Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Reprint pierwszej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku, jest unikalnym dziełem sztuki kulinarnej. Książka ta, zachowana w oryginalnej wersji staropolskiej i wydana nowoczesną czcionką gotycką, stanowi cenny zabytek historyczny. Składa się ona z trzech rozdziałów, zawierających łącznie 333 przepisy.
W pierwszym rozdziale czytelnik znajdzie bogaty wybór potraw mięsnych. Druga część poświęcona jest daniom z ryb, a w trzeciej opisano sposoby przygotowywania potraw mlecznych, pasztetów oraz różnorodnych tortów i ciast. Każdy z tych działów, poza setką podstawowych przepisów, posiada dodatek zwany additamentem, zawierający dziesięć przepisów na dodatki do głównych potraw.
Dodatkową atrakcją jest sekret kuchmistrzowski, zamieszczony w każdym rozdziale, który oferuje wyjątkowe wskazówki kulinarne. Całość dedykowana jest Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała, co dodaje książce szczególnego znaczenia i wartości historycznej.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Reprint pierwszej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku, jest unikalnym dziełem sztuki kulinarnej. Książka ta, zachowana w oryginalnej wersji staropolskiej i wydana nowoczesną czcionką gotycką, stanowi cenny zabytek historyczny. Składa się ona z trzech rozdziałów, zawierających łącznie 333 przepisy.
W pierwszym rozdziale czytelnik znajdzie bogaty wybór potraw mięsnych. Druga część poświęcona jest daniom z ryb, a w trzeciej opisano sposoby przygotowywania potraw mlecznych, pasztetów oraz różnorodnych tortów i ciast. Każdy z tych działów, poza setką podstawowych przepisów, posiada dodatek zwany additamentem, zawierający dziesięć przepisów na dodatki do głównych potraw.
Dodatkową atrakcją jest sekret kuchmistrzowski, zamieszczony w każdym rozdziale, który oferuje wyjątkowe wskazówki kulinarne. Całość dedykowana jest Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała, co dodaje książce szczególnego znaczenia i wartości historycznej.
