Książka - Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy

Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Mimo coraz większej świadomości żywieniowej Polaków nadal niewielu z nas sumiennie sprawdza i analizuje skład kupowanych przez siebie produktów. A przecież wystarczy odwrócić opakowanie i spojrzeć nań, by oczy zabolały nas od łacińskich nazw substancji oraz plejady "E". Niekiedy zdarza się, że z całej tej mieszaniny jedyną znaną nam substancją okazuje się być? woda. Chemia jest niemal wszędzie. Nie zawsze rzecz jasna z gruntu zła. Niekiedy mamy do czynienia z substancjami zupełnie neutralnymi dla naszego organizmu. Częściej jednak spotykamy w żywności substancje szkodliwe w nadmiarze lub niezdrowe po prostu. Sztuczne barwniki i konserwanty, polepszacze smaku, olej palmowy, syntetyczne słodziki? Dzięki temu przetwory dłużej zachowują przydatność do spożycia, lecz przez to również zakupiona przedwczoraj wędlina robi się śliska i niesmaczna.

Jaki jest wpływ tych wszystkich dodatków na nasze zdrowie, możemy się w większości przypadków jedynie domyślać. Badań na ten temat jest stosunkowo niewiele, gdyż potrzeba by wielu lat sumiennych obserwacji zmian, jakie dany związek chemiczny spowodowałby w organizmie człowieka. A niewielu byłoby zapewne takich, którzy odważyliby się w takim eksperymencie uczestniczyć wiedząc, że mogą nieodwracalnie zniszczyć swoje zdrowie. Dlaczego więc nie dbamy o jakość tego, co na co dzień stawiamy na stołach? Dlaczego ignorujemy potencjalne zagrożenie, jakie płynie z nadmiernego spożywania wielu zawartych w żywności substancji chemicznych? Oczywiście czynnik ekonomiczny ma tu duże znaczenie. Tak zwana żywność ekologiczna jest zazwyczaj droższa. Lecz wydatki na ewentualne leczenie skutków niezdrowego jedzenia mogą być przecież znacznie wyższe? A i nie zawsze zdrowe jedzenie musi kosztować majątek. I właśnie to udowodniła Julita Bator, która stara się zmienić nawyki żywieniowe Polaków.

W książce "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy". Jest to obszerny zbiór prostych i praktycznych przepisów, które autorka wypróbowuje na sobie i swojej rodzinie. Niegdyś przekonana była, że nie znajdzie sposobu na choroby swych dzieci. Wystarczyła jednak zmiana diety i nawyków żywieniowych, by przestać martwić się o antybiotyki i wizyty u lekarzy. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Odpowiadając na potrzeby czytelników, proponuje nam książkę, na którą złożyło się osiemdziesiąt przepisów na dania stosunkowo proste, przygotowywane bez użycia sztucznych barwników i polepszaczy smaku.

Znajdziemy tu zatem między innymi:
* receptury na domowej roboty pieczywo;
* przekąski idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy;
* pomysły na nietypowe potrawy dla dzieci, które świetnie sprawdzą się choćby na urodzinowym przyjęciu;
* zdrowe desery dla łasuchów;
* ulepszone wersje dań świątecznych.

Przy zakupie książki ""Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy" polecamy również nabycie oryginalnego fartucha, inspirowanego tą książką.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Mimo coraz większej świadomości żywieniowej Polaków nadal niewielu z nas sumiennie sprawdza i analizuje skład kupowanych przez siebie produktów. A przecież wystarczy odwrócić opakowanie i spojrzeć nań, by oczy zabolały nas od łacińskich nazw substancji oraz plejady "E". Niekiedy zdarza się, że z całej tej mieszaniny jedyną znaną nam substancją okazuje się być? woda. Chemia jest niemal wszędzie. Nie zawsze rzecz jasna z gruntu zła. Niekiedy mamy do czynienia z substancjami zupełnie neutralnymi dla naszego organizmu. Częściej jednak spotykamy w żywności substancje szkodliwe w nadmiarze lub niezdrowe po prostu. Sztuczne barwniki i konserwanty, polepszacze smaku, olej palmowy, syntetyczne słodziki? Dzięki temu przetwory dłużej zachowują przydatność do spożycia, lecz przez to również zakupiona przedwczoraj wędlina robi się śliska i niesmaczna.

