych, w połączeniu z witaminą C, przekształca się w szkodliwy benzen. Słodziki używane w przetworzonej żywności wywołują wzmożone uczucie głodu, tłumiąc sytość. Syrop z agawy jest mniej korzystny niż cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Dzieci są wyjątkowo podatne na działanie szkodliwych dodatków z racji mniejszej masy ciała i preferencji do toksycznych produktów, takich jak słodzone napoje, słodycze i fast foody. W pewnych przypadkach dzienne spożycie dodatków może przekraczać bezpieczne normy o 681%. NIK wskazuje, że poziom azotynów w mięsie w Polsce często przewyższa dopuszczalne normy, u dorosłych o 100%, a u dzieci aż o 562%.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Ta książka to szczegółowe opracowanie na temat współczesnych metod produkcji żywności, które powstało w wyniku wieloletniego dochodzenia dziennikarskiego. Autorka z dużą skrupulatnością analizuje tajniki przemysłowej produkcji artykułów spożywczych. Dzięki licznym badaniom naukowym i innym źródłom ukazuje nieoczekiwane fakty dotyczące produktów spożywczych dostępnych na rynku. Na przykład dowiadujemy się, że kwas cytrynowy produkowany jest z wykorzystaniem czarnej pleśni na zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy w Chinach. Emulgatory w przetworzonej żywności mogą uszkadzać jelita i zakłócać mikrobiotę jelitową. Chiński cynamon, tzw. kasja, zawiera sporo kumaryny, która jest szkodliwa dla wątroby i może prowadzić do nowotworów. Według Najwyższej Izby Kontroli przeciętny Polak zjada rocznie 2 kilogramy chemicznych dodatków wraz z produktami kupionymi w sklepie. Benzoesan sodu w sokach i napojach dziecięcych, w połączeniu z witaminą C, przekształca się w szkodliwy benzen. Słodziki używane w przetworzonej żywności wywołują wzmożone uczucie głodu, tłumiąc sytość. Syrop z agawy jest mniej korzystny niż cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Dzieci są wyjątkowo podatne na działanie szkodliwych dodatków z racji mniejszej masy ciała i preferencji do toksycznych produktów, takich jak słodzone napoje, słodycze i fast foody. W pewnych przypadkach dzienne spożycie dodatków może przekraczać bezpieczne normy o 681%. NIK wskazuje, że poziom azotynów w mięsie w Polsce często przewyższa dopuszczalne normy, u dorosłych o 100%, a u dzieci aż o 562%.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: Twarda
Ilość stron: 584
Rok wydania: 2025
Rozmiar: 170 × 245 mm
ID: 9788397548909

Inne książki: Beata Pawlikowska

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Punkt Odbioru

11.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info