Książka - Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Rozmowy o kulinariach we Włoszech mogą być zaskakująco kontrowersyjne i pełne niespodzianek. Wszyscy zdają sobie sprawę, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese ma niewiele wspólnego z prawdziwym ragù. Czy jednak tak jest naprawdę? Może nasze przekonania na temat autentycznych włoskich makaronów są nieco zafałszowane?

Podążając za tradycyjnymi przepisami, często nie zauważamy, że kulinaria są żywe i nieustannie się rozwijają. Wiele z utartych legend o włoskich potrawach mija się z prawdą. Na przykład carbonara nie wywodzi się z Włoch, a fettuccine powstało dzięki Alfredo di Lelio, który stworzył je dla swojej żony po porodzie. A do tego, czy wiemy, która bogini i jej nieprzemijające piękno były inspiracją dla kształtu tortellino?

Luca Cesari, ekspert w dziedzinie historii gastronomii i kucharz z zamiłowaniem do eksperymentów, rzuca wyzwanie tradycjom i zaprasza do odkrywania na nowo dziesięciu włoskich klasyków. W jego przekonaniu te ikoniczne dania nieustannie się odradzają i zmieniają, zależnie od kreatywności kucharza i miejsca, w którym są przygotowywane.

Zasmakuj tradycyjnych dań, siedząc wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro, i odkryj mityczne historie, jak choćby te o pochodzeniu spaghetti z sosem bolońskim czy meksykańskich wpływach na włoską kuchnię.

Książka Luki Cesariego, nagrodzona Premio Bancarella della Cucina, wciąga od pierwszej strony. To literacka uczta pełna miłości do włoskiej kuchni, głębokiej wiedzy kulinarniej, a czasem nawet lekkiej złośliwości. Bartek Kieżun, dziennikarz, kucharz i autor kulinarnych przewodników, nie kryje zachwytu nad tym dziełem, opisując je jako lekkie i inteligentne spojrzenie na bogate historie, które rozgrywają się w kuchni.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Rozmowy o kulinariach we Włoszech mogą być zaskakująco kontrowersyjne i pełne niespodzianek. Wszyscy zdają sobie sprawę, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese ma niewiele wspólnego z prawdziwym ragù. Czy jednak tak jest naprawdę? Może nasze przekonania na temat autentycznych włoskich makaronów są nieco zafałszowane?

Podążając za tradycyjnymi przepisami, często nie zauważamy, że kulinaria są żywe i nieustannie się rozwijają. Wiele z utartych legend o włoskich potrawach mija się z prawdą. Na przykład carbonara nie wywodzi się z Włoch, a fettuccine powstało dzięki Alfredo di Lelio, który stworzył je dla swojej żony po porodzie. A do tego, czy wiemy, która bogini i jej nieprzemijające piękno były inspiracją dla kształtu tortellino?

Luca Cesari, ekspert w dziedzinie historii gastronomii i kucharz z zamiłowaniem do eksperymentów, rzuca wyzwanie tradycjom i zaprasza do odkrywania na nowo dziesięciu włoskich klasyków. W jego przekonaniu te ikoniczne dania nieustannie się odradzają i zmieniają, zależnie od kreatywności kucharza i miejsca, w którym są przygotowywane.

Zasmakuj tradycyjnych dań, siedząc wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro, i odkryj mityczne historie, jak choćby te o pochodzeniu spaghetti z sosem bolońskim czy meksykańskich wpływach na włoską kuchnię.

Książka Luki Cesariego, nagrodzona Premio Bancarella della Cucina, wciąga od pierwszej strony. To literacka uczta pełna miłości do włoskiej kuchni, głębokiej wiedzy kulinarniej, a czasem nawet lekkiej złośliwości. Bartek Kieżun, dziennikarz, kucharz i autor kulinarnych przewodników, nie kryje zachwytu nad tym dziełem, opisując je jako lekkie i inteligentne spojrzenie na bogate historie, które rozgrywają się w kuchni.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 21.32 zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 336
Rok wydania: 2022
Rozmiar: 1 × 2 mm
ID: 9788324084159
Wydawnictwo:

Dane producenta:

Znak , ul. Kościuszki 37, 30-105 Kraków, Polska ,[email protected] ,tel. 12 61 99 500

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info