Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Nauka o ajurwedzie w praktyce
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Ta książka to prawdziwe kompendium zarówno dla osób, które dopiero zaczynają interesować się tematem, jak i dla tych, które mają już w nim spore rozeznanie. Pierwsza połowa książki to porcja solidnej akademickiej wiedzy. Autor zaczyna od wprowadzenia dotyczącego pochodzenia Ajurwedy, cytując fragmenty starożytnych tekstów wedyjskich, a następnie szczegółowo opisuje wszystkie jej podstawy.
Dowiadujemy się więc, że Ajurweda zajmuje się leczeniem człowieka na trzech wymiarach życia: cielesnym, psychicznym i duchowym, ponieważ wszystkie te trzy elementy są ze sobą silnie powiązane i wzajemnie decydują o zdrowiu człowieka. Metaforycznie rzecz ujmując, ciało jest rydwanem, umysł woźnicą, a świadomość podróżnikiem. Aby czytelnik mógł lepiej zrozumieć wszystkie procesy biologiczne i energetyczne zachodzące w człowieku, to autor szczegółowo przedstawia wszystkie elementy tej struktury.
Poznajemy strukturę ciała: trzy dosze filary energii biologicznej (vata, pitta, kapha), których zaburzenie wywołuje chorobę; siedem dhatu podstawowych tkanek ciała, esencję życiową, tkanki drugorzędne i mala zbędne produkty przemiany materii, których zaburzone wydalanie z organizmu również powoduje chorobę. Odpowiedzialny za rozkład toksycznych substancji jest Agni ogień trawienny i metaboliczny.
Kolejno autor opisuje sattwiczną, radżasową i tamasową naturę umysłu, który jest łącznikiem pomiędzy świadomością, a narządami zmysłów. A następnie przedstawia czym jest według Ajurwedy dusza Atma niezniszczalna świadomość, która nie umiera wraz ciałem. Potem dowiadujemy się, że człowiek posiada pięć powłok ciała, a każda z nich ma znaczenie dla zdrowia, i o każdą z nich należy szczególnie dbać. Powłoka fizyczna wymaga odpowiedniej diety; dla powłoki życiowej najlepsze są praktyki oddechowe; dla instynktowej joga; dla intelektualnej medytacja, a dla powłoki emocjonalnej zaleca się dobre nawyki codzienne.
W dalszej części książki poznajemy naturę leczniczych pokarmów i substancji mineralnych, tych związanych z glebą, pochodzących z roślin i tych pochodzących od zwierząt. Poznajemy też charakterystykę smaków i ich wpływ na dosze oraz działanie energetyczne pokarmów. Następnie poznajemy trzy filary zdrowego życia, jakimi są: dieta, sen i wstrzemięźliwość, oraz podstawowe zasady jak o nie dbać, zgodnie posiadaną z konstytucją ciała, która to określa odpowiednią dietę, styl życia i podatność na choroby.
Tak jak wspominałam wcześniej książka ta jest naprawdę kompletnym, akademickim wręcz, podręcznikiem dla ludzi głodnych wiedzy a ajurwedzie, ale nie tylko. Jeśli kogoś nie interesują te wszystkie szczegóły, a tylko chce wiedzieć jak żyć zdrowo, to może przejść bezpośrednio do drugiej części książki i zapoznać się z kolejnymi rozdziałami zawierającymi konkretne zalecenia dotyczące zdrowego trybu życia, zgodnego z konstytucją ciała, rytmem dnia i porami roku.
W dalszej części książki znajdziemy m.in. rozdział zawierający opisy zastosowania leków z kuchennej apteki oraz zalecenia dotyczące trybu życia w ciągu dnia i nocy. Zalecenia na dzień obejmują nawyki żywieniowe, metody oczyszczania ciała, masaże, ćwiczenia fizyczne, pielęgnację twarzy, oraz terapię zapachami. Jest też część zaleceń, które mogą wywołać lekki uśmiech, jak np. zakaz kapania się w ubraniu i bez wcześniejszego umycia zębów, albo zakaz samotnych wypraw do dżungli lub rzeźni. Zalecenia na noc dotyczą jakości snu i aktywności seksualnej.
Część osób może też zainteresować rozdział dotyczący przyczyn i leczenia otyłości oraz niedowagi. A wszystkich na pewno zainteresuje ogólny rozdział dotyczący zasad spożywania pokarmów i płynów, czyli charakterystykę poszczególnych pokarmów oraz zasady ich łączenia i ich wpływ na poszczególne dosze (filary energii biologicznej). Rozdział ten zawiera też zasady co do ilości i czasu spożywania pokarmów, oraz stanu umysłu podczas ich przygotowania i spożywania.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Ta książka to prawdziwe kompendium zarówno dla osób, które dopiero zaczynają interesować się tematem, jak i dla tych, które mają już w nim spore rozeznanie. Pierwsza połowa książki to porcja solidnej akademickiej wiedzy. Autor zaczyna od wprowadzenia dotyczącego pochodzenia Ajurwedy, cytując fragmenty starożytnych tekstów wedyjskich, a następnie szczegółowo opisuje wszystkie jej podstawy.
