Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Vademecum whisky
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Pierwszy oficjalny zapis dotyczący produkcji szkockiej whisky w dokumentach Królewskiej Izby Skarbowej sięga końca XV wieku. W roku 1494, zakonnik John Cor z Dunfermline otrzymał królewskie pozwolenie na nabycie pół tony słodu jęczmiennego, co odpowiadało ośmiu beczkom, w celu destylacji aquavitae. Ta łacińska nazwa, oznaczająca "wodę życia", została zaadaptowana do szkocko-gaelickiej formy uisge beatha, znanej również jako usquebaugh. W języku angielskim wymawiana jest uishgi, a ostatecznie przekształciła się w znane nam dzisiaj słowo "whisky". Aquavitae zyskało również popularność w innych językach, zachowując swoją melodyjność w słowach takich jak francuskie eau-de-vie czy polska okowita.
Autor książki to ceniony znawca whisky, który od wielu lat współpracuje z międzynarodowymi dystrybutorami tego szlachetnego alkoholu. "Vademecum Whisky" jest wszechstronnym przewodnikiem, który przybliża czytelnikom ponad 300 producentów whisky z całego świata, w tym ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Japonii. Książka o objętości blisko 400 stron oferuje szczegółowe opisy najznamienitszych destylarni, liczne ciekawe anegdoty oraz wnikliwe przedstawienie różnych rodzajów whisky, zarówno tych typu blended, jak i single malt.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Pierwszy oficjalny zapis dotyczący produkcji szkockiej whisky w dokumentach Królewskiej Izby Skarbowej sięga końca XV wieku. W roku 1494, zakonnik John Cor z Dunfermline otrzymał królewskie pozwolenie na nabycie pół tony słodu jęczmiennego, co odpowiadało ośmiu beczkom, w celu destylacji aquavitae. Ta łacińska nazwa, oznaczająca "wodę życia", została zaadaptowana do szkocko-gaelickiej formy uisge beatha, znanej również jako usquebaugh. W języku angielskim wymawiana jest uishgi, a ostatecznie przekształciła się w znane nam dzisiaj słowo "whisky". Aquavitae zyskało również popularność w innych językach, zachowując swoją melodyjność w słowach takich jak francuskie eau-de-vie czy polska okowita.
Autor książki to ceniony znawca whisky, który od wielu lat współpracuje z międzynarodowymi dystrybutorami tego szlachetnego alkoholu. "Vademecum Whisky" jest wszechstronnym przewodnikiem, który przybliża czytelnikom ponad 300 producentów whisky z całego świata, w tym ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Japonii. Książka o objętości blisko 400 stron oferuje szczegółowe opisy najznamienitszych destylarni, liczne ciekawe anegdoty oraz wnikliwe przedstawienie różnych rodzajów whisky, zarówno tych typu blended, jak i single malt.
