Książka - Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Dlaczego aż 27% pasażerów samolotów decyduje się na sok pomidorowy? Co sprawia, że kolor, kształt i wielkość talerza mogą znacząco wpłynąć na smak serwowanego jedzenia? I dlaczego w towarzystwie jednej osoby pochłaniamy o 35% więcej jedzenia, a obecność trzech osób zwiększa tę ilość aż o 75%?

Dziedzina gastrofizyki, stworzona przez profesora Charlesa Spence'a, bada te zagadnienia, łącząc psychologię, neuronaukę i projektowanie, aby odkrywać nowe sposoby przeżywania kulinarnych doznań. Spence, przez dwadzieścia lat badań, zgłębiał nasze zmysły, by pokazać, jak cieszyć się każdym posiłkiem w pełniejszy sposób, skupiając się bardziej na tym, co odczuwamy i myślimy, niż na samym jedzeniu.

W swojej książce Spence analizuje wpływ różnych czynników – od ciężaru sztućców i rozmieszczenia talerzy po dźwięki otoczenia – na nasze doświadczanie smaków. Wyjaśnia, jak czołowe firmy spożywcze i najlepsze restauracje korzystają z zaawansowanych technologii, co może zmienić nasze podejście do jedzenia w przyszłości.

Profesor Spence, kierując Crossmodal Research Laboratory na Uniwersytecie Oxfordzkim, jest uznanym globalnie ekspertem w dziedzinie percepcji wielozmysłowej. Jego badania koncentrują się na tym, jak mózg przetwarza różnorodne bodźce zmysłowe. Doradzał gigantom przemysłowym, takim jak Unilever, PepsiCo, P&G czy Nestlé, pomagając im w projektowaniu polisensorycznym i kreacji marki. Jego współpraca z wybitnymi szefami kuchni, takimi jak Heston Blumenthal i Ferran Adrià, dodatkowo wzbogaca tę fascynującą dziedzinę wiedzy.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Dlaczego aż 27% pasażerów samolotów decyduje się na sok pomidorowy? Co sprawia, że kolor, kształt i wielkość talerza mogą znacząco wpłynąć na smak serwowanego jedzenia? I dlaczego w towarzystwie jednej osoby pochłaniamy o 35% więcej jedzenia, a obecność trzech osób zwiększa tę ilość aż o 75%?

Dziedzina gastrofizyki, stworzona przez profesora Charlesa Spence'a, bada te zagadnienia, łącząc psychologię, neuronaukę i projektowanie, aby odkrywać nowe sposoby przeżywania kulinarnych doznań. Spence, przez dwadzieścia lat badań, zgłębiał nasze zmysły, by pokazać, jak cieszyć się każdym posiłkiem w pełniejszy sposób, skupiając się bardziej na tym, co odczuwamy i myślimy, niż na samym jedzeniu.

W swojej książce Spence analizuje wpływ różnych czynników – od ciężaru sztućców i rozmieszczenia talerzy po dźwięki otoczenia – na nasze doświadczanie smaków. Wyjaśnia, jak czołowe firmy spożywcze i najlepsze restauracje korzystają z zaawansowanych technologii, co może zmienić nasze podejście do jedzenia w przyszłości.

Profesor Spence, kierując Crossmodal Research Laboratory na Uniwersytecie Oxfordzkim, jest uznanym globalnie ekspertem w dziedzinie percepcji wielozmysłowej. Jego badania koncentrują się na tym, jak mózg przetwarza różnorodne bodźce zmysłowe. Doradzał gigantom przemysłowym, takim jak Unilever, PepsiCo, P&G czy Nestlé, pomagając im w projektowaniu polisensorycznym i kreacji marki. Jego współpraca z wybitnymi szefami kuchni, takimi jak Heston Blumenthal i Ferran Adrià, dodatkowo wzbogaca tę fascynującą dziedzinę wiedzy.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 64.74 zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 456
Rok wydania: 2018
Rozmiar: 135 × 215 mm
ID: 9788380319141
Wydawnictwo:

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info