Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kuchnia dla głodnych wiedzy

Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?

Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka "Tygodnika Powszechnego“, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.

Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie.

Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.

W książce występują:

  • antropolog prof. Robin Dunbar,
  • dr John Dickie i dr Ruth Eastwood z Millenium Seed Bank,
  • mikrobiolożka i ekspertka od zakwasu: Debra Wink,
  • autorka najważniejszych badań na temat nietolerancji glutenu: dr Jessica Biesiekierski,
  • prof. Marek Kowalski z CERN,
  • chemik i enolog: dr Maciej Gawlik,
  • materialoznawca i znany z BBC popularyzator: Mark Miodownik,
  • astronauta Story Musgrave,
  • botanik z NASA: Ray Wheeler.

O autorze

Michał Kuźmiński: zastępca redaktora naczelnego "Tygodnika Powszechnego“, twórca i wieloletni kierownik działu Nauka. Nominowany do nagrody Grand Press w kategorii "dziennikarstwo specjalistyczne“, laureat wyróżnienia honorowego Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Jerzego Zielińskiego za popularyzację nauki. Autor powieści etnokryminalnych oraz tekstów i przekładów piosenek.

Cena katalogowa: 39.90 zł

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Kuchnia dla głodnych wiedzy

Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?

Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka "Tygodnika Powszechnego“, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.

Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie.

Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.

W książce występują:

  • antropolog prof. Robin Dunbar,
  • dr John Dickie i dr Ruth Eastwood z Millenium Seed Bank,
  • mikrobiolożka i ekspertka od zakwasu: Debra Wink,
  • autorka najważniejszych badań na temat nietolerancji glutenu: dr Jessica Biesiekierski,
  • prof. Marek Kowalski z CERN,
  • chemik i enolog: dr Maciej Gawlik,
  • materialoznawca i znany z BBC popularyzator: Mark Miodownik,
  • astronauta Story Musgrave,
  • botanik z NASA: Ray Wheeler.

O autorze

Michał Kuźmiński: zastępca redaktora naczelnego "Tygodnika Powszechnego“, twórca i wieloletni kierownik działu Nauka. Nominowany do nagrody Grand Press w kategorii "dziennikarstwo specjalistyczne“, laureat wyróżnienia honorowego Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Jerzego Zielińskiego za popularyzację nauki. Autor powieści etnokryminalnych oraz tekstów i przekładów piosenek.

Szczegóły

Opinie

Dostawa i płatność

Szczegóły

Okładka: brak danych

Ilość stron: 352

Rok wydania: 2019

Rozmiar: 140 x 205 mm

ID: 9788324055654

Wydawnictwo: Znak

Opinie użytkowników
5.0
0 recenzji

Sposoby dostawy

Płatne z góry

InPost Paczkomaty 24/7

InPost Paczkomaty 24/7

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

ORLEN Paczka

ORLEN Paczka

8.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

NAJTAŃSZA FORMA DOSTAWY

Kurier GLS

Kurier GLS

12.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier DPD

Kurier DPD

12.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Pocztex Kurier

Pocztex Kurier

11.99 zł

Darmowa dostawa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Odbiór osobisty (Dębica)

Odbiór osobisty (Dębica)

0.00 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info