Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Ta książka to szczegółowe opracowanie na temat współczesnych metod produkcji żywności, które powstało w wyniku wieloletniego dochodzenia dziennikarskiego. Autorka z dużą skrupulatnością analizuje tajniki przemysłowej produkcji artykułów spożywczych. Dzięki licznym badaniom naukowym i innym źródłom ukazuje nieoczekiwane fakty dotyczące produktów spożywczych dostępnych na rynku. Na przykład dowiadujemy się, że kwas cytrynowy produkowany jest z wykorzystaniem czarnej pleśni na zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy w Chinach. Emulgatory w przetworzonej żywności mogą uszkadzać jelita i zakłócać mikrobiotę jelitową. Chiński cynamon, tzw. kasja, zawiera sporo kumaryny, która jest szkodliwa dla wątroby i może prowadzić do nowotworów. Według Najwyższej Izby Kontroli przeciętny Polak zjada rocznie 2 kilogramy chemicznych dodatków wraz z produktami kupionymi w sklepie. Benzoesan sodu w sokach i napojach dziecięcych, w połączeniu z witaminą C, przekształca się w szkodliwy benzen. Słodziki używane w przetworzonej żywności wywołują wzmożone uczucie głodu, tłumiąc sytość. Syrop z agawy jest mniej korzystny niż cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Dzieci są wyjątkowo podatne na działanie szkodliwych dodatków z racji mniejszej masy ciała i preferencji do toksycznych produktów, takich jak słodzone napoje, słodycze i fast foody. W pewnych przypadkach dzienne spożycie dodatków może przekraczać bezpieczne normy o 681%. NIK wskazuje, że poziom azotynów w mięsie w Polsce często przewyższa dopuszczalne normy, u dorosłych o 100%, a u dzieci aż o 562%.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Ta książka to szczegółowe opracowanie na temat współczesnych metod produkcji żywności, które powstało w wyniku wieloletniego dochodzenia dziennikarskiego. Autorka z dużą skrupulatnością analizuje tajniki przemysłowej produkcji artykułów spożywczych. Dzięki licznym badaniom naukowym i innym źródłom ukazuje nieoczekiwane fakty dotyczące produktów spożywczych dostępnych na rynku. Na przykład dowiadujemy się, że kwas cytrynowy produkowany jest z wykorzystaniem czarnej pleśni na zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy w Chinach. Emulgatory w przetworzonej żywności mogą uszkadzać jelita i zakłócać mikrobiotę jelitową. Chiński cynamon, tzw. kasja, zawiera sporo kumaryny, która jest szkodliwa dla wątroby i może prowadzić do nowotworów. Według Najwyższej Izby Kontroli przeciętny Polak zjada rocznie 2 kilogramy chemicznych dodatków wraz z produktami kupionymi w sklepie. Benzoesan sodu w sokach i napojach dziecięcych, w połączeniu z witaminą C, przekształca się w szkodliwy benzen. Słodziki używane w przetworzonej żywności wywołują wzmożone uczucie głodu, tłumiąc sytość. Syrop z agawy jest mniej korzystny niż cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Dzieci są wyjątkowo podatne na działanie szkodliwych dodatków z racji mniejszej masy ciała i preferencji do toksycznych produktów, takich jak słodzone napoje, słodycze i fast foody. W pewnych przypadkach dzienne spożycie dodatków może przekraczać bezpieczne normy o 681%. NIK wskazuje, że poziom azotynów w mięsie w Polsce często przewyższa dopuszczalne normy, u dorosłych o 100%, a u dzieci aż o 562%.
