Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… umami! Ten piąty smak często porównywany jest do szóstego zmysłu, wpływając na nasze doznania kulinarne w sposób niezwykły i trudny do sprecyzowania. Dla wielu pozostaje nieosiągalny, lecz niektórzy mają z nim naturalny kontakt.
Łukasz Modelski w swojej książce wchodzi w fascynujące rozmowy z osobami, które smak i gotowanie traktują nie tylko jako sztukę, ale i jako pewną filozofię życia. Wśród jego rozmówców nie znajdziemy dyplomowanych szefów kuchni, lecz pasjonatów, których pasja i talent przewyższają często profesjonalistów. Do tego grona należą m.in. Agnieszka Kręglicka, restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum, zdobywczyni Nagrody Pulitzera i żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi, zakochana w kuchni włoskiej blogerka, oraz Carl Honoré, promotor slow life. Znajdziemy tu także Carlo Petriniego, założyciela ruchu Slow Food, oraz Patrizię Atkinson, która porzuciła Anglię dla francuskiej winnicy. Elizabeth Gilbert, autorka bestselleru "Jedz, módl się, kochaj", kucharz i bibliofil Grzegorz Łapanowski, sommelier Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca whisky Charles MacLean, dyrektor generalny Gault & Millau Côme de Chérisey, osobista kucharka prezydenta Mitterranda Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel Escoffier, wnuk słynnego kucharza Auguste'a Escoffiera, również dzielą się swoimi przemyśleniami o kulinariach.
To właśnie Auguste Escoffier zauważył istnienie piątego smaku, jeszcze zanim japońscy naukowcy potwierdzili jego obecność. Nazywano go "wyśmienitością", a dzisiaj znamy go jako umami – smak, który pełni rolę harmonizującą, dopełniając inne.
Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów i rozmów. To pięknie wydana, wzbogacona o dawne ryciny książka, która oferuje również ulubione przepisy kulinarne niektórych rozmówców, czyniąc ją niepowtarzalnym spojrzeniem na świat kuchni i zmysłowych doznań.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… umami! Ten piąty smak często porównywany jest do szóstego zmysłu, wpływając na nasze doznania kulinarne w sposób niezwykły i trudny do sprecyzowania. Dla wielu pozostaje nieosiągalny, lecz niektórzy mają z nim naturalny kontakt.
Łukasz Modelski w swojej książce wchodzi w fascynujące rozmowy z osobami, które smak i gotowanie traktują nie tylko jako sztukę, ale i jako pewną filozofię życia. Wśród jego rozmówców nie znajdziemy dyplomowanych szefów kuchni, lecz pasjonatów, których pasja i talent przewyższają często profesjonalistów. Do tego grona należą m.in. Agnieszka Kręglicka, restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum, zdobywczyni Nagrody Pulitzera i żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi, zakochana w kuchni włoskiej blogerka, oraz Carl Honoré, promotor slow life. Znajdziemy tu także Carlo Petriniego, założyciela ruchu Slow Food, oraz Patrizię Atkinson, która porzuciła Anglię dla francuskiej winnicy. Elizabeth Gilbert, autorka bestselleru "Jedz, módl się, kochaj", kucharz i bibliofil Grzegorz Łapanowski, sommelier Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca whisky Charles MacLean, dyrektor generalny Gault & Millau Côme de Chérisey, osobista kucharka prezydenta Mitterranda Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel Escoffier, wnuk słynnego kucharza Auguste'a Escoffiera, również dzielą się swoimi przemyśleniami o kulinariach.
To właśnie Auguste Escoffier zauważył istnienie piątego smaku, jeszcze zanim japońscy naukowcy potwierdzili jego obecność. Nazywano go "wyśmienitością", a dzisiaj znamy go jako umami – smak, który pełni rolę harmonizującą, dopełniając inne.
Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów i rozmów. To pięknie wydana, wzbogacona o dawne ryciny książka, która oferuje również ulubione przepisy kulinarne niektórych rozmówców, czyniąc ją niepowtarzalnym spojrzeniem na świat kuchni i zmysłowych doznań.
