Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Zapach świeżych malin
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
W malowniczej Nieszawie, nadwiślańskim miasteczku o bogatej historii, współistnieją wspólnie Polacy, Żydzi i Niemcy, tworząc niepowtarzalną mozaikę kulturową. Autorka książki przenika do świata nieszawskich kuchni, gdzie opowieści o przedwojennych czasach nabierają życia. Skrupulatnie zebrane relacje z tamtej epoki przeplatają się z rodzinno-przyjacielskimi historiami oraz oryginalnymi przepisami, zaczerpniętymi z tradycji polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej.
Książka zaprasza czytelnika do czasów, kiedy to aromat świeżego chleba pieczonego na drewnie wypełniał całe miasto, a przygotowania do imienin wuja Jana wymagały wielotygodniowych przygotowań. Pani domu musiała z wyprzedzeniem zamarynować grzybki, usmażyć gruszki w słodko-kwaśnym syropie oraz zapeklować mięso. Nieszawskie gospodynie były mistrzyniami w sztuce tworzenia wyszukanych dań z najprostszych składników, wykazując przy tym dużą kreatywność i zaradność. Całość narracji wzbogacają autentyczne fotografie z minionych czasów, dodające klimatu tej wciągającej lekturze.
Krystyna Wasilkowska-Frelichowska, zafascynowana dziejami rodzinnych Kujaw, propaguje elementy prostej polskiej kuchni, zwłaszcza te związane z przygotowywaniem powideł i konfitur. Od wielu lat kieruje Towarzystwem Miłośników Nieszawy, współredagując lokalne pismo „Głos Nieszawski”. Wraz z przyjaciółmi stworzyła trzy tomy „Nieszawskiego kalejdoskopu”, będące nowoczesnym nawiązaniem do tradycji silva rerum. Pasjonuje się podróżami!
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
W malowniczej Nieszawie, nadwiślańskim miasteczku o bogatej historii, współistnieją wspólnie Polacy, Żydzi i Niemcy, tworząc niepowtarzalną mozaikę kulturową. Autorka książki przenika do świata nieszawskich kuchni, gdzie opowieści o przedwojennych czasach nabierają życia. Skrupulatnie zebrane relacje z tamtej epoki przeplatają się z rodzinno-przyjacielskimi historiami oraz oryginalnymi przepisami, zaczerpniętymi z tradycji polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej.
Książka zaprasza czytelnika do czasów, kiedy to aromat świeżego chleba pieczonego na drewnie wypełniał całe miasto, a przygotowania do imienin wuja Jana wymagały wielotygodniowych przygotowań. Pani domu musiała z wyprzedzeniem zamarynować grzybki, usmażyć gruszki w słodko-kwaśnym syropie oraz zapeklować mięso. Nieszawskie gospodynie były mistrzyniami w sztuce tworzenia wyszukanych dań z najprostszych składników, wykazując przy tym dużą kreatywność i zaradność. Całość narracji wzbogacają autentyczne fotografie z minionych czasów, dodające klimatu tej wciągającej lekturze.
Krystyna Wasilkowska-Frelichowska, zafascynowana dziejami rodzinnych Kujaw, propaguje elementy prostej polskiej kuchni, zwłaszcza te związane z przygotowywaniem powideł i konfitur. Od wielu lat kieruje Towarzystwem Miłośników Nieszawy, współredagując lokalne pismo „Głos Nieszawski”. Wraz z przyjaciółmi stworzyła trzy tomy „Nieszawskiego kalejdoskopu”, będące nowoczesnym nawiązaniem do tradycji silva rerum. Pasjonuje się podróżami!
