Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Słodka pułapka jak wygrać z cukrem żywnością przetworzoną otyłością i chorobami
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Doktor Robert Lustig to lekarz medycyny i naukowiec z poczuciem misji społecznej, walczący ze skutkami pandemii otyłości. Otyłość nie jest prywatnym problemem osób, które jedzą za dużo i za mało się ruszają. Autor adresuje książkę do cierpiących z powodu otyłości oraz do lekarzy, którzy nie wiedzą, jak im pomóc. Tak naprawdę powinni ją jednak przeczytać wszyscy – „amerykańska dieta” staje się bowiem „przemysłową dietą globalną”. Otyłość to jedno z najtrudniejszych zagadnień w medycynie, ponieważ łączy fizykę, biochemię, endokrynologię, neurologię, psychologię, socjologię i zdrowie środowiskowe. Lustigowi udało się przedstawić problem w ujęciu naukowym, lecz w ciekawej i przystępnej formie. prof. Iwona Wawer Warszawski Uniwersytet Medyczny Aby pomóc nam w walce o utratę kilogramów i powrót do zdrowia, dr Lustig prezentuje strategie pozwalające na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej – zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu. Podpowiada także, jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz pracować nad poprawą zdrowia naszych dzieci. Oparta na solidnych podstawach naukowych, Słodka pułapka udowadnia, że „kaloria kalorii nierówna”, a autor wiedzę tę wykorzystuje do wyciągnięcia jedynych logicznych wniosków, obnażając przy tym globalny mechanizm sterujący rynkiem żywności. Zespół metaboliczny i jego powikłania (otyłość, choroby wątroby i układu krążenia, wreszcie cukrzyca) – to schorzenia, nad którymi wciąż nie umiemy zapanować, a co gorsza, nie w pełni rozumiemy ich przyczyny. Autor Słodkiej pułapki opisuje, skąd się one biorą i dlaczego tak trudno ich uniknąć we współczesnym świecie. Pokazuje, jakie spustoszenie w organizmie człowieka wywołuje wszechobecny w naszej diecie cukier, a właściwie jego najbardziej szkodliwa odmiana – fruktoza. Do tej pory za epidemię otyłości i chorób serca obwinialiśmy tłuszcz, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Doktor Lustig dowodzi jednak, że naszym najgroźniejszym wrogiem jest... cukier. Diabetolodzy i dietetycy, z którymi rozmawiałam, potwierdzają, że właśnie ten składnik jest największym zabójcą naszych czasów. Doktor Lustig pomaga zrozumieć skomplikowany sposób, w jaki dokonuje się to dzieło zniszczenia, a także jak cukier zmienia biochemię naszego organizmu, uzależniając nas i wpędzając w choroby. Dodatkowo Słodką pułapkę czyta się niczym dobrą powieść sensacyjną, w której główny podejrzany czai się dosłownie wszędzie. I choć tezy Lustiga są uznawane za kontrowersyjne, a jego radykalne poglądy na temat cukru-trucizny za przesadzone, trzeba przyznać, że swoje argumenty prezentuje on jasno i logicznie, a całość rzetelnie dokumentuje badaniami naukowymi. Niewątpliwą zaletą tej książki są również wskazówki, jak zmienić styl życia i dietę, aby uniknąć pułapki zespołu metabolicznego. Polecam ją każdemu, kto chciałby żyć zdrowiej i racjonalniej się odżywiać. Katarzyna Burda dziennikarz naukowy „Jeśli jesteś otyły, to znaczy, że jesz za dużo, wybierasz niewłaściwe produkty, jesteś leniwy i za mało ćwiczysz”. Okazuje się, że te utarte przekonania nie do końca są prawdziwe. Wiele otyłych osób zachowuje dobre zdrowie. Co więcej, rygorystyczne diety i zrzucanie kolejnych kilogramów nie zawsze prowadzą do poprawy stanu zdrowia. Jak przekonuje dr Lustig, kaloria kalorii nierówna, a jeden