Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
"Dwudziestolecie od kuchni" to ukazanie kulinarnych podbojów polskich kobiet po odzyskaniu niepodległości. Obraz arystokracji i niższych sfer społecznych w świecie gastronomii.
"Dwudziestolecie od kuchni" to książka ukazująca polską rzeczywistość kulinarną w II Rzeczypospolitej. Po zakończonej wojnie, kraj był skrajnie wyniszczony. Ludziom doskwierał głód i ubóstwo. To raj dla oszustów, którzy podwyższając ceny produktów chcieli jeszcze bardziej doprowadzić społeczeństwo do skrajnej nędzy. W całej tej rzeczywistości, po odzyskaniu niepodległości miliony polskich rodzin nie miało co jeść. Posiłki zapewniały głównie kobiety. To ich pomysłowość i zaradność miała tutaj wielkie znaczenie.
W książce "Dwudziestolecie od kuchni" zostały ukazane dwa skrajne światy. Z jednej strony bogata arystokracja, z drugiej biedne społeczeństwo. Obraz rodzin, którym nie pozostaje nic innego, jak żywić się tym, co znajdą wokół siebie. Posiłki z trawy czy kory nie były wyjątkiem. Było to jedyne rozwiązanie, by przeżyć. "Dwudziestolecie od kuchni" to również książka o wielkiej zaradności kobiet. W publikacji nie brakuje także wątków związanych z emancypacją kobiet.
"Dwudziestolecie od kuchni" to pozycja pokazująca, jak kobiety radziły sobie z codziennymi obowiązkami. Z jednej strony miały zobowiązania względem prac domowych, z drugiej musiały chodzić do pracy. Publikacja ta, to nie tylko ukazanie kulinarnej rzeczywistości w Polsce. To również, a może i przede wszystkim pokazanie że kobiety również odegrały znaczącą rolę w II Rzeczypospolitej.
Autorką książki jest Aleksandra Zaprutko-Janicka. Twórczyni, takich książek, jak "Okupacja od kuchni" oraz "Piękno bez konserwantów" Autorka ponad 200 artykułów popularnonaukowych. Współzałożycielka "Ciekawostek historycznych".
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
"Dwudziestolecie od kuchni" to ukazanie kulinarnych podbojów polskich kobiet po odzyskaniu niepodległości. Obraz arystokracji i niższych sfer społecznych w świecie gastronomii.
"Dwudziestolecie od kuchni" to książka ukazująca polską rzeczywistość kulinarną w II Rzeczypospolitej. Po zakończonej wojnie, kraj był skrajnie wyniszczony. Ludziom doskwierał głód i ubóstwo. To raj dla oszustów, którzy podwyższając ceny produktów chcieli jeszcze bardziej doprowadzić społeczeństwo do skrajnej nędzy. W całej tej rzeczywistości, po odzyskaniu niepodległości miliony polskich rodzin nie miało co jeść. Posiłki zapewniały głównie kobiety. To ich pomysłowość i zaradność miała tutaj wielkie znaczenie.
W książce "Dwudziestolecie od kuchni" zostały ukazane dwa skrajne światy. Z jednej strony bogata arystokracja, z drugiej biedne społeczeństwo. Obraz rodzin, którym nie pozostaje nic innego, jak żywić się tym, co znajdą wokół siebie. Posiłki z trawy czy kory nie były wyjątkiem. Było to jedyne rozwiązanie, by przeżyć. "Dwudziestolecie od kuchni" to również książka o wielkiej zaradności kobiet. W publikacji nie brakuje także wątków związanych z emancypacją kobiet.
"Dwudziestolecie od kuchni" to pozycja pokazująca, jak kobiety radziły sobie z codziennymi obowiązkami. Z jednej strony miały zobowiązania względem prac domowych, z drugiej musiały chodzić do pracy. Publikacja ta, to nie tylko ukazanie kulinarnej rzeczywistości w Polsce. To również, a może i przede wszystkim pokazanie że kobiety również odegrały znaczącą rolę w II Rzeczypospolitej.
Autorką książki jest Aleksandra Zaprutko-Janicka. Twórczyni, takich książek, jak "Okupacja od kuchni" oraz "Piękno bez konserwantów" Autorka ponad 200 artykułów popularnonaukowych. Współzałożycielka "Ciekawostek historycznych".