Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano
Autorzy:
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie choć zapewne bardzo smacznie.
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i dopowiedziane przez Autorkę, tak aby każdy niezależnie od umiejętności kucharskich mógł je z łatwością wykonać.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie choć zapewne bardzo smacznie.
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i dopowiedziane przez Autorkę, tak aby każdy niezależnie od umiejętności kucharskich mógł je z łatwością wykonać.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Szczegóły
Inne wydania książki
Opinie
Inne książki tego autora
Książki z tej samej kategorii
Dostawa i płatność
Szczegóły
Cena: 38.40 zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 192
Rok wydania: 2015
Rozmiar: 165 x 235 mm
ID: 9788377732946
Autorzy: Agnieszka Jeż, Agnieszka Jeż-Kaflik
Wydawnictwo: RM, Wydawnictwo RM
Inne wydania książki: Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano
40.25 zł
jak nowa
-
40.25 zł
jak nowa
Inne książki: Agnieszka Jeż
31.56 zł
nowa
-
31.56 zł
nowa
Taniej o 1.39 zł 32.95 zł
23.90 zł
nowa
-
8.00 zł
jak nowa
-
23.90 zł
nowa
Taniej o 6.05 zł 29.95 zł
41.93 zł
nowa
-
41.93 zł
nowa
Taniej o 0.97 zł 42.90 zł
35.55 zł
nowa
-
12.43 zł
jak nowa
-
35.55 zł
nowa
Taniej o 7.35 zł 42.90 zł
11.00 zł
jak nowa
-
11.00 zł
jak nowa
Taniej o 28.90 zł 39.90 zł
32.43 zł
nowa
-
7.68 zł
jak nowa
-
32.43 zł
nowa
Taniej o 7.47 zł 39.90 zł
27.38 zł
nowa
-
27.38 zł
nowa
Taniej o 20.52 zł 47.90 zł
Inne książki: Kuchnia polska
5.36 zł
jak nowa
-
5.36 zł
jak nowa
Taniej o 4.63 zł 9.99 zł
28.01 zł
jak nowa
-
28.01 zł
jak nowa
38.03 zł
jak nowa
-
38.03 zł
jak nowa
Taniej o 31.96 zł 69.99 zł
37.49 zł
dobry
-
47.85 zł
jak nowa
-
37.49 zł
dobry
-
41.18 zł
widoczne ślady używania
Taniej o 41.51 zł 79.00 zł
38.37 zł
jak nowa
-
38.37 zł
jak nowa
-
39.11 zł
dobry
Taniej o 120.63 zł 159.00 zł
7.24 zł
widoczne ślady używania
-
11.89 zł
jak nowa
-
7.24 zł
widoczne ślady używania
Taniej o 27.75 zł 34.99 zł
21.89 zł
jak nowa
-
21.89 zł
jak nowa
-
18.97 zł
dobry
Taniej o 18.01 zł 39.90 zł
Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!
W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.
Dowiedz się więcejWartość nagród w tym miesiącu
850 zł
Dodaj swoją opinię
Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.
Czy chcesz zostawić tylko ocenę?
Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.
Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.
Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.
Sposoby dostawy
Płatne z góry
InPost Paczkomaty 24/7
13.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
ORLEN Paczka
11.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Kurier GLS
14.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Kurier InPost
14.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Kurier DPD
14.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
DPD Pickup Punkt Odbioru
11.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Pocztex Kurier
13.99 zł
Darmowa dostawa od 190 zł
Kurier GLS - kraje UE
69.00 zł
Odbiór osobisty (Dębica)
3.00 zł
Płatne przy odbiorze
Kurier GLS pobranie
23.99 zł
Sposoby płatności
Płatność z góry
Przedpłata
Zwykły przelew