Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Korek czy zakrętka?
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Książka, z której dowiesz się wszystkiego o winie. Doskonała pozycja dla koneserów oraz tych, którzy po prostu chcieliby poszerzać swoje horyzonty.
"Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać" to idealna pozycja dla osób, które niewiele wiedzą o winie, a chciałyby swoją wiedzę poszerzyć. Jednocześnie jednak jest to publikacja, która zainteresuje również wytrawnych znawców win. Jedni i drudzy z przyjemnością oddadzą się lekturze książki napisanej ze znawstwem, ale przyjaznym dla początkujących fanów wina językiem, bez nadużywania skomplikowanej winiarskiej terminologii.
Zainspirowany pytaniami zadawanymi mu przez słuchaczy jego wykładów winiarskich, Michał Bardel pokusił się o napisanie książki będącej zbiorem odpowiedzi na pytania nurtujące smakoszy wina na kolejnych etapach ich przygody z tym trunkiem. Zastosowana przez niego forma dialogu niejako wymusiła na nim lekki i przeważnie dowcipny styl, co sprawia, że podstawy wiedzy winiarskiej przybliżone zostały Czytelnikowi w przystępny i przyjemny sposób.
Ponad 100 zawartych w książce pytań i odpowiedzi pogrupowano tematycznie w 11 rozdziałów. Sporo tu wiedzy dla początkujących, na przykład o tym, kiedy i gdzie powstało wino, czym cechuje się wino utlenione, a czym korkowe, bądź dlaczego nie każde wino z bąbelkami jest szampanem. Prócz kwestii podstawowych autor porusza bardziej skomplikowane zagadnienia, takie jak kwestia lokalizacji winnic, rodzaju gleby czy odpowiedniego klimatu. Nie stroni od anegdot, odniesień historycznych czy kulturowych, a także licznych ciekawostek, które zainteresują nawet zaawansowanych koneserów wina.
Czytelnik dowie się więc nie tylko, jak kupić dobre wino, bądź ile wlewać go do kieliszka, ale również w jaki sposób łączyć ten trunek z jedzeniem, czy wypada lubić wina słodkie, bądź jak rozpoznać chorobę korkową. Autor wyjaśnia czym różni się kwaśność wina od jego kwasowości, co gwarantuje konsumentowi tzw. apelacja na etykiecie, co kryje się pod terminem "taniczność", czy wina kupażowane są lepsze od odmianowych, co wpływa na cenę wina i gdzie produkuje się najwięcej tego trunku.
Michał Bardel jest doktorem nauk humanistycznych, historykiem filozofii oraz wykładowcą logiki i metodologii nauk w Collegium Civitas. Przede wszystkim jest jednak dziennikarzem i znawcą win, byłym redaktorem naczelnym miesięcznika "Znak", obecnym redaktorem naczelnym dwumiesięcznika "Czas wina", a także sędzią międzynarodowych konkursów winiarskich. Ma na swoim koncie książkę "Zbrodnia i wina. Sensacyjny przewodnik po winach świata".
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Książka, z której dowiesz się wszystkiego o winie. Doskonała pozycja dla koneserów oraz tych, którzy po prostu chcieliby poszerzać swoje horyzonty.
"Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać" to idealna pozycja dla osób, które niewiele wiedzą o winie, a chciałyby swoją wiedzę poszerzyć. Jednocześnie jednak jest to publikacja, która zainteresuje również wytrawnych znawców win. Jedni i drudzy z przyjemnością oddadzą się lekturze książki napisanej ze znawstwem, ale przyjaznym dla początkujących fanów wina językiem, bez nadużywania skomplikowanej winiarskiej terminologii.
Zainspirowany pytaniami zadawanymi mu przez słuchaczy jego wykładów winiarskich, Michał Bardel pokusił się o napisanie książki będącej zbiorem odpowiedzi na pytania nurtujące smakoszy wina na kolejnych etapach ich przygody z tym trunkiem. Zastosowana przez niego forma dialogu niejako wymusiła na nim lekki i przeważnie dowcipny styl, co sprawia, że podstawy wiedzy winiarskiej przybliżone zostały Czytelnikowi w przystępny i przyjemny sposób.
Ponad 100 zawartych w książce pytań i odpowiedzi pogrupowano tematycznie w 11 rozdziałów. Sporo tu wiedzy dla początkujących, na przykład o tym, kiedy i gdzie powstało wino, czym cechuje się wino utlenione, a czym korkowe, bądź dlaczego nie każde wino z bąbelkami jest szampanem. Prócz kwestii podstawowych autor porusza bardziej skomplikowane zagadnienia, takie jak kwestia lokalizacji winnic, rodzaju gleby czy odpowiedniego klimatu. Nie stroni od anegdot, odniesień historycznych czy kulturowych, a także licznych ciekawostek, które zainteresują nawet zaawansowanych koneserów wina.
Czytelnik dowie się więc nie tylko, jak kupić dobre wino, bądź ile wlewać go do kieliszka, ale również w jaki sposób łączyć ten trunek z jedzeniem, czy wypada lubić wina słodkie, bądź jak rozpoznać chorobę korkową. Autor wyjaśnia czym różni się kwaśność wina od jego kwasowości, co gwarantuje konsumentowi tzw. apelacja na etykiecie, co kryje się pod terminem "taniczność", czy wina kupażowane są lepsze od odmianowych, co wpływa na cenę wina i gdzie produkuje się najwięcej tego trunku.
Michał Bardel jest doktorem nauk humanistycznych, historykiem filozofii oraz wykładowcą logiki i metodologii nauk w Collegium Civitas. Przede wszystkim jest jednak dziennikarzem i znawcą win, byłym redaktorem naczelnym miesięcznika "Znak", obecnym redaktorem naczelnym dwumiesięcznika "Czas wina", a także sędzią międzynarodowych konkursów winiarskich. Ma na swoim koncie książkę "Zbrodnia i wina. Sensacyjny przewodnik po winach świata".