rodzaj otyłości znacząco różni się od drugiego. Co więc jest czynnikiem wyzwalającym groźne choroby, takie jak cukrzyca typu 2 czy zespół metaboliczny? Zdaniem autora jest nim tłuszcz trzewny, czyli oponka na brzuchu i otłuszczenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby. „To orzech, na którym twój organizm łamie sobie zęby”. Warto przeczytać tę książkę, lecz nie po to, żeby rozgrzeszyć się z nadmiernego apetytu, ale by zrozumieć, jak działa twój organizm i jak możesz sobie pomóc. Na początek jednak sprawdź obwód w pasie i zobacz, czy zapinasz się na tę samą dziurkę co w ubiegłym roku. Grażyna Dobroń dziennikarka radiowej Trójki Chcemy być zdrowi, sprawni, wiecznie młodzi, a jednocześnie sami siebie niszczymy, żyjąc w nieustannym pośpiechu, prowadząc siedzący tryb życia i nie zwracając uwagi na to, co jemy. Najwyższa pora, by się zatrzymać i otworzyć na pozytywne zmiany. Jeśli własne samopoczucie nie jest wystarczającą motywacją, pomyślmy o najbliższych, o naszych dzieciach. Zadbajmy o ich zdrowie, o ich przyszłość. Jak zacząć? Od przeczytania książki dr Roberta Lustiga, pediatry i endokrynologa z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, który spędził ponad 16 lat, badając i lecząc otyłe dzieci. Na konkretnych przykładach wyjaśnia, dlaczego przetworzona żywność i zawarty w niej nadmiar tłuszczu, a nade wszystko cukru, są naszymi największymi wrogami. Wskazuje, jak pokonać szkodliwe nawyki, i udowadnia, że wszystko jest w naszych rękach. To kwestia decyzji. Może jednej z najważniejszych w życiu! Polecam tę lekturę. Katarzyna Figura ROBERT H. LUSTIG, M.D., MSL uznany na świecie specjalista w zakresie endokrynologii dziecięcej. Ostatnie 16 lat poświęcił na leczenie otyłości wśród dzieci i badania nad wpływem cukru na ośrodkowy układ nerwowy, metabolizm oraz rozwój chorób.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Doktor Robert Lustig to lekarz medycyny i naukowiec z poczuciem misji społecznej, walczący ze skutkami pandemii otyłości. Otyłość nie jest prywatnym problemem osób, które jedzą za dużo i za mało się ruszają. Autor adresuje książkę do cierpiących z powodu otyłości oraz do lekarzy, którzy nie wiedzą, jak im pomóc. Tak naprawdę powinni ją jednak przeczytać wszyscy – „amerykańska dieta” staje się bowiem „przemysłową dietą globalną”. Otyłość to jedno z najtrudniejszych zagadnień w medycynie, ponieważ łączy fizykę, biochemię, endokrynologię, neurologię, psychologię, socjologię i zdrowie środowiskowe. Lustigowi udało się przedstawić problem w ujęciu naukowym, lecz w ciekawej i przystępnej formie. prof. Iwona Wawer Warszawski Uniwersytet Medyczny Aby pomóc nam w walce o utratę kilogramów i powrót do zdrowia, dr Lustig prezentuje strategie pozwalające na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej – zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu. Podpowiada także, jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz pracować nad poprawą zdrowia naszych dzieci. Oparta na solidnych podstawach naukowych, Słodka pułapka udowadnia, że „kaloria kalorii nierówna”, a autor wiedzę tę wykorzystuje do wyciągnięcia jedynych logicznych wniosków, obnażając przy tym globalny mechanizm sterujący rynkiem żywności. Zespół metaboliczny i jego powikłania (otyłość, choroby wątroby i układu krążenia, wreszcie cukrzyca) – to schorzenia, nad którymi wciąż nie umiemy zapanować, a co gorsza, nie w pełni rozumiemy ich przyczyny. Autor Słodkiej pułapki opisuje, skąd się one biorą i dlaczego tak trudno ich uniknąć we współczesnym