Książka - Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy

Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Odkryj wolność od poczucia winy i ponownie ciesz się jedzeniem. Książka ta oferuje świeże spojrzenie na osławione składniki diety, takie jak sól, cukier, tłuszcze, węglowodany oraz gluten, będący ostatnio modnym tematem. Śmiało obala mity zakorzenione w amerykańskich nawykach żywieniowych, pomagając czytelnikom uwolnić się od obciążeń i na nowo odnaleźć radość ze spożywania posiłków, a jednocześnie podsycając dyskusję na temat ogólnoświatowej obsesji zdrowego odżywiania.

Gluten, sól, cukier, tłuszcz – nazwane złoczyńcami amerykańskiej diety przez wielu lekarzy i ekspertów żywieniowych, nie mają jednak jednoznacznej naukowej oceny. Mimo to, społeczeństwo masowo unika zbóż i słodkiego syropu kukurydzianego, często wprowadzane w błąd. Ekstremalne podejście do diet często bywa niesłuszne, co autor przekonująco pokazuje.

Pamiętacie czasy przeszłości, gdy masło było demonizowane, a potem odrodziło się z dobrym imieniem? Albo jak dieta Atkinsa robiła furorę, zanim ją odrzucono, by potem ponownie zyskała uznanie? Skąd biorą się te skrajne diety, jak Paleo, lub dlaczego wielu ludzi rezygnuje z ziaren? To zamieszanie często sprawia, że czujemy się zagubieni.

Dla osób zdezorientowanych przez sprzeczne porady żywieniowe, ta książka jest zbawienna. Choć świat nauki i medycyny nadal nie zna wszystkich odpowiedzi dotyczących optymalnego odżywiania, wielu ludzi inwestuje czas i pieniądze w poszukiwaniu zdrowej diety. Autor, Alan Levinovitz, przedstawia naukę w nowatorski sposób, jak potwierdza doktor Brian Wansink, zachęcając do krytycznego spojrzenia na obecny stan wiedzy.

Ian Gitter z Monash University uważa książkę za skuteczne przeciwstawienie się nieuzasadnionym lękom, jakie wywołują restrykcyjne diety promowane przez samozwańczych ekspertów. Profesor Philip Zeitler z Uniwersytetu Kolorado dodaje, że książka Levinovitza to klucz do odzyskania radości z jedzenia, z kolei doktor Jean Gunter nazywa ją solidną i pouczającą.

Zachęca się nas do rezygnacji z ulubionych potraw w imię zdrowia i zgrabnej sylwetki, jednak lęk przed jedzeniem nie zawsze ma naukowe podstawy. Po odkryciu prawdy, możemy się zaskoczyć i uwolnić od niepotrzebnych obaw. Pamiętaj, że dieta bezglutenowa niekoniecznie prowadzi do lepszej kondycji umysłowej czy mniejszego obwodu talii, a ograniczenie soli nie jest równoznaczne z eliminacją chorób serca. Mit o tłuszczu powodującym otyłość, podobnie jak rzekome uzależniające działanie cukru, nie mają solidnych naukowych podstaw. Pozwólcie sobie na naukowe przebudzenie i odzyskajcie swobodę odżywiania.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Odkryj wolność od poczucia winy i ponownie ciesz się jedzeniem. Książka ta oferuje świeże spojrzenie na osławione składniki diety, takie jak sól, cukier, tłuszcze, węglowodany oraz gluten, będący ostatnio modnym tematem. Śmiało obala mity zakorzenione w amerykańskich nawykach żywieniowych, pomagając czytelnikom uwolnić się od obciążeń i na nowo odnaleźć radość ze spożywania posiłków, a jednocześnie podsycając dyskusję na temat ogólnoświatowej obsesji zdrowego odżywiania.

Gluten, sól, cukier, tłuszcz – nazwane złoczyńcami amerykańskiej diety przez wielu lekarzy i ekspertów żywieniowych, nie mają jednak jednoznacznej naukowej oceny. Mimo to, społeczeństwo masowo unika zbóż i słodkiego syropu kukurydzianego, często wprowadzane w błąd. Ekstremalne podejście do diet często bywa niesłuszne, co autor przekonująco pokazuje.

Pamiętacie czasy przeszłości, gdy masło było demonizowane, a potem odrodziło się z dobrym imieniem? Albo jak dieta Atkinsa robiła furorę, zanim ją odrzucono, by potem ponownie zyskała uznanie? Skąd biorą się te skrajne diety, jak Paleo, lub dlaczego wielu ludzi rezygnuje z ziaren? To zamieszanie często sprawia, że czujemy się zagubieni.

Dla osób zdezorientowanych przez sprzeczne porady żywieniowe, ta książka jest zbawienna. Choć świat nauki i medycyny nadal nie zna wszystkich odpowiedzi dotyczących optymalnego odżywiania, wielu ludzi inwestuje czas i pieniądze w poszukiwaniu zdrowej diety. Autor, Alan Levinovitz, przedstawia naukę w nowatorski sposób, jak potwierdza doktor Brian Wansink, zachęcając do krytycznego spojrzenia na obecny stan wiedzy.

Ian Gitter z Monash University uważa książkę za skuteczne przeciwstawienie się nieuzasadnionym lękom, jakie wywołują restrykcyjne diety promowane przez samozwańczych ekspertów. Profesor Philip Zeitler z Uniwersytetu Kolorado dodaje, że książka Levinovitza to klucz do odzyskania radości z jedzenia, z kolei doktor Jean Gunter nazywa ją solidną i pouczającą.

Zachęca się nas do rezygnacji z ulubionych potraw w imię zdrowia i zgrabnej sylwetki, jednak lęk przed jedzeniem nie zawsze ma naukowe podstawy. Po odkryciu prawdy, możemy się zaskoczyć i uwolnić od niepotrzebnych obaw. Pamiętaj, że dieta bezglutenowa niekoniecznie prowadzi do lepszej kondycji umysłowej czy mniejszego obwodu talii, a ograniczenie soli nie jest równoznaczne z eliminacją chorób serca. Mit o tłuszczu powodującym otyłość, podobnie jak rzekome uzależniające działanie cukru, nie mają solidnych naukowych podstaw. Pozwólcie sobie na naukowe przebudzenie i odzyskajcie swobodę odżywiania.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 8.65 zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 300
Rok wydania: 2016
Rozmiar: 170 × 220 mm
ID: 9788380531345
Autorzy:

Inne książki: Alan Levinovitz

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info