InPost Paczkomaty 24/7
13.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
"Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to pozycja, która wprowadzi Cię w świat pradawnej polskiej kuchni. Cofnij się do czasów, gdy wszystko przygotowywało się zupełnie inaczej niż dziś.
Kuchnia wiele mówi o kulturze oraz społeczności w której się wykształciła. Nic więc dziwnego, że kuchnia z początków Polski miała tak wielkie znaczenie dla rozwoju świadomości Polaków. Dawniej dania czerpały prosto z natury, ludzie korzystali przede wszystkim z darów przyrody. Staropolska kuchnia - ta bardzo dawna, została już obecnie zupełnie zapomniana. Obecnie ludzie skupiają się raczej na smaku oraz tym, co okazuje się modne i doceniane na świecie, natomiast zupełnie zapominają o tradycji. Tymczasem powrót do źródeł może gwarantować naprawdę spory sukces kulinarny w naszym domu.
Kto dzisiaj pamięta jeszcze, jak przyrządzać szczupaka po polsku oraz co kryje się pod nazwą "sielanki" i "żółtonosy"? Z książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieści o zapomnianej kuchni polskiej" można się dowiedzieć nie tylko o najdawniejszych potrawach, które obecnie odeszły w niepamięć, ale również o naszej kulturze i obyczajach.
Jarosław Dumanowski jest historykiem czasów nowożytnych. Pasjonuje go przede wszystkim historia kultury, kontakty polsko-francuskie oraz kulturowa historia jedzenia i kuchni. Razem z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje jedne z najstarszych polskich książek kucharskich. Należy także do rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia.
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, dzięki swojej pasji, została dziennikarką kulinarną. Zajmuje się przede wszystką historią kuchni polskiej. Odpowiada za rubrykę "Historie kuchenne" w krakowskiej "Gazecie Wyborczej". Współpracuje także z portalem "Culture.pl", a także magazynami "Kuchnia", "Usta" oraz "Forbes".
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
"Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to pozycja, która wprowadzi Cię w świat pradawnej polskiej kuchni. Cofnij się do czasów, gdy wszystko przygotowywało się zupełnie inaczej niż dziś.
Kuchnia wiele mówi o kulturze oraz społeczności w której się wykształciła. Nic więc dziwnego, że kuchnia z początków Polski miała tak wielkie znaczenie dla rozwoju świadomości Polaków. Dawniej dania czerpały prosto z natury, ludzie korzystali przede wszystkim z darów przyrody. Staropolska kuchnia - ta bardzo dawna, została już obecnie zupełnie zapomniana. Obecnie ludzie skupiają się raczej na smaku oraz tym, co okazuje się modne i doceniane na świecie, natomiast zupełnie zapominają o tradycji. Tymczasem powrót do źródeł może gwarantować naprawdę spory sukces kulinarny w naszym domu.
Kto dzisiaj pamięta jeszcze, jak przyrządzać szczupaka po polsku oraz co kryje się pod nazwą "sielanki" i "żółtonosy"? Z książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieści o zapomnianej kuchni polskiej" można się dowiedzieć nie tylko o najdawniejszych potrawach, które obecnie odeszły w niepamięć, ale również o naszej kulturze i obyczajach.
Jarosław Dumanowski jest historykiem czasów nowożytnych. Pasjonuje go przede wszystkim historia kultury, kontakty polsko-francuskie oraz kulturowa historia jedzenia i kuchni. Razem z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje jedne z najstarszych polskich książek kucharskich. Należy także do rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia.
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, dzięki swojej pasji, została dziennikarką kulinarną. Zajmuje się przede wszystką historią kuchni polskiej. Odpowiada za rubrykę "Historie kuchenne" w krakowskiej "Gazecie Wyborczej". Współpracuje także z portalem "Culture.pl", a także magazynami "Kuchnia", "Usta" oraz "Forbes".