Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Wypieki w tradycji klasztornej
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
W dawnych wiekach każdy klasztor był wyposażony we własną piekarnię, co pozwalało mnichom i mniszkom na produkowanie żywności dla własnych potrzeb. W takich miejscach pieczono szeroki wachlarz produktów – od prostego chleba, przez różnego rodzaju placki i ciasteczka, aż po wykwintne wypieki, zarówno słodkie, jak i pikantne. Te wyjątkowe specjały odgrywały szczególną rolę w czasie świąt kościelnych, uprzyjemniając życie wspólnoty. Dr Petra Altmann, znawczyni życia klasztornego i jego obyczajów, zabiera czytelników w podróż po świecie średniowiecznej piekarnictwa, uzupełniając to o ciekawe legendy i opowieści związane z pochodzeniem wielu z tych przysmaków.
Autorka przedstawia w swojej książce kolekcję 85 przepisów na najpopularniejsze klasztorne specjały, w tym także niepublikowane dotychczas receptury z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld w Gessertshausen w Szwabii. Te tradycyjne dania, zarówno słodkie, jak i pikantne, można łatwo odtworzyć we własnym domu, delektując się nie tylko ich smakiem, ale również bogatą historią, którą niosą.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
W dawnych wiekach każdy klasztor był wyposażony we własną piekarnię, co pozwalało mnichom i mniszkom na produkowanie żywności dla własnych potrzeb. W takich miejscach pieczono szeroki wachlarz produktów – od prostego chleba, przez różnego rodzaju placki i ciasteczka, aż po wykwintne wypieki, zarówno słodkie, jak i pikantne. Te wyjątkowe specjały odgrywały szczególną rolę w czasie świąt kościelnych, uprzyjemniając życie wspólnoty. Dr Petra Altmann, znawczyni życia klasztornego i jego obyczajów, zabiera czytelników w podróż po świecie średniowiecznej piekarnictwa, uzupełniając to o ciekawe legendy i opowieści związane z pochodzeniem wielu z tych przysmaków.
Autorka przedstawia w swojej książce kolekcję 85 przepisów na najpopularniejsze klasztorne specjały, w tym także niepublikowane dotychczas receptury z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld w Gessertshausen w Szwabii. Te tradycyjne dania, zarówno słodkie, jak i pikantne, można łatwo odtworzyć we własnym domu, delektując się nie tylko ich smakiem, ale również bogatą historią, którą niosą.