Jaki jest wpływ tych wszystkich dodatków na nasze zdrowie, możemy się w większości przypadków jedynie domyślać. Badań na ten temat jest stosunkowo niewiele, gdyż potrzeba by wielu lat sumiennych obserwacji zmian, jakie dany związek chemiczny spowodowałby w organizmie człowieka. A niewielu byłoby zapewne takich, którzy odważyliby się w takim eksperymencie uczestniczyć wiedząc, że mogą nieodwracalnie zniszczyć swoje zdrowie. Dlaczego więc nie dbamy o jakość tego, co na co dzień stawiamy na stołach? Dlaczego ignorujemy potencjalne zagrożenie, jakie płynie z nadmiernego spożywania wielu zawartych w żywności substancji chemicznych? Oczywiście czynnik ekonomiczny ma tu duże znaczenie. Tak zwana żywność ekologiczna jest zazwyczaj droższa. Lecz wydatki na ewentualne leczenie skutków niezdrowego jedzenia mogą być przecież znacznie wyższe? A i nie zawsze zdrowe jedzenie musi kosztować majątek. I właśnie to udowodniła Julita Bator, która stara się zmienić nawyki żywieniowe Polaków.

W książce "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy". Jest to obszerny zbiór prostych i praktycznych przepisów, które autorka wypróbowuje na sobie i swojej rodzinie. Niegdyś przekonana była, że nie znajdzie sposobu na choroby swych dzieci. Wystarczyła jednak zmiana diety i nawyków żywieniowych, by przestać martwić się o antybiotyki i wizyty u lekarzy. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Odpowiadając na potrzeby czytelników, proponuje nam książkę, na którą złożyło się osiemdziesiąt przepisów na dania stosunkowo proste, przygotowywane bez użycia sztucznych barwników i polepszaczy smaku.

Znajdziemy tu zatem między innymi:
* receptury na domowej roboty pieczywo;
* przekąski idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy;
* pomysły na nietypowe potrawy dla dzieci, które świetnie sprawdzą się choćby na urodzinowym przyjęciu;
* zdrowe desery dla łasuchów;
* ulepszone wersje dań świątecznych.

Przy zakupie książki ""Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy" polecamy również nabycie oryginalnego fartucha, inspirowanego tą książką.

Szczegóły

Opinie

Inne książki tego autora

Książki z tej samej kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 14.39 zł

Okładka: Zintegrowana

Ilość stron: 208

Rok wydania: 2014

Rozmiar: 145 x 210 mm

ID: 9788324032204

Autorzy: Julita Bator

Powiązane tagi:

Książki o gotowaniu

Inne książki: Julita Bator

Broszurowa , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 21.31 zł 34.90 zł

Broszurowa , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 26.15 zł 36.90 zł

Broszurowa , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 27.82 zł 32.90 zł

Miękka ze... , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 31.02 zł 36.90 zł

Broszurowa , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 34.06 zł 39.99 zł

Twarda , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 17.77 zł 24.90 zł

Inne książki: Książki: Zdrowie

Twarda , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 68.66 zł 79.90 zł

Miękka , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 74.00 zł 119.00 zł

Miękka ze... , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 11.59 zł 39.90 zł

Miękka , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 35.20 zł 49.00 zł

Twarda , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 4.70 zł 44.90 zł

Broszurowa , W magazynie
Nowa Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 1.95 zł 65.00 zł

Broszurowa , W magazynie
Używana
Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

850 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

InPost Paczkomaty 24/7

InPost Paczkomaty 24/7

13.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

ORLEN Paczka

ORLEN Paczka

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

NAJTAŃSZA FORMA DOSTAWY

Kurier GLS

Kurier GLS

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier InPost

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier DPD

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

DPD Pickup Punkt Odbioru

DPD Pickup Punkt Odbioru

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

NAJTAŃSZA FORMA DOSTAWY

Pocztex Kurier

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Odbiór osobisty (Dębica)

Odbiór osobisty (Dębica)

3.00 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info