Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Lektyny. Toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach. Jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i usunąć przyczynę chorób autoimmunologicznych oraz stanów zapalnych
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Rośliny nie są naszymi sprzymierzeńcami, jak mogłoby się wydawać. Jeśli do tej pory sądziłeś, że rośliny chętnie trafiają do Twojego menu, czas na zaskoczenie. Okazuje się, że aby chronić się przed zjedzeniem, rośliny wykorzystują rozmaite strategie przetrwania i dużo z nich nie jest przyjazna dla człowieka. Od toksycznych substancji, przez ochronne pancerze, aż po ostre aromaty – natura wyposażyła je w cały arsenał. Jedną z najgroźniejszych form obrony są lektyny.
Lektyny to toksyczne białka, których można znaleźć w wielu popularnych warzywach, owocach, orzechach i zbożach. Znajdują się one między innymi w pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych i melonach. Kiedy konsumujemy produkty zawierające te białka, lektyny mogą przedostać się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu i wiązać się z komórkami naszego ciała, co może prowadzić do reakcji autoimmunologicznej. Ta z kolei może wywoływać procesy zapalne w organizmie. Dzięki tej książce dowiesz się, czym dokładnie są lektyny, gdzie występują i jak możemy się przed nimi chronić.
Lektyny są podejrzewane o wywołanie szeregu chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1, zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita czy choroby tarczycy, takie jak Hashimoto. Mogą także przyczyniać się do rozwinięcia astmy oskrzelowej, anemii, chorób skórnych, chorób serca, choroby Parkinsona czy migren. Jak więc radzić sobie z tym zagrożeniem?
Główne źródła lektyn to takie produkty jak zboża, warzywa strączkowe, psiankowate, czyli pomidory, ziemniaki, dynia, papryka, bakłażany i ogórki, a także niektóre orzechy oraz owoce, jak melony i goji. Ale czy istnieją sposoby na ich bezpieczną konsumpcję? Czy można cieszyć się zdrowiem, nie rezygnując z ulubionych dań? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym przewodniku.
W poradniku znajdziesz szczegółowe informacje na temat tego, gdzie występują lektyny i jak wpływają na nasze zdrowie. Poznasz choroby, które mogą być przez nie wywoływane, wraz z czterotygodniowym planem eliminacji lektyn z diety. Nauczysz się również, jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i czy żywność ekologiczna faktycznie zawiera mniej tych szkodliwych białek.
Miriam Schaufler i Walter A. Drossler, autorzy książki, są uznanymi ekspertami z zakresu żywienia. W swoim dziele nie tylko tłumaczą, jak pozbyć się lektyn z diety, ale także jak utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę. Oferują przepisy, które są zarówno smaczne, jak i proste do przygotowania, zaspokajając potrzeby zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian. Poradnik obfituje w praktyczne rady, które pomogą wzbogacić codzienny jadłospis, jednocześnie eliminując niepotrzebne zagrożenia zdrowotne.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Rośliny nie są naszymi sprzymierzeńcami, jak mogłoby się wydawać. Jeśli do tej pory sądziłeś, że rośliny chętnie trafiają do Twojego menu, czas na zaskoczenie. Okazuje się, że aby chronić się przed zjedzeniem, rośliny wykorzystują rozmaite strategie przetrwania i dużo z nich nie jest przyjazna dla człowieka. Od toksycznych substancji, przez ochronne pancerze, aż po ostre aromaty – natura wyposażyła je w cały arsenał. Jedną z najgroźniejszych form obrony są lektyny.
Lektyny to toksyczne białka, których można znaleźć w wielu popularnych warzywach, owocach, orzechach i zbożach. Znajdują się one między innymi w pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych i melonach. Kiedy konsumujemy produkty zawierające te białka, lektyny mogą przedostać się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu i wiązać się z komórkami naszego ciała, co może prowadzić do reakcji autoimmunologicznej. Ta z kolei może wywoływać procesy zapalne w organizmie. Dzięki tej książce dowiesz się, czym dokładnie są lektyny, gdzie występują i jak możemy się przed nimi chronić.
Lektyny są podejrzewane o wywołanie szeregu chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1, zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita czy choroby tarczycy, takie jak Hashimoto. Mogą także przyczyniać się do rozwinięcia astmy oskrzelowej, anemii, chorób skórnych, chorób serca, choroby Parkinsona czy migren. Jak więc radzić sobie z tym zagrożeniem?
Główne źródła lektyn to takie produkty jak zboża, warzywa strączkowe, psiankowate, czyli pomidory, ziemniaki, dynia, papryka, bakłażany i ogórki, a także niektóre orzechy oraz owoce, jak melony i goji. Ale czy istnieją sposoby na ich bezpieczną konsumpcję? Czy można cieszyć się zdrowiem, nie rezygnując z ulubionych dań? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym przewodniku.
W poradniku znajdziesz szczegółowe informacje na temat tego, gdzie występują lektyny i jak wpływają na nasze zdrowie. Poznasz choroby, które mogą być przez nie wywoływane, wraz z czterotygodniowym planem eliminacji lektyn z diety. Nauczysz się również, jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i czy żywność ekologiczna faktycznie zawiera mniej tych szkodliwych białek.
Miriam Schaufler i Walter A. Drossler, autorzy książki, są uznanymi ekspertami z zakresu żywienia. W swoim dziele nie tylko tłumaczą, jak pozbyć się lektyn z diety, ale także jak utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę. Oferują przepisy, które są zarówno smaczne, jak i proste do przygotowania, zaspokajając potrzeby zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian. Poradnik obfituje w praktyczne rady, które pomogą wzbogacić codzienny jadłospis, jednocześnie eliminując niepotrzebne zagrożenia zdrowotne.
