Książka - Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów

Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas


Pozycja, która zupełnie odmieni Twoje spojrzenie na kuchnię. Zobacz, jak Gosia Molska opowiada o sztuce kulinarnej.

Pełny tytuł książki Gosi Molskiej brzmi "Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów" i właściwie doskonale oddaje on, czym jest niniejsza publikacja. Nie mamy bowiem do czynienia z typową książką kucharską, choć oczywiście znajdziemy tu przepisy na potrawy kuchni polskiej. "Polak NieNażarty" to doskonałe kompendium wiedzy, przewodnik po współczesnej kuchni polskiej, ale nie pozbawiony historycznego tła.

Książkę otwiera "Poczet kuchni polskiej", który jest ni mniej, ni więcej, tylko kulinarną historią Polski od czasów starożytnych do współczesności. Prócz faktów historycznych, Czytelnika na pewno zainteresują też niebanalne ilustracje stworzone przez Dominikę Hoppe i Tomasza Seidlera. Dalsza lektura dostarczy nam wiedzy na temat kulinarnych regionów naszego kraju, wraz z przepisami na lokalne smakołyki. Autorka zdradza ciekawostki na temat tego, co i jak jadano w poszczególnych zakątkach naszej ojczyzny. Gosia Molska powraca też do kuchni PRL-u i jej specyficznego słownika kulinarnego. Dla starszych Czytelników będzie to okazja do wspomnień, dla młodszych zaś nieco swego rodzaju egzotyki. Nie zabrakło też kilku zdań o spożywanym przez Polaków w dużych ilościach mięsie czy konsumpcji czekolady.

W publikacji znalazł się również kalendarz sezonowości warzyw, zachęta do ich spożywania, no i przepisy z warzywami w roli głównej. Ponadto Czytelnik ma okazję do lektury rozmów z Wojciechem Modestem Amaro czy Anią Starmach, może poznać ciekawostki na temat celebrytów kulinarnych, takich jak choćby Magda Gessler czy Robert Makłowicz, jak również dowiedzieć się nieco więcej o kultowych programach kulinarnych. Na końcu książki zamieszczona została gra planszowa "Restaurator", która z pewnością dostarczy Czytelnikowi ogromnej porcji rozrywki i zabawy.

Gosia Molska opowiada o smakach dawnych i współczesnych, o bazarach (zwłaszcza stołecznych), o charakterystycznych dla poszczególnych rejonów Polski potrawach. Proponuje Czytelnikowi wywiady, quizy i zagadki, a także wiele ciekawostek (np. ile gatunków pszczół mieszka w Polsce). Jak sama pisze we wstępie, jej książka to "jednogarnkowa potrawa, do której wrzuca się wiele składników, miesza, gotuje, a potem zjada z myślą *o kurczę, teraz rozumiem, po co były te szczypty, gramy, łyżki i garści*". Dodatkową zaletą publikacji jest jej szata graficzna oraz twarda oprawa i wszyta zakładka w formie tasiemki.

Jeśli chcesz spojrzeć na kuchnię trochę inaczej niż dotychczas, koniecznie sięgnij po pozycję "Polak NieNażarty", a na pewno się nie rozczarujesz.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI


Pozycja, która zupełnie odmieni Twoje spojrzenie na kuchnię. Zobacz, jak Gosia Molska opowiada o sztuce kulinarnej.

Pełny tytuł książki Gosi Molskiej brzmi "Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów" i właściwie doskonale oddaje on, czym jest niniejsza publikacja. Nie mamy bowiem do czynienia z typową książką kucharską, choć oczywiście znajdziemy tu przepisy na potrawy kuchni polskiej. "Polak NieNażarty" to doskonałe kompendium wiedzy, przewodnik po współczesnej kuchni polskiej, ale nie pozbawiony historycznego tła.

Książkę otwiera "Poczet kuchni polskiej", który jest ni mniej, ni więcej, tylko kulinarną historią Polski od czasów starożytnych do współczesności. Prócz faktów historycznych, Czytelnika na pewno zainteresują też niebanalne ilustracje stworzone przez Dominikę Hoppe i Tomasza Seidlera. Dalsza lektura dostarczy nam wiedzy na temat kulinarnych regionów naszego kraju, wraz z przepisami na lokalne smakołyki. Autorka zdradza ciekawostki na temat tego, co i jak jadano w poszczególnych zakątkach naszej ojczyzny. Gosia Molska powraca też do kuchni PRL-u i jej specyficznego słownika kulinarnego. Dla starszych Czytelników będzie to okazja do wspomnień, dla młodszych zaś nieco swego rodzaju egzotyki. Nie zabrakło też kilku zdań o spożywanym przez Polaków w dużych ilościach mięsie czy konsumpcji czekolady.

W publikacji znalazł się również kalendarz sezonowości warzyw, zachęta do ich spożywania, no i przepisy z warzywami w roli głównej. Ponadto Czytelnik ma okazję do lektury rozmów z Wojciechem Modestem Amaro czy Anią Starmach, może poznać ciekawostki na temat celebrytów kulinarnych, takich jak choćby Magda Gessler czy Robert Makłowicz, jak również dowiedzieć się nieco więcej o kultowych programach kulinarnych. Na końcu książki zamieszczona została gra planszowa "Restaurator", która z pewnością dostarczy Czytelnikowi ogromnej porcji rozrywki i zabawy.

Gosia Molska opowiada o smakach dawnych i współczesnych, o bazarach (zwłaszcza stołecznych), o charakterystycznych dla poszczególnych rejonów Polski potrawach. Proponuje Czytelnikowi wywiady, quizy i zagadki, a także wiele ciekawostek (np. ile gatunków pszczół mieszka w Polsce). Jak sama pisze we wstępie, jej książka to "jednogarnkowa potrawa, do której wrzuca się wiele składników, miesza, gotuje, a potem zjada z myślą *o kurczę, teraz rozumiem, po co były te szczypty, gramy, łyżki i garści*". Dodatkową zaletą publikacji jest jej szata graficzna oraz twarda oprawa i wszyta zakładka w formie tasiemki.

Jeśli chcesz spojrzeć na kuchnię trochę inaczej niż dotychczas, koniecznie sięgnij po pozycję "Polak NieNażarty", a na pewno się nie rozczarujesz.

Szczegóły

Opinie

Inne książki tego autora

Książki z tej samej kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 7.52 zł

Okładka: Twarda

Ilość stron: 250

Rok wydania: 2017

Rozmiar: 225 x 287 mm

ID: 9788365456960

Autorzy: Gosia Molska

Wydawnictwo: Zwierciadło

Inne książki: Gosia Molska

Twarda , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 62.38 zł 69.90 zł

Inne książki: Książki kucharskie

Twarda , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 19.69 zł 39.90 zł

Zintegrowa... , W magazynie
Używana Wyprzedaż
Broszurowa , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 24.60 zł 39.90 zł

Twarda , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 23.63 zł 34.90 zł

Broszurowa , W magazynie
Używana
466 , W magazynie
Używana Wyprzedaż Okazja

Taniej o 28.82 zł 39.00 zł

Twarda , W magazynie
Używana Okazja

Taniej o 14.11 zł 39.90 zł

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

850 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

InPost Paczkomaty 24/7

InPost Paczkomaty 24/7

13.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

ORLEN Paczka

ORLEN Paczka

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

NAJTAŃSZA FORMA DOSTAWY

Kurier GLS

Kurier GLS

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier InPost

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier DPD

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

DPD Pickup Punkt Odbioru

DPD Pickup Punkt Odbioru

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

NAJTAŃSZA FORMA DOSTAWY

Pocztex Kurier

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Odbiór osobisty (Dębica)

Odbiór osobisty (Dębica)

3.00 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info