Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Kuchnia wegetariańska. Smaki świata
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Książka autorstwa Arto der Haroutuniana w całości dedykowana jest warzywom, zarówno tym bardziej znanym, jak i mniej popularnym. Zawarte w niej przepisy skupiają się wyłącznie na warzywach, ponieważ autor uważa, że ich smak jest najpełniejszy bez dodatków mięsnych, rybnych czy drobiowych.
W kulturach Azji Południowo-Wschodniej oraz Dalekiego Wschodu przez wieki praktykowane były diety wegetariańskie, motywowane filozofią i religiami takimi jak hinduizm, buddyzm czy zen. Wyznawcy tych religii uznawali prawo zwierząt do życia, a ich zabijanie za grzeszne, o ile nie stanowiły zagrożenia dla człowieka. Najstarsze, a według niektórych najlepsze, wegetariańskie dania Indii, Chin i Japonii są nadal serwowane w buddyjskich klasztorach.
Obecnie na Zachodzie to już nie tyle religia, co troska o zdrowie skłania ludzi do zwiększania udziału warzyw w diecie. Coraz bardziej widoczna jest tendencja do ograniczania spożycia mięsa i tłustych potraw, co jest związane również z rosnącymi kosztami diety mięsnej.
Arto der Haroutunian kategoryzował swoje przepisy dotyczące warzyw w następujących dziedzinach:
- Zupy
- Przystawki i dipy
- Sałatki
- Warzywa gotowane
- Warzywa faszerowane
- Zapiekanki i dania jednogarnkowe
- Placki, pikantne przystawki i dodatki
- Dressingi, sosy i buliony
- Marynaty
Arto der Haroutunian, urodzony w Aleppo w 1940 roku, większość życia spędził w Wielkiej Brytanii po tym, jak jego rodzina przeniosła się tam, gdy był dzieckiem. Studiował architekturę i z sukcesem projektował restauracje, kluby oraz hotele. W 1970 roku, wspólnie z bratem, otworzył pierwszą armeńską restaurację w Manchesterze, co zapoczątkowało rozwój sieci lokali gastronomicznych oraz hoteli.
Jego pasja do gotowania w naturalny sposób doprowadziła go do pisania książek kucharskich, gdzie łączył miłość do jedzenia z fascynacją historią i kulturą Bliskiego Wschodu. Arto wierzył, że bogata tradycja kulinarna tego regionu była inspiracją dla wielu kuchni zachodnich. Był również uznawany za malarza, którego prace były prezentowane na całym świecie. Jego zainteresowania obejmowały także komponowanie muzyki i tłumaczenie utworów tureckich, arabskich, perskich oraz armeńskich twórców. Arto der Haroutunian zmarł w 1987 roku, mając 47 lat. Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.artoderharoutunian.com.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Książka autorstwa Arto der Haroutuniana w całości dedykowana jest warzywom, zarówno tym bardziej znanym, jak i mniej popularnym. Zawarte w niej przepisy skupiają się wyłącznie na warzywach, ponieważ autor uważa, że ich smak jest najpełniejszy bez dodatków mięsnych, rybnych czy drobiowych.
W kulturach Azji Południowo-Wschodniej oraz Dalekiego Wschodu przez wieki praktykowane były diety wegetariańskie, motywowane filozofią i religiami takimi jak hinduizm, buddyzm czy zen. Wyznawcy tych religii uznawali prawo zwierząt do życia, a ich zabijanie za grzeszne, o ile nie stanowiły zagrożenia dla człowieka. Najstarsze, a według niektórych najlepsze, wegetariańskie dania Indii, Chin i Japonii są nadal serwowane w buddyjskich klasztorach.
Obecnie na Zachodzie to już nie tyle religia, co troska o zdrowie skłania ludzi do zwiększania udziału warzyw w diecie. Coraz bardziej widoczna jest tendencja do ograniczania spożycia mięsa i tłustych potraw, co jest związane również z rosnącymi kosztami diety mięsnej.
Arto der Haroutunian kategoryzował swoje przepisy dotyczące warzyw w następujących dziedzinach:
- Zupy
- Przystawki i dipy
- Sałatki
- Warzywa gotowane
- Warzywa faszerowane
- Zapiekanki i dania jednogarnkowe
- Placki, pikantne przystawki i dodatki
- Dressingi, sosy i buliony
- Marynaty
Arto der Haroutunian, urodzony w Aleppo w 1940 roku, większość życia spędził w Wielkiej Brytanii po tym, jak jego rodzina przeniosła się tam, gdy był dzieckiem. Studiował architekturę i z sukcesem projektował restauracje, kluby oraz hotele. W 1970 roku, wspólnie z bratem, otworzył pierwszą armeńską restaurację w Manchesterze, co zapoczątkowało rozwój sieci lokali gastronomicznych oraz hoteli.
Jego pasja do gotowania w naturalny sposób doprowadziła go do pisania książek kucharskich, gdzie łączył miłość do jedzenia z fascynacją historią i kulturą Bliskiego Wschodu. Arto wierzył, że bogata tradycja kulinarna tego regionu była inspiracją dla wielu kuchni zachodnich. Był również uznawany za malarza, którego prace były prezentowane na całym świecie. Jego zainteresowania obejmowały także komponowanie muzyki i tłumaczenie utworów tureckich, arabskich, perskich oraz armeńskich twórców. Arto der Haroutunian zmarł w 1987 roku, mając 47 lat. Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.artoderharoutunian.com.