Dowiadujemy się więc, że Ajurweda zajmuje się leczeniem człowieka na trzech wymiarach życia: cielesnym, psychicznym i duchowym, ponieważ wszystkie te trzy elementy są ze sobą silnie powiązane i wzajemnie decydują o zdrowiu człowieka. Metaforycznie rzecz ujmując, ciało jest rydwanem, umysł woźnicą, a świadomość podróżnikiem. Aby czytelnik mógł lepiej zrozumieć wszystkie procesy biologiczne i energetyczne zachodzące w człowieku, to autor szczegółowo przedstawia wszystkie elementy tej struktury.
Poznajemy strukturę ciała: trzy dosze filary energii biologicznej (vata, pitta, kapha), których zaburzenie wywołuje chorobę; siedem dhatu podstawowych tkanek ciała, esencję życiową, tkanki drugorzędne i mala zbędne produkty przemiany materii, których zaburzone wydalanie z organizmu również powoduje chorobę. Odpowiedzialny za rozkład toksycznych substancji jest Agni ogień trawienny i metaboliczny.
Kolejno autor opisuje sattwiczną, radżasową i tamasową naturę umysłu, który jest łącznikiem pomiędzy świadomością, a narządami zmysłów. A następnie przedstawia czym jest według Ajurwedy dusza Atma niezniszczalna świadomość, która nie umiera wraz ciałem. Potem dowiadujemy się, że człowiek posiada pięć powłok ciała, a każda z nich ma znaczenie dla zdrowia, i o każdą z nich należy szczególnie dbać. Powłoka fizyczna wymaga odpowiedniej diety; dla powłoki życiowej najlepsze są praktyki oddechowe; dla instynktowej joga; dla intelektualnej medytacja, a dla powłoki emocjonalnej zaleca się dobre nawyki codzienne.
W dalszej części książki poznajemy naturę leczniczych pokarmów i substancji mineralnych, tych związanych z glebą, pochodzących z roślin i tych pochodzących od zwierząt. Poznajemy też charakterystykę smaków i ich wpływ na dosze oraz działanie energetyczne pokarmów. Następnie poznajemy trzy filary zdrowego życia, jakimi są: dieta, sen i wstrzemięźliwość, oraz podstawowe zasady jak o nie dbać, zgodnie posiadaną z konstytucją ciała, która to określa odpowiednią dietę, styl życia i podatność na choroby.
Tak jak wspominałam wcześniej książka ta jest naprawdę kompletnym, akademickim wręcz, podręcznikiem dla ludzi głodnych wiedzy a ajurwedzie, ale nie tylko. Jeśli kogoś nie interesują te wszystkie szczegóły, a tylko chce wiedzieć jak żyć zdrowo, to może przejść bezpośrednio do drugiej części książki i zapoznać się z kolejnymi rozdziałami zawierającymi konkretne zalecenia dotyczące zdrowego trybu życia, zgodnego z konstytucją ciała, rytmem dnia i porami roku.
W dalszej części książki znajdziemy m.in. rozdział zawierający opisy zastosowania leków z kuchennej apteki oraz zalecenia dotyczące trybu życia w ciągu dnia i nocy. Zalecenia na dzień obejmują nawyki żywieniowe, metody oczyszczania ciała, masaże, ćwiczenia fizyczne, pielęgnację twarzy, oraz terapię zapachami. Jest też część zaleceń, które mogą wywołać lekki uśmiech, jak np. zakaz kapania się w ubraniu i bez wcześniejszego umycia zębów, albo zakaz samotnych wypraw do dżungli lub rzeźni. Zalecenia na noc dotyczą jakości snu i aktywności seksualnej.
Część osób może też zainteresować rozdział dotyczący przyczyn i leczenia otyłości oraz niedowagi. A wszystkich na pewno zainteresuje ogólny rozdział dotyczący zasad spożywania pokarmów i płynów, czyli charakterystykę poszczególnych pokarmów oraz zasady ich łączenia i ich wpływ na poszczególne dosze (filary energii biologicznej). Rozdział ten zawiera też zasady co do ilości i czasu spożywania pokarmów, oraz stanu umysłu podczas ich przygotowania i spożywania.