Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
"Smak kwiatów pomarańczy" to fascynująca książka, która zaprasza czytelników do odkrywania związków kulinarnych tradycji z innymi dziedzinami życia, jak sztuka, historia, muzyka czy architektura. Autor przedstawia zestaw przepysznych wspomnień kulinarnych, takich jak chrupiące karczochy w tętniącej życiem Florencji, aromatyczne ragù z tuńczyka pochodzące z Palermo czy wyjątkowe cukierki o smaku kwiatów pomarańczy, które można znaleźć w Rzymie. Każda z potraw jest ściśle powiązana z konkretnymi aspektami sztuki, jak La Brioche Chardina czy poezją Pasoliniego, przywołującą zapach jaśminu i gorącej zupy.
Czytelnik znajdzie odpowiedzi na pytania dotyczące tego, co można skosztować, spacerując po malowniczych rzymskich uliczkach o brzasku, oraz jakie potrawy przywodzą na myśl zawiłości Wariacji Goldbergowskich. Książka bada również ewolucję roli kobiety w kuchni na przestrzeni lat, a także w jaki sposób jedzenie odegrało rolę w procesie zjednoczenia Włoch. Rozważane są także transformacje, które polska kuchnia przeszła w ciągu ostatnich dwudziestu pięciu lat. Jak piec chleb, gdy brakuje mąki? "Smak kwiatów pomarańczy" to rozważania o tym, co w gastronomii i życiu naprawdę porusza, wzrusza i sprawia radość.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
"Smak kwiatów pomarańczy" to fascynująca książka, która zaprasza czytelników do odkrywania związków kulinarnych tradycji z innymi dziedzinami życia, jak sztuka, historia, muzyka czy architektura. Autor przedstawia zestaw przepysznych wspomnień kulinarnych, takich jak chrupiące karczochy w tętniącej życiem Florencji, aromatyczne ragù z tuńczyka pochodzące z Palermo czy wyjątkowe cukierki o smaku kwiatów pomarańczy, które można znaleźć w Rzymie. Każda z potraw jest ściśle powiązana z konkretnymi aspektami sztuki, jak La Brioche Chardina czy poezją Pasoliniego, przywołującą zapach jaśminu i gorącej zupy.
Czytelnik znajdzie odpowiedzi na pytania dotyczące tego, co można skosztować, spacerując po malowniczych rzymskich uliczkach o brzasku, oraz jakie potrawy przywodzą na myśl zawiłości Wariacji Goldbergowskich. Książka bada również ewolucję roli kobiety w kuchni na przestrzeni lat, a także w jaki sposób jedzenie odegrało rolę w procesie zjednoczenia Włoch. Rozważane są także transformacje, które polska kuchnia przeszła w ciągu ostatnich dwudziestu pięciu lat. Jak piec chleb, gdy brakuje mąki? "Smak kwiatów pomarańczy" to rozważania o tym, co w gastronomii i życiu naprawdę porusza, wzrusza i sprawia radość.
