Książka - Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

"Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to fascynująca podróż w głąb historii polskiej sztuki kulinarnej. Książka pozwala cofnąć się do czasów, gdy przygotowywanie potraw było sztuką korzystającą z naturalnych składników w ich pierwotnej formie.

Kulinarny dorobek każdej społeczności zdradza wiele o jej kulturze. Nie inaczej było z kuchnią wczesnej Polski, która odegrała kluczową rolę w kształtowaniu tożsamości narodowej. Starożytne receptury czerpały pełnymi garściami z otaczającej przyrody, co dzisiaj wydaje się być zapomnianą sztuką. Współcześnie trendami kierują światowe standardy smaku, a lokalne tradycje pozostają w cieniu. Odkrycie dawnych metod i przepisów może okazać się prawdziwym kluczem do kulinarnego sukcesu w naszym domu.

W książce odkryjesz tajniki przygotowywania takich specjałów jak szczupak po polsku, a także zrozumiesz, co kryje się pod nazwami "sielanki" i "żółtonosy". Zawartość publikacji wykracza poza kuchnię, oferując także wgląd w naszą dawną kulturę i obyczaje.

Autor, Jarosław Dumanowski, to historyk z pasją do dziejów nowożytnych, zwłaszcza kulturowej historii jedzenia. Współpracując z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, przyczynia się do wydawania staropolskich książek kucharskich, będąc również członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia.

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, zafascynowana kulinariami, zajmuje się dziennikarstwem kulinarnym, koncentrując się na ewolucji polskiej kuchni. Jej twórczość można śledzić w "Gazecie Wyborczej", gdzie prowadzi dział "Historie kuchenne", a także na portalu "Culture.pl" i w magazynach takich jak "Kuchnia", "Usta" czy "Forbes".

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

"Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to fascynująca podróż w głąb historii polskiej sztuki kulinarnej. Książka pozwala cofnąć się do czasów, gdy przygotowywanie potraw było sztuką korzystającą z naturalnych składników w ich pierwotnej formie.

Kulinarny dorobek każdej społeczności zdradza wiele o jej kulturze. Nie inaczej było z kuchnią wczesnej Polski, która odegrała kluczową rolę w kształtowaniu tożsamości narodowej. Starożytne receptury czerpały pełnymi garściami z otaczającej przyrody, co dzisiaj wydaje się być zapomnianą sztuką. Współcześnie trendami kierują światowe standardy smaku, a lokalne tradycje pozostają w cieniu. Odkrycie dawnych metod i przepisów może okazać się prawdziwym kluczem do kulinarnego sukcesu w naszym domu.

W książce odkryjesz tajniki przygotowywania takich specjałów jak szczupak po polsku, a także zrozumiesz, co kryje się pod nazwami "sielanki" i "żółtonosy". Zawartość publikacji wykracza poza kuchnię, oferując także wgląd w naszą dawną kulturę i obyczaje.

Autor, Jarosław Dumanowski, to historyk z pasją do dziejów nowożytnych, zwłaszcza kulturowej historii jedzenia. Współpracując z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, przyczynia się do wydawania staropolskich książek kucharskich, będąc również członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia.

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, zafascynowana kulinariami, zajmuje się dziennikarstwem kulinarnym, koncentrując się na ewolucji polskiej kuchni. Jej twórczość można śledzić w "Gazecie Wyborczej", gdzie prowadzi dział "Historie kuchenne", a także na portalu "Culture.pl" i w magazynach takich jak "Kuchnia", "Usta" czy "Forbes".

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: Twarda
Ilość stron: 320
Rok wydania: 2018
Rozmiar: 14 × 22 mm
ID: 9788380497740
Wydawnictwo:

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info