Książka - JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI ŻYWIENIOWEJ W PROCESACH TECHNOLOGICZNYCH

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI ŻYWIENIOWEJ W PROCESACH TECHNOLOGICZNYCH

JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI ŻYWIENIOWEJ W PROCESACH TECHNOLOGICZNYCH

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Ludwig Feuerbach, niemiecki filozof, ukuł kiedyś stwierdzenie, że "człowiek jest tym, co zje", co wyraźnie podkreśla związek między jakością pożywienia a prawidłowym funkcjonowaniem ludzkiego organizmu. Pożywienie musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników budulcowych, energetycznych i tych regulujących różne procesy w ciele. Struktury składników żywności są niezwykle wrażliwe i mogą być zniszczone w trakcie ich przetwarzania, co wpływa na ich biodostępność i bioaktywność. Ostateczna jakość produktu, który trafia do konsumenta, to wynik jakości użytych surowców i zastosowanej technologii przetwórczej, w tym dodatków, operacji jednostkowych oraz parametrów procesu technologicznego.

Ostatnimi czasy, społeczeństwo wykazuje rosnące zainteresowanie wpływem żywności na zdrowie człowieka, przywiązując coraz większą wagę do świadomego wybierania produktów spożywczych. Jest to w dużej mierze efektem ostrzeżeń lekarzy na temat chorób cywilizacyjnych związanych z niewłaściwą dietą oraz edukacji na temat wartości odżywczej różnorodnych produktów, choć media czasami przedstawiają te kwestie w sposób mało obiektywny, dążąc do wywołania sensacji. Coraz częściej wysokoprzetworzona żywność postrzegana jest jako główny winowajca złego stanu zdrowia publicznego, chociaż pomija się przy tym fakt, że producenci i naukowcy dokładają wszelkich starań, by zapewnić wysoką jakość produktów, a także, że rynek oczekuje wygody, często wynikającej z przetworzenia.

Chcąc pogłębić tę problematykę, Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności zorganizował w grudniu 2009 roku VII Konferencję Naukową z cyklu: JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI. Tematem wiodącym było "Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych". Podczas konferencji uczestnicy prezentowali referaty analizujące wpływ technologii na jakość żywieniową, omawiające zmiany wartości odżywczych surowców w toku ich przetwarzania oraz przeobrażenia technologiczne mające na celu optymalizację odżywczą produktów. Wystąpienia te, uzupełnione o ożywione dyskusje, stały się podstawą do stworzenia tej monografii, czwartej w cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności. Mamy nadzieję, że publikacja ta przyczyni się do poszerzenia wiedzy zarówno w środowisku naukowym, wśród producentów, jak i konsumentów, promując zrozumienie dla wysiłków podejmowanych w celu zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Ludwig Feuerbach, niemiecki filozof, ukuł kiedyś stwierdzenie, że "człowiek jest tym, co zje", co wyraźnie podkreśla związek między jakością pożywienia a prawidłowym funkcjonowaniem ludzkiego organizmu. Pożywienie musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników budulcowych, energetycznych i tych regulujących różne procesy w ciele. Struktury składników żywności są niezwykle wrażliwe i mogą być zniszczone w trakcie ich przetwarzania, co wpływa na ich biodostępność i bioaktywność. Ostateczna jakość produktu, który trafia do konsumenta, to wynik jakości użytych surowców i zastosowanej technologii przetwórczej, w tym dodatków, operacji jednostkowych oraz parametrów procesu technologicznego.

Ostatnimi czasy, społeczeństwo wykazuje rosnące zainteresowanie wpływem żywności na zdrowie człowieka, przywiązując coraz większą wagę do świadomego wybierania produktów spożywczych. Jest to w dużej mierze efektem ostrzeżeń lekarzy na temat chorób cywilizacyjnych związanych z niewłaściwą dietą oraz edukacji na temat wartości odżywczej różnorodnych produktów, choć media czasami przedstawiają te kwestie w sposób mało obiektywny, dążąc do wywołania sensacji. Coraz częściej wysokoprzetworzona żywność postrzegana jest jako główny winowajca złego stanu zdrowia publicznego, chociaż pomija się przy tym fakt, że producenci i naukowcy dokładają wszelkich starań, by zapewnić wysoką jakość produktów, a także, że rynek oczekuje wygody, często wynikającej z przetworzenia.

Chcąc pogłębić tę problematykę, Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności zorganizował w grudniu 2009 roku VII Konferencję Naukową z cyklu: JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI. Tematem wiodącym było "Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych". Podczas konferencji uczestnicy prezentowali referaty analizujące wpływ technologii na jakość żywieniową, omawiające zmiany wartości odżywczych surowców w toku ich przetwarzania oraz przeobrażenia technologiczne mające na celu optymalizację odżywczą produktów. Wystąpienia te, uzupełnione o ożywione dyskusje, stały się podstawą do stworzenia tej monografii, czwartej w cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności. Mamy nadzieję, że publikacja ta przyczyni się do poszerzenia wiedzy zarówno w środowisku naukowym, wśród producentów, jak i konsumentów, promując zrozumienie dla wysiłków podejmowanych w celu zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 16.22 zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 196
Rok wydania: 2011
ID: 9788375832792

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info