Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Cała nasza planeta przeżywa dramatyczne przemiany, gdy kolejne innowacje naukowe zmieniają nasze życie. Jednym z takich przełomów jest odkrycie metody produkcji dostatecznej ilości jedzenia dla stale wzrastającej populacji. Ziemia już teraz zmaga się z konsekwencjami wzmożonego zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja czy nabiał. Temu towarzyszy intensywna hodowla przemysłowa, niosąca za sobą wiele szkód – kurczaki hodowane w wielkich liczbach z użyciem stymulatorów wzrostu, czy krowy karmione paszami z antybiotykami, to obraz daleki od natury.
Całkowicie nowe podejście to produkcja czystego mięsa, które nie bazuje na soi ani seitanie, ale jest prawdziwym mięsem, rozwijanym bez udziału zwierząt hodowlanych. Naukowcy podkreślają, że to mięso nie jest „fałszywe” – tak jak sklonowane zwierzę nie jest podróbką. Metody laboratoryjne pozwalają wyprodukować mięso wolne od hormonów, pestycydów, bakterii E. coli czy konserwantów.
Doktor Paul Shapiro w swojej książce dzieli się porywającą historią innowacyjnych wynalazców, zespołów badawczych i inwestorów, dążących do wprowadzenia na rynek pierwszych produktów zwierzęcych wyhodowanych w laboratoriach. Shapiro stworzył aktualne i fascynujące spojrzenie na przemiany w produkcji żywności.
Peter Singer, autor „Wyzwolenia zwierząt”, podkreśla, że jeśli ten projekt się powiedzie, może on zakończyć cierpienie miliardów istot. Z kolei AJ Jacobs, autor „Roku biblijnego życia”, wyraża nadzieję, że już niedługo będziemy mogli zamówić cheeseburgera bez cienia cierpienia. Jack i Suzy Welch w swoim bestsellerze „Winning znaczy zwyciężać” podkreślają znaczenie tej rewolucji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, a Lisa Feria z Stray Dog Capital wierzy, że przyszłość produkcji mięsnych posiłków wiąże się z laboratoriami, a nie z rzeźniami.
Warto dodać, że w 2014 roku Paul Shapiro był jednym z pierwszych osób, które miały okazję skosztować hodowanego mięsa. Jako założyciel Compassion Over Killing i członek Animal Rights Hall of Fame, Shapiro od lat angażuje się w poprawę dobrostanu zwierząt, dzieląc się swoimi spostrzeżeniami w artykułach naukowych oraz prasie codziennej. Mieszka w Kalifornii ze swoją partnerką Toni Okamoto.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Cała nasza planeta przeżywa dramatyczne przemiany, gdy kolejne innowacje naukowe zmieniają nasze życie. Jednym z takich przełomów jest odkrycie metody produkcji dostatecznej ilości jedzenia dla stale wzrastającej populacji. Ziemia już teraz zmaga się z konsekwencjami wzmożonego zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja czy nabiał. Temu towarzyszy intensywna hodowla przemysłowa, niosąca za sobą wiele szkód – kurczaki hodowane w wielkich liczbach z użyciem stymulatorów wzrostu, czy krowy karmione paszami z antybiotykami, to obraz daleki od natury.
Całkowicie nowe podejście to produkcja czystego mięsa, które nie bazuje na soi ani seitanie, ale jest prawdziwym mięsem, rozwijanym bez udziału zwierząt hodowlanych. Naukowcy podkreślają, że to mięso nie jest „fałszywe” – tak jak sklonowane zwierzę nie jest podróbką. Metody laboratoryjne pozwalają wyprodukować mięso wolne od hormonów, pestycydów, bakterii E. coli czy konserwantów.
Doktor Paul Shapiro w swojej książce dzieli się porywającą historią innowacyjnych wynalazców, zespołów badawczych i inwestorów, dążących do wprowadzenia na rynek pierwszych produktów zwierzęcych wyhodowanych w laboratoriach. Shapiro stworzył aktualne i fascynujące spojrzenie na przemiany w produkcji żywności.
Peter Singer, autor „Wyzwolenia zwierząt”, podkreśla, że jeśli ten projekt się powiedzie, może on zakończyć cierpienie miliardów istot. Z kolei AJ Jacobs, autor „Roku biblijnego życia”, wyraża nadzieję, że już niedługo będziemy mogli zamówić cheeseburgera bez cienia cierpienia. Jack i Suzy Welch w swoim bestsellerze „Winning znaczy zwyciężać” podkreślają znaczenie tej rewolucji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, a Lisa Feria z Stray Dog Capital wierzy, że przyszłość produkcji mięsnych posiłków wiąże się z laboratoriami, a nie z rzeźniami.
Warto dodać, że w 2014 roku Paul Shapiro był jednym z pierwszych osób, które miały okazję skosztować hodowanego mięsa. Jako założyciel Compassion Over Killing i członek Animal Rights Hall of Fame, Shapiro od lat angażuje się w poprawę dobrostanu zwierząt, dzieląc się swoimi spostrzeżeniami w artykułach naukowych oraz prasie codziennej. Mieszka w Kalifornii ze swoją partnerką Toni Okamoto.
