Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Na mazowieckich dworach dominowały tradycyjne dania kuchni staropolskiej, w których nie brakowało dziczyzny, ryb, drobiu, a także kombinacji z owocami, orzechami, grzybami. Delikatne pierożki z wykwintnym farszem dodawały elegancji stołom. Na wsi mazowieckiej szczególną popularnością cieszyły się takie specjały, jak rejbak, znany również jako babka ziemniaczana, aromatyczna zupa grzybowa, bigos z dodatkiem jabłek, czy sycące pyzy. Miłośnicy słodkości mogli sięgnąć po miodowe fafernuchy czy mazurki. W warszawskich oberżach i barach gastronomicznych serwowano słynne flaki po warszawsku, które doskonale komponowały się z kieliszkiem wódki, podawanym często z zakąską w postaci galarety z nóżek. Miejskie kawiarnie zachęcały do skosztowania wuzetek i pączków z konfiturą różaną, a stoisko ze specjałem zwanym pańską skórką, którego receptura jest skrzętnie chroniona, przyciągało smakoszy spragnionych niecodziennych doznań.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Na mazowieckich dworach dominowały tradycyjne dania kuchni staropolskiej, w których nie brakowało dziczyzny, ryb, drobiu, a także kombinacji z owocami, orzechami, grzybami. Delikatne pierożki z wykwintnym farszem dodawały elegancji stołom. Na wsi mazowieckiej szczególną popularnością cieszyły się takie specjały, jak rejbak, znany również jako babka ziemniaczana, aromatyczna zupa grzybowa, bigos z dodatkiem jabłek, czy sycące pyzy. Miłośnicy słodkości mogli sięgnąć po miodowe fafernuchy czy mazurki. W warszawskich oberżach i barach gastronomicznych serwowano słynne flaki po warszawsku, które doskonale komponowały się z kieliszkiem wódki, podawanym często z zakąską w postaci galarety z nóżek. Miejskie kawiarnie zachęcały do skosztowania wuzetek i pączków z konfiturą różaną, a stoisko ze specjałem zwanym pańską skórką, którego receptura jest skrzętnie chroniona, przyciągało smakoszy spragnionych niecodziennych doznań.
