Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
"Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to fascynująca podróż w głąb historii polskiej sztuki kulinarnej. Książka pozwala cofnąć się do czasów, gdy przygotowywanie potraw było sztuką korzystającą z naturalnych składników w ich pierwotnej formie.
Kulinarny dorobek każdej społeczności zdradza wiele o jej kulturze. Nie inaczej było z kuchnią wczesnej Polski, która odegrała kluczową rolę w kształtowaniu tożsamości narodowej. Starożytne receptury czerpały pełnymi garściami z otaczającej przyrody, co dzisiaj wydaje się być zapomnianą sztuką. Współcześnie trendami kierują światowe standardy smaku, a lokalne tradycje pozostają w cieniu. Odkrycie dawnych metod i przepisów może okazać się prawdziwym kluczem do kulinarnego sukcesu w naszym domu.
W książce odkryjesz tajniki przygotowywania takich specjałów jak szczupak po polsku, a także zrozumiesz, co kryje się pod nazwami "sielanki" i "żółtonosy". Zawartość publikacji wykracza poza kuchnię, oferując także wgląd w naszą dawną kulturę i obyczaje.
Autor, Jarosław Dumanowski, to historyk z pasją do dziejów nowożytnych, zwłaszcza kulturowej historii jedzenia. Współpracując z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, przyczynia się do wydawania staropolskich książek kucharskich, będąc również członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia.
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, zafascynowana kulinariami, zajmuje się dziennikarstwem kulinarnym, koncentrując się na ewolucji polskiej kuchni. Jej twórczość można śledzić w "Gazecie Wyborczej", gdzie prowadzi dział "Historie kuchenne", a także na portalu "Culture.pl" i w magazynach takich jak "Kuchnia", "Usta" czy "Forbes".
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
"Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to fascynująca podróż w głąb historii polskiej sztuki kulinarnej. Książka pozwala cofnąć się do czasów, gdy przygotowywanie potraw było sztuką korzystającą z naturalnych składników w ich pierwotnej formie.
Kulinarny dorobek każdej społeczności zdradza wiele o jej kulturze. Nie inaczej było z kuchnią wczesnej Polski, która odegrała kluczową rolę w kształtowaniu tożsamości narodowej. Starożytne receptury czerpały pełnymi garściami z otaczającej przyrody, co dzisiaj wydaje się być zapomnianą sztuką. Współcześnie trendami kierują światowe standardy smaku, a lokalne tradycje pozostają w cieniu. Odkrycie dawnych metod i przepisów może okazać się prawdziwym kluczem do kulinarnego sukcesu w naszym domu.
W książce odkryjesz tajniki przygotowywania takich specjałów jak szczupak po polsku, a także zrozumiesz, co kryje się pod nazwami "sielanki" i "żółtonosy". Zawartość publikacji wykracza poza kuchnię, oferując także wgląd w naszą dawną kulturę i obyczaje.
Autor, Jarosław Dumanowski, to historyk z pasją do dziejów nowożytnych, zwłaszcza kulturowej historii jedzenia. Współpracując z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, przyczynia się do wydawania staropolskich książek kucharskich, będąc również członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia.
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, zafascynowana kulinariami, zajmuje się dziennikarstwem kulinarnym, koncentrując się na ewolucji polskiej kuchni. Jej twórczość można śledzić w "Gazecie Wyborczej", gdzie prowadzi dział "Historie kuchenne", a także na portalu "Culture.pl" i w magazynach takich jak "Kuchnia", "Usta" czy "Forbes".
