Książka - Lektyny. Toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach. Jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i usunąć przyczynę chorób autoimmunologicznych oraz stanów zapalnych

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Lektyny. Toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach. Jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i usunąć przyczynę chorób autoimmunologicznych oraz stanów zapalnych

Lektyny. Toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach. Jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i usunąć przyczynę chorób autoimmunologicznych oraz stanów zapalnych

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Rośliny nie są naszymi sprzymierzeńcami, jak mogłoby się wydawać. Jeśli do tej pory sądziłeś, że rośliny chętnie trafiają do Twojego menu, czas na zaskoczenie. Okazuje się, że aby chronić się przed zjedzeniem, rośliny wykorzystują rozmaite strategie przetrwania i dużo z nich nie jest przyjazna dla człowieka. Od toksycznych substancji, przez ochronne pancerze, aż po ostre aromaty – natura wyposażyła je w cały arsenał. Jedną z najgroźniejszych form obrony są lektyny.

Lektyny to toksyczne białka, których można znaleźć w wielu popularnych warzywach, owocach, orzechach i zbożach. Znajdują się one między innymi w pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych i melonach. Kiedy konsumujemy produkty zawierające te białka, lektyny mogą przedostać się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu i wiązać się z komórkami naszego ciała, co może prowadzić do reakcji autoimmunologicznej. Ta z kolei może wywoływać procesy zapalne w organizmie. Dzięki tej książce dowiesz się, czym dokładnie są lektyny, gdzie występują i jak możemy się przed nimi chronić.

Lektyny są podejrzewane o wywołanie szeregu chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1, zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita czy choroby tarczycy, takie jak Hashimoto. Mogą także przyczyniać się do rozwinięcia astmy oskrzelowej, anemii, chorób skórnych, chorób serca, choroby Parkinsona czy migren. Jak więc radzić sobie z tym zagrożeniem?

Główne źródła lektyn to takie produkty jak zboża, warzywa strączkowe, psiankowate, czyli pomidory, ziemniaki, dynia, papryka, bakłażany i ogórki, a także niektóre orzechy oraz owoce, jak melony i goji. Ale czy istnieją sposoby na ich bezpieczną konsumpcję? Czy można cieszyć się zdrowiem, nie rezygnując z ulubionych dań? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym przewodniku.

W poradniku znajdziesz szczegółowe informacje na temat tego, gdzie występują lektyny i jak wpływają na nasze zdrowie. Poznasz choroby, które mogą być przez nie wywoływane, wraz z czterotygodniowym planem eliminacji lektyn z diety. Nauczysz się również, jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i czy żywność ekologiczna faktycznie zawiera mniej tych szkodliwych białek.

Miriam Schaufler i Walter A. Drossler, autorzy książki, są uznanymi ekspertami z zakresu żywienia. W swoim dziele nie tylko tłumaczą, jak pozbyć się lektyn z diety, ale także jak utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę. Oferują przepisy, które są zarówno smaczne, jak i proste do przygotowania, zaspokajając potrzeby zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian. Poradnik obfituje w praktyczne rady, które pomogą wzbogacić codzienny jadłospis, jednocześnie eliminując niepotrzebne zagrożenia zdrowotne.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Rośliny nie są naszymi sprzymierzeńcami, jak mogłoby się wydawać. Jeśli do tej pory sądziłeś, że rośliny chętnie trafiają do Twojego menu, czas na zaskoczenie. Okazuje się, że aby chronić się przed zjedzeniem, rośliny wykorzystują rozmaite strategie przetrwania i dużo z nich nie jest przyjazna dla człowieka. Od toksycznych substancji, przez ochronne pancerze, aż po ostre aromaty – natura wyposażyła je w cały arsenał. Jedną z najgroźniejszych form obrony są lektyny.

Lektyny to toksyczne białka, których można znaleźć w wielu popularnych warzywach, owocach, orzechach i zbożach. Znajdują się one między innymi w pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych i melonach. Kiedy konsumujemy produkty zawierające te białka, lektyny mogą przedostać się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu i wiązać się z komórkami naszego ciała, co może prowadzić do reakcji autoimmunologicznej. Ta z kolei może wywoływać procesy zapalne w organizmie. Dzięki tej książce dowiesz się, czym dokładnie są lektyny, gdzie występują i jak możemy się przed nimi chronić.

Lektyny są podejrzewane o wywołanie szeregu chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1, zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita czy choroby tarczycy, takie jak Hashimoto. Mogą także przyczyniać się do rozwinięcia astmy oskrzelowej, anemii, chorób skórnych, chorób serca, choroby Parkinsona czy migren. Jak więc radzić sobie z tym zagrożeniem?

Główne źródła lektyn to takie produkty jak zboża, warzywa strączkowe, psiankowate, czyli pomidory, ziemniaki, dynia, papryka, bakłażany i ogórki, a także niektóre orzechy oraz owoce, jak melony i goji. Ale czy istnieją sposoby na ich bezpieczną konsumpcję? Czy można cieszyć się zdrowiem, nie rezygnując z ulubionych dań? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym przewodniku.

W poradniku znajdziesz szczegółowe informacje na temat tego, gdzie występują lektyny i jak wpływają na nasze zdrowie. Poznasz choroby, które mogą być przez nie wywoływane, wraz z czterotygodniowym planem eliminacji lektyn z diety. Nauczysz się również, jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i czy żywność ekologiczna faktycznie zawiera mniej tych szkodliwych białek.

Miriam Schaufler i Walter A. Drossler, autorzy książki, są uznanymi ekspertami z zakresu żywienia. W swoim dziele nie tylko tłumaczą, jak pozbyć się lektyn z diety, ale także jak utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę. Oferują przepisy, które są zarówno smaczne, jak i proste do przygotowania, zaspokajając potrzeby zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian. Poradnik obfituje w praktyczne rady, które pomogą wzbogacić codzienny jadłospis, jednocześnie eliminując niepotrzebne zagrożenia zdrowotne.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 29.98 zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 200
Rok wydania: 2019
Rozmiar: 145 × 205 mm
ID: 9788381681285
Wydawnictwo:

Dane producenta:

Wydawnictwo Vital , Antoniuk Fabryczny 55/24, 15-762 Białystok, Polska ,[email protected] ,tel. 604-512-224

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info