Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Fascynująca podróż przez ponad tysiąc lat polskiej kuchni przenosi nas w świat tradycji kulinarnej i zwyczajów związanych z polskim stołem. Rozpoczynamy w chatach pierwszych Piastów, odwiedzamy sarmackie spiżarnie, uczestniczymy w ucztach szlacheckich zjazdów, a także zaglądamy do eleganckich salonów mieszczaństwa. W legendarnym lokalu Adria smakujemy kawioru, natomiast za czasów PRL udajemy się do lokalnych barów na typowy obiad lub popularne sety i galarety. Książka oferuje niepowtarzalny przegląd nawyków żywieniowych, anegdot oraz bogactwo informacji dotyczących przygotowywania potraw, ich spożywania, a także nakrywania stołu. Odkrywamy bogaty wachlarz dawnych narzędzi kuchennych, a wszystko to przedstawiono na tle różnorodnych dokumentów źródłowych z przeszłości. Analizujemy między innymi relacje zagranicznych poselstw, zapiski inwentarzy czy rachunków dworskich oraz poradniki i kalendarze gospodarskie. Postacie słynnych smakoszy i znanych obżartuchów ożywają dzięki pamiętnikom i listom z przeszłości. Ta nietuzinkowa podróż w czasie nie tylko zachwyci każdego entuzjastę kulinariów, ale również zafascynuje miłośników historii Polski.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Fascynująca podróż przez ponad tysiąc lat polskiej kuchni przenosi nas w świat tradycji kulinarnej i zwyczajów związanych z polskim stołem. Rozpoczynamy w chatach pierwszych Piastów, odwiedzamy sarmackie spiżarnie, uczestniczymy w ucztach szlacheckich zjazdów, a także zaglądamy do eleganckich salonów mieszczaństwa. W legendarnym lokalu Adria smakujemy kawioru, natomiast za czasów PRL udajemy się do lokalnych barów na typowy obiad lub popularne sety i galarety. Książka oferuje niepowtarzalny przegląd nawyków żywieniowych, anegdot oraz bogactwo informacji dotyczących przygotowywania potraw, ich spożywania, a także nakrywania stołu. Odkrywamy bogaty wachlarz dawnych narzędzi kuchennych, a wszystko to przedstawiono na tle różnorodnych dokumentów źródłowych z przeszłości. Analizujemy między innymi relacje zagranicznych poselstw, zapiski inwentarzy czy rachunków dworskich oraz poradniki i kalendarze gospodarskie. Postacie słynnych smakoszy i znanych obżartuchów ożywają dzięki pamiętnikom i listom z przeszłości. Ta nietuzinkowa podróż w czasie nie tylko zachwyci każdego entuzjastę kulinariów, ale również zafascynuje miłośników historii Polski.
