Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
"Kapłony i szczeżuje" to fascynująca wyprawa do czasów, kiedy kuchnia składała się z takich specjałów, które dzisiaj są już zapomniane. Kapłon, będący specjalnie hodowanym i tuczononym kogutem, był kiedyś znaczącym elementem polskich przepisów kulinarnych, znajdujących się w najstarszej znanej książce kucharskiej naszego kraju. Obok niego, skromne szczeżuje gościły na stołach ubogich.
Współczesne kulinarne innowacje często sięgają do przeszłości, odkrywając dawno zapomniane inspiracje. Jak zauważył historyk Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku, prawdziwie nowe zdaje się być jedynie to, co dawne. Odkryjmy więc, jak szczupak w polskim stylu zdobył uznanie w całej Europie i przenieśmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko anegdotą, a na stołach gościły żółtonosy oraz sielanki. Zajrzyjmy również do kulinarnych rozważań świętych Piotra i Pawła, które miały niebagatelny wpływ na kształtowanie się naszych nawyków żywieniowych przez wieki.
Każda potrawa niesie z sobą bogactwo informacji o świecie, łącząc nauki o przyrodzie i medycynie z antropologią i kulturą, a także wpisując się w niejedno historyczne wydarzenie. Wszystko to jest przyprószone religijnym kontekstem, który od wieków wpływał na kulinarne zasady oraz posty.
Autorzy tej książki to doświadczeni znawcy ewolucji smaków, którzy doskonale potrafią przybliżać dawne kulinarne tradycje. "Kapłony i szczeżuje" to doskonały przewodnik, który nie tylko odżywia ciało, ale przede wszystkim rozwija umysł.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
"Kapłony i szczeżuje" to fascynująca wyprawa do czasów, kiedy kuchnia składała się z takich specjałów, które dzisiaj są już zapomniane. Kapłon, będący specjalnie hodowanym i tuczononym kogutem, był kiedyś znaczącym elementem polskich przepisów kulinarnych, znajdujących się w najstarszej znanej książce kucharskiej naszego kraju. Obok niego, skromne szczeżuje gościły na stołach ubogich.
Współczesne kulinarne innowacje często sięgają do przeszłości, odkrywając dawno zapomniane inspiracje. Jak zauważył historyk Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku, prawdziwie nowe zdaje się być jedynie to, co dawne. Odkryjmy więc, jak szczupak w polskim stylu zdobył uznanie w całej Europie i przenieśmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko anegdotą, a na stołach gościły żółtonosy oraz sielanki. Zajrzyjmy również do kulinarnych rozważań świętych Piotra i Pawła, które miały niebagatelny wpływ na kształtowanie się naszych nawyków żywieniowych przez wieki.
Każda potrawa niesie z sobą bogactwo informacji o świecie, łącząc nauki o przyrodzie i medycynie z antropologią i kulturą, a także wpisując się w niejedno historyczne wydarzenie. Wszystko to jest przyprószone religijnym kontekstem, który od wieków wpływał na kulinarne zasady oraz posty.
Autorzy tej książki to doświadczeni znawcy ewolucji smaków, którzy doskonale potrafią przybliżać dawne kulinarne tradycje. "Kapłony i szczeżuje" to doskonały przewodnik, który nie tylko odżywia ciało, ale przede wszystkim rozwija umysł.
