Książka - Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat

Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Cała nasza planeta przeżywa dramatyczne przemiany, gdy kolejne innowacje naukowe zmieniają nasze życie. Jednym z takich przełomów jest odkrycie metody produkcji dostatecznej ilości jedzenia dla stale wzrastającej populacji. Ziemia już teraz zmaga się z konsekwencjami wzmożonego zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja czy nabiał. Temu towarzyszy intensywna hodowla przemysłowa, niosąca za sobą wiele szkód – kurczaki hodowane w wielkich liczbach z użyciem stymulatorów wzrostu, czy krowy karmione paszami z antybiotykami, to obraz daleki od natury.

Całkowicie nowe podejście to produkcja czystego mięsa, które nie bazuje na soi ani seitanie, ale jest prawdziwym mięsem, rozwijanym bez udziału zwierząt hodowlanych. Naukowcy podkreślają, że to mięso nie jest „fałszywe” – tak jak sklonowane zwierzę nie jest podróbką. Metody laboratoryjne pozwalają wyprodukować mięso wolne od hormonów, pestycydów, bakterii E. coli czy konserwantów.

Doktor Paul Shapiro w swojej książce dzieli się porywającą historią innowacyjnych wynalazców, zespołów badawczych i inwestorów, dążących do wprowadzenia na rynek pierwszych produktów zwierzęcych wyhodowanych w laboratoriach. Shapiro stworzył aktualne i fascynujące spojrzenie na przemiany w produkcji żywności.

Peter Singer, autor „Wyzwolenia zwierząt”, podkreśla, że jeśli ten projekt się powiedzie, może on zakończyć cierpienie miliardów istot. Z kolei AJ Jacobs, autor „Roku biblijnego życia”, wyraża nadzieję, że już niedługo będziemy mogli zamówić cheeseburgera bez cienia cierpienia. Jack i Suzy Welch w swoim bestsellerze „Winning znaczy zwyciężać” podkreślają znaczenie tej rewolucji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, a Lisa Feria z Stray Dog Capital wierzy, że przyszłość produkcji mięsnych posiłków wiąże się z laboratoriami, a nie z rzeźniami.

Warto dodać, że w 2014 roku Paul Shapiro był jednym z pierwszych osób, które miały okazję skosztować hodowanego mięsa. Jako założyciel Compassion Over Killing i członek Animal Rights Hall of Fame, Shapiro od lat angażuje się w poprawę dobrostanu zwierząt, dzieląc się swoimi spostrzeżeniami w artykułach naukowych oraz prasie codziennej. Mieszka w Kalifornii ze swoją partnerką Toni Okamoto.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Cała nasza planeta przeżywa dramatyczne przemiany, gdy kolejne innowacje naukowe zmieniają nasze życie. Jednym z takich przełomów jest odkrycie metody produkcji dostatecznej ilości jedzenia dla stale wzrastającej populacji. Ziemia już teraz zmaga się z konsekwencjami wzmożonego zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja czy nabiał. Temu towarzyszy intensywna hodowla przemysłowa, niosąca za sobą wiele szkód – kurczaki hodowane w wielkich liczbach z użyciem stymulatorów wzrostu, czy krowy karmione paszami z antybiotykami, to obraz daleki od natury.

Całkowicie nowe podejście to produkcja czystego mięsa, które nie bazuje na soi ani seitanie, ale jest prawdziwym mięsem, rozwijanym bez udziału zwierząt hodowlanych. Naukowcy podkreślają, że to mięso nie jest „fałszywe” – tak jak sklonowane zwierzę nie jest podróbką. Metody laboratoryjne pozwalają wyprodukować mięso wolne od hormonów, pestycydów, bakterii E. coli czy konserwantów.

Doktor Paul Shapiro w swojej książce dzieli się porywającą historią innowacyjnych wynalazców, zespołów badawczych i inwestorów, dążących do wprowadzenia na rynek pierwszych produktów zwierzęcych wyhodowanych w laboratoriach. Shapiro stworzył aktualne i fascynujące spojrzenie na przemiany w produkcji żywności.

Peter Singer, autor „Wyzwolenia zwierząt”, podkreśla, że jeśli ten projekt się powiedzie, może on zakończyć cierpienie miliardów istot. Z kolei AJ Jacobs, autor „Roku biblijnego życia”, wyraża nadzieję, że już niedługo będziemy mogli zamówić cheeseburgera bez cienia cierpienia. Jack i Suzy Welch w swoim bestsellerze „Winning znaczy zwyciężać” podkreślają znaczenie tej rewolucji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, a Lisa Feria z Stray Dog Capital wierzy, że przyszłość produkcji mięsnych posiłków wiąże się z laboratoriami, a nie z rzeźniami.

Warto dodać, że w 2014 roku Paul Shapiro był jednym z pierwszych osób, które miały okazję skosztować hodowanego mięsa. Jako założyciel Compassion Over Killing i członek Animal Rights Hall of Fame, Shapiro od lat angażuje się w poprawę dobrostanu zwierząt, dzieląc się swoimi spostrzeżeniami w artykułach naukowych oraz prasie codziennej. Mieszka w Kalifornii ze swoją partnerką Toni Okamoto.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 288
Rok wydania: 2018
Rozmiar: 135 × 210 mm
ID: 9788365973665

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info