Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Podhale to jeden z najbardziej fascynujących regionów Polski. I nie chodzi tu jedynie o piękne, ośnieżone wierzchołki Tatr, krajobrazy, urokliwe, górskie jeziorka i wędrówki po niezliczonych, turystycznych szlakach. Kluczowa jest tu również kultura góralska, która przez setki lat opierała się zewnętrznym wpływom zachowując po dziś dzień swój w pełni unikatowy charakter.
Jechać w góry, czy nad morze? To pytanie co rok zadają sobie miliony. I gdy mówimy: góry, pierwsze, co przychodzi nam na myśl to właśnie Podhale. Oscypki i śliwowica, ciupagi i zdobne muszelkami, tradycyjne kapelusze, podhalańskie owczarki i piękne wyroby rękodzieła... To jedynie skromna próbka elementów tej jedynej w swoim rodzaju kultury. Do jej promocji z pewnością przyczynił się wrodzony Góralom dryg do interesów, lecz i sama moc tradycji, która w pełni przejawia się choćby w góralskiej kuchni.
Magda Gessler - znana restauratorka i twórczyni telewizyjnego programu "Kuchenne rewolucje - od lat zafascynowana była Podhalem. Dlatego nie powinno dziwić, że z mariażu jej doświadczenia, rozeznania i góralszczyzny zrodziła się książka kulinarna, która z tradycji tej czerpie garściami. Znajdziemy tu oczywiście przepis na tradycyjną kwaśnicę, lecz nieco uwspółcześniony. Magda Gessler przywiozła bowiem w polskie góry inspiracje z kuchni całego świata. Dlatego też nie zdziwicie się odkrywając na kartach tej książki przepis na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych.
Książka ta nie ogranicza się jedynie do prezentacji przepisów doprawionych góralszczyzną. To także niezwykle wzruszający album będący niejako podróżą po kulturze Podhala i to zarówno tego współczesnego, jak i tego z lat dawno już minionych. Każda strona "Schroniska smaków" stanowić może wyjątkowe zaproszenie w piękne i smaczne zarazem Tatry i z pewnością niejeden miłośnik gór będzie jego lekturą oczarowany. A gdy z lektury tej wyniknie własnoręcznie przygotowane i zaserwowane bliskim danie, wszyscy przy stole poczują, że kuchnia góralska żyje, rozwija się i ma się wręcz doskonale!
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Podhale to jeden z najbardziej fascynujących regionów Polski. I nie chodzi tu jedynie o piękne, ośnieżone wierzchołki Tatr, krajobrazy, urokliwe, górskie jeziorka i wędrówki po niezliczonych, turystycznych szlakach. Kluczowa jest tu również kultura góralska, która przez setki lat opierała się zewnętrznym wpływom zachowując po dziś dzień swój w pełni unikatowy charakter.
Jechać w góry, czy nad morze? To pytanie co rok zadają sobie miliony. I gdy mówimy: góry, pierwsze, co przychodzi nam na myśl to właśnie Podhale. Oscypki i śliwowica, ciupagi i zdobne muszelkami, tradycyjne kapelusze, podhalańskie owczarki i piękne wyroby rękodzieła... To jedynie skromna próbka elementów tej jedynej w swoim rodzaju kultury. Do jej promocji z pewnością przyczynił się wrodzony Góralom dryg do interesów, lecz i sama moc tradycji, która w pełni przejawia się choćby w góralskiej kuchni.
Magda Gessler - znana restauratorka i twórczyni telewizyjnego programu "Kuchenne rewolucje - od lat zafascynowana była Podhalem. Dlatego nie powinno dziwić, że z mariażu jej doświadczenia, rozeznania i góralszczyzny zrodziła się książka kulinarna, która z tradycji tej czerpie garściami. Znajdziemy tu oczywiście przepis na tradycyjną kwaśnicę, lecz nieco uwspółcześniony. Magda Gessler przywiozła bowiem w polskie góry inspiracje z kuchni całego świata. Dlatego też nie zdziwicie się odkrywając na kartach tej książki przepis na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych.
Książka ta nie ogranicza się jedynie do prezentacji przepisów doprawionych góralszczyzną. To także niezwykle wzruszający album będący niejako podróżą po kulturze Podhala i to zarówno tego współczesnego, jak i tego z lat dawno już minionych. Każda strona "Schroniska smaków" stanowić może wyjątkowe zaproszenie w piękne i smaczne zarazem Tatry i z pewnością niejeden miłośnik gór będzie jego lekturą oczarowany. A gdy z lektury tej wyniknie własnoręcznie przygotowane i zaserwowane bliskim danie, wszyscy przy stole poczują, że kuchnia góralska żyje, rozwija się i ma się wręcz doskonale!