świecie. Pokazuje, jakie spustoszenie w organizmie człowieka wywołuje wszechobecny w naszej diecie cukier, a właściwie jego najbardziej szkodliwa odmiana – fruktoza. Do tej pory za epidemię otyłości i chorób serca obwinialiśmy tłuszcz, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Doktor Lustig dowodzi jednak, że naszym najgroźniejszym wrogiem jest... cukier. Diabetolodzy i dietetycy, z którymi rozmawiałam, potwierdzają, że właśnie ten składnik jest największym zabójcą naszych czasów. Doktor Lustig pomaga zrozumieć skomplikowany sposób, w jaki dokonuje się to dzieło zniszczenia, a także jak cukier zmienia biochemię naszego organizmu, uzależniając nas i wpędzając w choroby. Dodatkowo Słodką pułapkę czyta się niczym dobrą powieść sensacyjną, w której główny podejrzany czai się dosłownie wszędzie. I choć tezy Lustiga są uznawane za kontrowersyjne, a jego radykalne poglądy na temat cukru-trucizny za przesadzone, trzeba przyznać, że swoje argumenty prezentuje on jasno i logicznie, a całość rzetelnie dokumentuje badaniami naukowymi. Niewątpliwą zaletą tej książki są również wskazówki, jak zmienić styl życia i dietę, aby uniknąć pułapki zespołu metabolicznego. Polecam ją każdemu, kto chciałby żyć zdrowiej i racjonalniej się odżywiać. Katarzyna Burda dziennikarz naukowy „Jeśli jesteś otyły, to znaczy, że jesz za dużo, wybierasz niewłaściwe produkty, jesteś leniwy i za mało ćwiczysz”. Okazuje się, że te utarte przekonania nie do końca są prawdziwe. Wiele otyłych osób zachowuje dobre zdrowie. Co więcej, rygorystyczne diety i zrzucanie kolejnych kilogramów nie zawsze prowadzą do poprawy stanu zdrowia. Jak przekonuje dr Lustig, kaloria kalorii nierówna, a jeden rodzaj otyłości znacząco różni się od drugiego. Co więc jest czynnikiem wyzwalającym groźne choroby, takie jak cukrzyca typu 2 czy zespół metaboliczny? Zdaniem autora jest nim tłuszcz trzewny, czyli oponka na brzuchu i otłuszczenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby. „To orzech, na którym twój organizm łamie sobie zęby”. Warto przeczytać tę książkę, lecz nie po to, żeby rozgrzeszyć się z nadmiernego apetytu, ale by zrozumieć, jak działa twój organizm i jak możesz sobie pomóc. Na początek jednak sprawdź obwód w pasie i zobacz, czy zapinasz się na tę samą dziurkę co w ubiegłym roku. Grażyna Dobroń dziennikarka radiowej Trójki Chcemy być zdrowi, sprawni, wiecznie młodzi, a jednocześnie sami siebie niszczymy, żyjąc w nieustannym pośpiechu, prowadząc siedzący tryb życia i nie zwracając uwagi na to, co jemy. Najwyższa pora, by się zatrzymać i otworzyć na pozytywne zmiany. Jeśli własne samopoczucie nie jest wystarczającą motywacją, pomyślmy o najbliższych, o naszych dzieciach. Zadbajmy o ich zdrowie, o ich przyszłość. Jak zacząć? Od przeczytania książki dr Roberta Lustiga, pediatry i endokrynologa z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, który spędził ponad 16 lat, badając i lecząc otyłe dzieci. Na konkretnych przykładach wyjaśnia, dlaczego przetworzona żywność i zawarty w niej nadmiar tłuszczu, a nade wszystko cukru, są naszymi największymi wrogami. Wskazuje, jak pokonać szkodliwe nawyki, i udowadnia, że wszystko jest w naszych rękach. To kwestia decyzji. Może jednej z najważniejszych w życiu! Polecam tę lekturę. Katarzyna Figura ROBERT H. LUSTIG, M.D., MSL uznany na świecie specjalista w zakresie endokrynologii dziecięcej. Ostatnie 16 lat poświęcił na leczenie otyłości wśród dzieci i badania nad wpływem cukru na ośrodkowy układ nerwowy, metabolizm oraz rozwój chorób.