Książka - Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

"Kapłony i szczeżuje" to fascynująca wyprawa do czasów, kiedy kuchnia składała się z takich specjałów, które dzisiaj są już zapomniane. Kapłon, będący specjalnie hodowanym i tuczononym kogutem, był kiedyś znaczącym elementem polskich przepisów kulinarnych, znajdujących się w najstarszej znanej książce kucharskiej naszego kraju. Obok niego, skromne szczeżuje gościły na stołach ubogich.

Współczesne kulinarne innowacje często sięgają do przeszłości, odkrywając dawno zapomniane inspiracje. Jak zauważył historyk Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku, prawdziwie nowe zdaje się być jedynie to, co dawne. Odkryjmy więc, jak szczupak w polskim stylu zdobył uznanie w całej Europie i przenieśmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko anegdotą, a na stołach gościły żółtonosy oraz sielanki. Zajrzyjmy również do kulinarnych rozważań świętych Piotra i Pawła, które miały niebagatelny wpływ na kształtowanie się naszych nawyków żywieniowych przez wieki.

Każda potrawa niesie z sobą bogactwo informacji o świecie, łącząc nauki o przyrodzie i medycynie z antropologią i kulturą, a także wpisując się w niejedno historyczne wydarzenie. Wszystko to jest przyprószone religijnym kontekstem, który od wieków wpływał na kulinarne zasady oraz posty.

Autorzy tej książki to doświadczeni znawcy ewolucji smaków, którzy doskonale potrafią przybliżać dawne kulinarne tradycje. "Kapłony i szczeżuje" to doskonały przewodnik, który nie tylko odżywia ciało, ale przede wszystkim rozwija umysł.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

"Kapłony i szczeżuje" to fascynująca wyprawa do czasów, kiedy kuchnia składała się z takich specjałów, które dzisiaj są już zapomniane. Kapłon, będący specjalnie hodowanym i tuczononym kogutem, był kiedyś znaczącym elementem polskich przepisów kulinarnych, znajdujących się w najstarszej znanej książce kucharskiej naszego kraju. Obok niego, skromne szczeżuje gościły na stołach ubogich.

Współczesne kulinarne innowacje często sięgają do przeszłości, odkrywając dawno zapomniane inspiracje. Jak zauważył historyk Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku, prawdziwie nowe zdaje się być jedynie to, co dawne. Odkryjmy więc, jak szczupak w polskim stylu zdobył uznanie w całej Europie i przenieśmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko anegdotą, a na stołach gościły żółtonosy oraz sielanki. Zajrzyjmy również do kulinarnych rozważań świętych Piotra i Pawła, które miały niebagatelny wpływ na kształtowanie się naszych nawyków żywieniowych przez wieki.

Każda potrawa niesie z sobą bogactwo informacji o świecie, łącząc nauki o przyrodzie i medycynie z antropologią i kulturą, a także wpisując się w niejedno historyczne wydarzenie. Wszystko to jest przyprószone religijnym kontekstem, który od wieków wpływał na kulinarne zasady oraz posty.

Autorzy tej książki to doświadczeni znawcy ewolucji smaków, którzy doskonale potrafią przybliżać dawne kulinarne tradycje. "Kapłony i szczeżuje" to doskonały przewodnik, który nie tylko odżywia ciało, ale przede wszystkim rozwija umysł.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: Twarda
Ilość stron: 336
Rok wydania: 2018
Rozmiar: 133 × 215 mm
ID: 9788383960029
Wydawnictwo:

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info