Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna
DODAJ DO LISTY ŻYCZEŃ
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
Bursztyn i żyto przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper uchwyciła ona ducha narodu. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.
GŁÓWNE ZALETY
Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
To piękny portret regionu jego krajobrazów, historii, mieszkańców i oczywiście jedzenia.
Przepisy, od znanych z czasów komunistycznych klasyków po regionalne
i współczesne specjały, są różnorodne, ekscytujące, kuszące i pełne smaku.
Ta książka to prawdziwa perełka z gatunku podróży kulinarnych!
ALISSA TIMOSHKINA, SALT & TIME
Co za radość wspaniała kuchnia bałtycka Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej.
OLIA HERCULES
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
Bursztyn i żyto przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper uchwyciła ona ducha narodu. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.
GŁÓWNE ZALETY
Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
To piękny portret regionu jego krajobrazów, historii, mieszkańców i oczywiście jedzenia.
Przepisy, od znanych z czasów komunistycznych klasyków po regionalne
i współczesne specjały, są różnorodne, ekscytujące, kuszące i pełne smaku.
Ta książka to prawdziwa perełka z gatunku podróży kulinarnych!
ALISSA TIMOSHKINA, SALT & TIME
Co za radość wspaniała kuchnia bałtycka Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej.
OLIA HERCULES
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna