Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów!
Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu!
Wyjątkowa książka dla wszystkich, którzy kochają gotować lub dopiero planują zgłębiać kulinarne tajniki. Przekonaj się, co warto wiedzieć na temat kuchni i gotowania.
"Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty" stanowi kompilację trzech wcześniejszych tytułów autorstwa Marii Iwaszkiewicz: "Gawęd o jedzeniu", "Gawęd o przyjęciach" oraz "Z moim ojcem o jedzeniu". Autorka, córka pisarza Jarosława Iwaszkiewicza, przedstawia Czytelnikom smaki swojego dzieciństwa. Opowiada o tym, co jadło się w domu Iwaszkiewiczów, z kim spożywano tam posiłki oraz w jakich okolicznościach się to odbywało. Krótko mówiąc: autorka zaprasza Czytelników do rodzinnej kuchni w domu Iwaszkiewiczów.
Maria Iwaszkiewicz, jako pasjonatka i znawczyni sztuki kulinarnej, opowiada o tradycyjnej kuchni w bardzo dobrym wydaniu, jaką serwowano w jej rodzinnym domu. Proponuje Czytelnikom przygotowanie potraw wymyślonych przez jej ojca, takich jak na przykład: sałatka z płytkiego morza czy kura po literacku. Zdradza, jak przyrządzić aromatyczny sos jałowcowy, marynowane rydze czy złociste bliny. Podaje proste i praktyczne przepisy na potrawy kuchni międzywojennej i powojennej. Przeplata je opisami rytuałów towarzyszących przygotowywaniu bab wielkanocnych oraz robieniu konfitur, jakie wspominał ojciec autorki z czasów swojego dzieciństwa.
Autorka jednakże nie tylko zna się na gotowaniu, ale również lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Jej publikacja zawiera wiele ciekawych anegdot oraz historie jej spotkań z takimi osobistościami, jak Krzysztof Kamil Baczyński, Witkacy czy Kornel Makuszyński.
O autorce
Maria Iwaszkiewicz to urodzona w 1924 roku polska pisarka, felietonistka i dziennikarka. Przez wiele lat była redaktorem Spółdzielni Wydawniczej "Czytelnik". Jest autorką licznych artykułów i felietonów prasowych, publikowanych m.in. w "Przekroju". Ma na swoim koncie książki, w szczególności o tematyce gastronomicznej oraz wspomnienia o rodzicach i dziadku: "Gawędy o jedzeniu", "Gawędy o przyjęciach", "Kuchnia francuska", "Z moim ojcem o jedzeniu", "Luźne wspomnienia", "Portret dżentelmena", "Z pamięci" czy "Spotkać Iwaszkiewicza".
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów!
Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu!
Wyjątkowa książka dla wszystkich, którzy kochają gotować lub dopiero planują zgłębiać kulinarne tajniki. Przekonaj się, co warto wiedzieć na temat kuchni i gotowania.
"Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty" stanowi kompilację trzech wcześniejszych tytułów autorstwa Marii Iwaszkiewicz: "Gawęd o jedzeniu", "Gawęd o przyjęciach" oraz "Z moim ojcem o jedzeniu". Autorka, córka pisarza Jarosława Iwaszkiewicza, przedstawia Czytelnikom smaki swojego dzieciństwa. Opowiada o tym, co jadło się w domu Iwaszkiewiczów, z kim spożywano tam posiłki oraz w jakich okolicznościach się to odbywało. Krótko mówiąc: autorka zaprasza Czytelników do rodzinnej kuchni w domu Iwaszkiewiczów.
Maria Iwaszkiewicz, jako pasjonatka i znawczyni sztuki kulinarnej, opowiada o tradycyjnej kuchni w bardzo dobrym wydaniu, jaką serwowano w jej rodzinnym domu. Proponuje Czytelnikom przygotowanie potraw wymyślonych przez jej ojca, takich jak na przykład: sałatka z płytkiego morza czy kura po literacku. Zdradza, jak przyrządzić aromatyczny sos jałowcowy, marynowane rydze czy złociste bliny. Podaje proste i praktyczne przepisy na potrawy kuchni międzywojennej i powojennej. Przeplata je opisami rytuałów towarzyszących przygotowywaniu bab wielkanocnych oraz robieniu konfitur, jakie wspominał ojciec autorki z czasów swojego dzieciństwa.
Autorka jednakże nie tylko zna się na gotowaniu, ale również lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Jej publikacja zawiera wiele ciekawych anegdot oraz historie jej spotkań z takimi osobistościami, jak Krzysztof Kamil Baczyński, Witkacy czy Kornel Makuszyński.
O autorce
Maria Iwaszkiewicz to urodzona w 1924 roku polska pisarka, felietonistka i dziennikarka. Przez wiele lat była redaktorem Spółdzielni Wydawniczej "Czytelnik". Jest autorką licznych artykułów i felietonów prasowych, publikowanych m.in. w "Przekroju". Ma na swoim koncie książki, w szczególności o tematyce gastronomicznej oraz wspomnienia o rodzicach i dziadku: "Gawędy o jedzeniu", "Gawędy o przyjęciach", "Kuchnia francuska", "Z moim ojcem o jedzeniu", "Luźne wspomnienia", "Portret dżentelmena", "Z pamięci" czy "Spotkać Iwaszkiewicza".