Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Pozycja, która zupełnie odmieni Twoje spojrzenie na kuchnię. Zobacz, jak Gosia Molska opowiada o sztuce kulinarnej.
Pełny tytuł książki Gosi Molskiej brzmi "Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów" i właściwie doskonale oddaje on, czym jest niniejsza publikacja. Nie mamy bowiem do czynienia z typową książką kucharską, choć oczywiście znajdziemy tu przepisy na potrawy kuchni polskiej. "Polak NieNażarty" to doskonałe kompendium wiedzy, przewodnik po współczesnej kuchni polskiej, ale nie pozbawiony historycznego tła.
Książkę otwiera "Poczet kuchni polskiej", który jest ni mniej, ni więcej, tylko kulinarną historią Polski od czasów starożytnych do współczesności. Prócz faktów historycznych, Czytelnika na pewno zainteresują też niebanalne ilustracje stworzone przez Dominikę Hoppe i Tomasza Seidlera. Dalsza lektura dostarczy nam wiedzy na temat kulinarnych regionów naszego kraju, wraz z przepisami na lokalne smakołyki. Autorka zdradza ciekawostki na temat tego, co i jak jadano w poszczególnych zakątkach naszej ojczyzny. Gosia Molska powraca też do kuchni PRL-u i jej specyficznego słownika kulinarnego. Dla starszych Czytelników będzie to okazja do wspomnień, dla młodszych zaś nieco swego rodzaju egzotyki. Nie zabrakło też kilku zdań o spożywanym przez Polaków w dużych ilościach mięsie czy konsumpcji czekolady.
W publikacji znalazł się również kalendarz sezonowości warzyw, zachęta do ich spożywania, no i przepisy z warzywami w roli głównej. Ponadto Czytelnik ma okazję do lektury rozmów z Wojciechem Modestem Amaro czy Anią Starmach, może poznać ciekawostki na temat celebrytów kulinarnych, takich jak choćby Magda Gessler czy Robert Makłowicz, jak również dowiedzieć się nieco więcej o kultowych programach kulinarnych. Na końcu książki zamieszczona została gra planszowa "Restaurator", która z pewnością dostarczy Czytelnikowi ogromnej porcji rozrywki i zabawy.
Gosia Molska opowiada o smakach dawnych i współczesnych, o bazarach (zwłaszcza stołecznych), o charakterystycznych dla poszczególnych rejonów Polski potrawach. Proponuje Czytelnikowi wywiady, quizy i zagadki, a także wiele ciekawostek (np. ile gatunków pszczół mieszka w Polsce). Jak sama pisze we wstępie, jej książka to "jednogarnkowa potrawa, do której wrzuca się wiele składników, miesza, gotuje, a potem zjada z myślą *o kurczę, teraz rozumiem, po co były te szczypty, gramy, łyżki i garści*". Dodatkową zaletą publikacji jest jej szata graficzna oraz twarda oprawa i wszyta zakładka w formie tasiemki.
Jeśli chcesz spojrzeć na kuchnię trochę inaczej niż dotychczas, koniecznie sięgnij po pozycję "Polak NieNażarty", a na pewno się nie rozczarujesz.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Pozycja, która zupełnie odmieni Twoje spojrzenie na kuchnię. Zobacz, jak Gosia Molska opowiada o sztuce kulinarnej.
Pełny tytuł książki Gosi Molskiej brzmi "Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów" i właściwie doskonale oddaje on, czym jest niniejsza publikacja. Nie mamy bowiem do czynienia z typową książką kucharską, choć oczywiście znajdziemy tu przepisy na potrawy kuchni polskiej. "Polak NieNażarty" to doskonałe kompendium wiedzy, przewodnik po współczesnej kuchni polskiej, ale nie pozbawiony historycznego tła.
Książkę otwiera "Poczet kuchni polskiej", który jest ni mniej, ni więcej, tylko kulinarną historią Polski od czasów starożytnych do współczesności. Prócz faktów historycznych, Czytelnika na pewno zainteresują też niebanalne ilustracje stworzone przez Dominikę Hoppe i Tomasza Seidlera. Dalsza lektura dostarczy nam wiedzy na temat kulinarnych regionów naszego kraju, wraz z przepisami na lokalne smakołyki. Autorka zdradza ciekawostki na temat tego, co i jak jadano w poszczególnych zakątkach naszej ojczyzny. Gosia Molska powraca też do kuchni PRL-u i jej specyficznego słownika kulinarnego. Dla starszych Czytelników będzie to okazja do wspomnień, dla młodszych zaś nieco swego rodzaju egzotyki. Nie zabrakło też kilku zdań o spożywanym przez Polaków w dużych ilościach mięsie czy konsumpcji czekolady.
W publikacji znalazł się również kalendarz sezonowości warzyw, zachęta do ich spożywania, no i przepisy z warzywami w roli głównej. Ponadto Czytelnik ma okazję do lektury rozmów z Wojciechem Modestem Amaro czy Anią Starmach, może poznać ciekawostki na temat celebrytów kulinarnych, takich jak choćby Magda Gessler czy Robert Makłowicz, jak również dowiedzieć się nieco więcej o kultowych programach kulinarnych. Na końcu książki zamieszczona została gra planszowa "Restaurator", która z pewnością dostarczy Czytelnikowi ogromnej porcji rozrywki i zabawy.
Gosia Molska opowiada o smakach dawnych i współczesnych, o bazarach (zwłaszcza stołecznych), o charakterystycznych dla poszczególnych rejonów Polski potrawach. Proponuje Czytelnikowi wywiady, quizy i zagadki, a także wiele ciekawostek (np. ile gatunków pszczół mieszka w Polsce). Jak sama pisze we wstępie, jej książka to "jednogarnkowa potrawa, do której wrzuca się wiele składników, miesza, gotuje, a potem zjada z myślą *o kurczę, teraz rozumiem, po co były te szczypty, gramy, łyżki i garści*". Dodatkową zaletą publikacji jest jej szata graficzna oraz twarda oprawa i wszyta zakładka w formie tasiemki.
Jeśli chcesz spojrzeć na kuchnię trochę inaczej niż dotychczas, koniecznie sięgnij po pozycję "Polak NieNażarty", a na pewno się nie rozczarujesz.