Książka - Kuchnia wegetariańska. Smaki świata

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kuchnia wegetariańska. Smaki świata

Kuchnia wegetariańska. Smaki świata

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Książka autorstwa Arto der Haroutuniana w całości dedykowana jest warzywom, zarówno tym bardziej znanym, jak i mniej popularnym. Zawarte w niej przepisy skupiają się wyłącznie na warzywach, ponieważ autor uważa, że ich smak jest najpełniejszy bez dodatków mięsnych, rybnych czy drobiowych.

W kulturach Azji Południowo-Wschodniej oraz Dalekiego Wschodu przez wieki praktykowane były diety wegetariańskie, motywowane filozofią i religiami takimi jak hinduizm, buddyzm czy zen. Wyznawcy tych religii uznawali prawo zwierząt do życia, a ich zabijanie za grzeszne, o ile nie stanowiły zagrożenia dla człowieka. Najstarsze, a według niektórych najlepsze, wegetariańskie dania Indii, Chin i Japonii są nadal serwowane w buddyjskich klasztorach.

Obecnie na Zachodzie to już nie tyle religia, co troska o zdrowie skłania ludzi do zwiększania udziału warzyw w diecie. Coraz bardziej widoczna jest tendencja do ograniczania spożycia mięsa i tłustych potraw, co jest związane również z rosnącymi kosztami diety mięsnej.

Arto der Haroutunian kategoryzował swoje przepisy dotyczące warzyw w następujących dziedzinach:

- Zupy
- Przystawki i dipy
- Sałatki
- Warzywa gotowane
- Warzywa faszerowane
- Zapiekanki i dania jednogarnkowe
- Placki, pikantne przystawki i dodatki
- Dressingi, sosy i buliony
- Marynaty

Arto der Haroutunian, urodzony w Aleppo w 1940 roku, większość życia spędził w Wielkiej Brytanii po tym, jak jego rodzina przeniosła się tam, gdy był dzieckiem. Studiował architekturę i z sukcesem projektował restauracje, kluby oraz hotele. W 1970 roku, wspólnie z bratem, otworzył pierwszą armeńską restaurację w Manchesterze, co zapoczątkowało rozwój sieci lokali gastronomicznych oraz hoteli.

Jego pasja do gotowania w naturalny sposób doprowadziła go do pisania książek kucharskich, gdzie łączył miłość do jedzenia z fascynacją historią i kulturą Bliskiego Wschodu. Arto wierzył, że bogata tradycja kulinarna tego regionu była inspiracją dla wielu kuchni zachodnich. Był również uznawany za malarza, którego prace były prezentowane na całym świecie. Jego zainteresowania obejmowały także komponowanie muzyki i tłumaczenie utworów tureckich, arabskich, perskich oraz armeńskich twórców. Arto der Haroutunian zmarł w 1987 roku, mając 47 lat. Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.artoderharoutunian.com.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Książka autorstwa Arto der Haroutuniana w całości dedykowana jest warzywom, zarówno tym bardziej znanym, jak i mniej popularnym. Zawarte w niej przepisy skupiają się wyłącznie na warzywach, ponieważ autor uważa, że ich smak jest najpełniejszy bez dodatków mięsnych, rybnych czy drobiowych.

W kulturach Azji Południowo-Wschodniej oraz Dalekiego Wschodu przez wieki praktykowane były diety wegetariańskie, motywowane filozofią i religiami takimi jak hinduizm, buddyzm czy zen. Wyznawcy tych religii uznawali prawo zwierząt do życia, a ich zabijanie za grzeszne, o ile nie stanowiły zagrożenia dla człowieka. Najstarsze, a według niektórych najlepsze, wegetariańskie dania Indii, Chin i Japonii są nadal serwowane w buddyjskich klasztorach.

Obecnie na Zachodzie to już nie tyle religia, co troska o zdrowie skłania ludzi do zwiększania udziału warzyw w diecie. Coraz bardziej widoczna jest tendencja do ograniczania spożycia mięsa i tłustych potraw, co jest związane również z rosnącymi kosztami diety mięsnej.

Arto der Haroutunian kategoryzował swoje przepisy dotyczące warzyw w następujących dziedzinach:

- Zupy
- Przystawki i dipy
- Sałatki
- Warzywa gotowane
- Warzywa faszerowane
- Zapiekanki i dania jednogarnkowe
- Placki, pikantne przystawki i dodatki
- Dressingi, sosy i buliony
- Marynaty

Arto der Haroutunian, urodzony w Aleppo w 1940 roku, większość życia spędził w Wielkiej Brytanii po tym, jak jego rodzina przeniosła się tam, gdy był dzieckiem. Studiował architekturę i z sukcesem projektował restauracje, kluby oraz hotele. W 1970 roku, wspólnie z bratem, otworzył pierwszą armeńską restaurację w Manchesterze, co zapoczątkowało rozwój sieci lokali gastronomicznych oraz hoteli.

Jego pasja do gotowania w naturalny sposób doprowadziła go do pisania książek kucharskich, gdzie łączył miłość do jedzenia z fascynacją historią i kulturą Bliskiego Wschodu. Arto wierzył, że bogata tradycja kulinarna tego regionu była inspiracją dla wielu kuchni zachodnich. Był również uznawany za malarza, którego prace były prezentowane na całym świecie. Jego zainteresowania obejmowały także komponowanie muzyki i tłumaczenie utworów tureckich, arabskich, perskich oraz armeńskich twórców. Arto der Haroutunian zmarł w 1987 roku, mając 47 lat. Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.artoderharoutunian.com.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 288
Rok wydania: 2016
Rozmiar: 164 × 235 mm
ID: 9788377734742
Wydawnictwo:

Dane producenta:

Wydawnictwo RM , Mińska 25, 03-808 Warszawa, Polska ,[email protected] ,tel. 22 870 60 46

Inne książki: Arto der Haroutunian

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info