Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Historia polskiego smaku
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Książka „Historia olskiego smaku” to pasjonująca opowieść o tysiącleciu polskich tradycji kulinarnych, ukazująca rozwój kuchni od początków państwowości do czasów PRL. Autorzy wnikliwie badają, jak przez wieki zmieniały się nie tylko potrawy, ale i całe kulinarne zwyczaje Polaków. W książce znajdziemy opisy przemian związanych z kulturą jedzenia, od stołowej zastawy po sprzęty kuchenne, a także historię rodzimych książek kucharskich. Przyglądając się historycznym inwentarzom królewskich i dworskich rachunków, czy analizując relacje dyplomatów odwiedzających Rzeczpospolitą, autorzy rzucają nowe światło na polskie dziedzictwo kulinarne. W pracy tej nie brakuje także wspomnień i listów obrazujących słynne biesiady, a także anegdot o wybitnych smakoszach i znanych łakomczuchach. Zakończenie książki poświęcone jest kulinariom okresu PRL-u, kiedy to problemy z zaopatrzeniem, wzrost cen i wprowadzanie kartkowego systemu wpływały na codzienne życie Polaków, podkreślając kluczową rolę jedzenia w historii społecznej kraju.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Książka „Historia olskiego smaku” to pasjonująca opowieść o tysiącleciu polskich tradycji kulinarnych, ukazująca rozwój kuchni od początków państwowości do czasów PRL. Autorzy wnikliwie badają, jak przez wieki zmieniały się nie tylko potrawy, ale i całe kulinarne zwyczaje Polaków. W książce znajdziemy opisy przemian związanych z kulturą jedzenia, od stołowej zastawy po sprzęty kuchenne, a także historię rodzimych książek kucharskich. Przyglądając się historycznym inwentarzom królewskich i dworskich rachunków, czy analizując relacje dyplomatów odwiedzających Rzeczpospolitą, autorzy rzucają nowe światło na polskie dziedzictwo kulinarne. W pracy tej nie brakuje także wspomnień i listów obrazujących słynne biesiady, a także anegdot o wybitnych smakoszach i znanych łakomczuchach. Zakończenie książki poświęcone jest kulinariom okresu PRL-u, kiedy to problemy z zaopatrzeniem, wzrost cen i wprowadzanie kartkowego systemu wpływały na codzienne życie Polaków, podkreślając kluczową rolę jedzenia w historii społecznej kraju.
