Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Interakcje leków z żywnością i alkoholem
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Wraz z rozwojem farmakoterapii zwiększa się ryzyko różnego rodzaju niepożądanych działań leków oraz powikłań klinicznych. Zależą one od wielu czynników. Do głównych z nich zaliczyć można: indywidualną reakcję organizmu na lek, wiek pacjenta, płeć, czynność narządów, od których zależy metabolizm i wydalanie leków, tj. przede wszystkim wątroby i nerek.Większość lekarzy i pacjentów zdaje sobie sprawę, że objawy niepożądane mogą wystąpić w przypadku zażywania kilku leków jednocześnie, które mogą zwiększać lub zmniejszać swoje działanie w wyniku zachodzących pomiędzy nimi interakcji. Natomiast stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, że produkty żywnościowe i sposób żywienia mogą mieć również bardzo istotne znaczenie dla wyników leczenia farmakologicznego.Niniejsze monograficzne opracowanie dotyczące interakcji pomiędzy lekami a żywnością i alkoholem to zagadnienie stosunkowo nowe w świecie medycznym, niestety, prawie nieznane. Współdziałanie pomiędzy żywnością a lekiem zachodzi na wielu "poziomach", od współzależności dotyczących wchłaniania, poprzez metabolizm i wydalanie leku lub produktów jego przemiany. Wiedza na ten temat jest jeszcze stosunkowo niewielka, nie zawsze oparta o szerokie badania.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Wraz z rozwojem farmakoterapii zwiększa się ryzyko różnego rodzaju niepożądanych działań leków oraz powikłań klinicznych. Zależą one od wielu czynników. Do głównych z nich zaliczyć można: indywidualną reakcję organizmu na lek, wiek pacjenta, płeć, czynność narządów, od których zależy metabolizm i wydalanie leków, tj. przede wszystkim wątroby i nerek.Większość lekarzy i pacjentów zdaje sobie sprawę, że objawy niepożądane mogą wystąpić w przypadku zażywania kilku leków jednocześnie, które mogą zwiększać lub zmniejszać swoje działanie w wyniku zachodzących pomiędzy nimi interakcji. Natomiast stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, że produkty żywnościowe i sposób żywienia mogą mieć również bardzo istotne znaczenie dla wyników leczenia farmakologicznego.Niniejsze monograficzne opracowanie dotyczące interakcji pomiędzy lekami a żywnością i alkoholem to zagadnienie stosunkowo nowe w świecie medycznym, niestety, prawie nieznane. Współdziałanie pomiędzy żywnością a lekiem zachodzi na wielu "poziomach", od współzależności dotyczących wchłaniania, poprzez metabolizm i wydalanie leku lub produktów jego przemiany. Wiedza na ten temat jest jeszcze stosunkowo niewielka, nie zawsze oparta o szerokie badania.