Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Książka "Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś" zainspirowana została bogactwem doświadczeń związanych z kuchnią, która od zawsze dostarcza niezapomnianych wrażeń zmysłowych. Większość przedstawionych w tej monografii artykułów była początkowo referowana podczas konferencji naukowej o tym samym tytule, która odbyła się 9 maja 2017 roku w Katowicach. Niektóre z tekstów powstały w wyniku dynamicznych dyskusji towarzyszących prezentacjom oraz rosnącego zainteresowania tematyką kulinarną. Cała inicjatywa była możliwa dzięki współpracy Instytutu Języka Polskiego im. Ireny Bajerowej z Katedrą Międzynarodowych Studiów Polskich oraz Szkołą Języka i Kultury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego.
Artykuły zebrane w książce poruszają szeroką gamę zagadnień związanych z kuchnią zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. Kluczowe w badaniach były również aspekty dotyczące kuchni narodowej i regionalnej, co z kolei stanowiło podstawę do podziału pracy na trzy zasadnicze części.
Pierwsza część, zatytułowana "Kulinaria przeszłości - dawna kuchnia w języku i tekście", obejmuje analizy dotyczące starej leksyki i tekstów kulinarnych. Zawiera artykuły na temat takich dzieł jak najstarsza polska książka kulinarna "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego, porównanie tej klasyki z nowoczesnymi publikacjami, czy analizę leksyki związanej z historycznymi naczyniami i narzędziami. Druga część, "Nowoczesność i tradycja - współczesne odsłony kulinarne", zgłębia aktualne funkcjonowanie kuchni w różnych kontekstach, od literatury i telewizji po przemiany w gatunku przepisu kulinarnego. Omawia wpływ kuchni włoskiej na współczesną polską literaturę, transformację poradnika telewizyjnego, a nawet ewolucję kultowej "Kuchni polskiej".
Trzecia część skupia się na smakach narodowych i regionalnych, tj. kuchniach, które łączą społeczności z różnych części świata, takich jak kuchnia gruzińska, kirgiska czy śląska. Artykuły te, choć różnią się metodologią, wspólnie podkreślają znaczenie kuchni jako inspiracji dla badań naukowych i udowadniają niezachwiane miejsce sztuki kulinarnej w życiu człowieka. Złożoność badań podkreśla możliwość kontynuacji wielowymiarowych analiz w kontekście kulinarnym.
Publikacja ta jest adresowana do badaczy zajmujących się różnymi aspektami kulinariów, a także studentów takich kierunków jak kulturoznawstwo, filologia czy antropologia. Może także zainteresować każdego, kto pragnie odkrywać świat kuchni, zarówno w jej dawnej, jak i współczesnej odsłonie.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Książka "Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś" zainspirowana została bogactwem doświadczeń związanych z kuchnią, która od zawsze dostarcza niezapomnianych wrażeń zmysłowych. Większość przedstawionych w tej monografii artykułów była początkowo referowana podczas konferencji naukowej o tym samym tytule, która odbyła się 9 maja 2017 roku w Katowicach. Niektóre z tekstów powstały w wyniku dynamicznych dyskusji towarzyszących prezentacjom oraz rosnącego zainteresowania tematyką kulinarną. Cała inicjatywa była możliwa dzięki współpracy Instytutu Języka Polskiego im. Ireny Bajerowej z Katedrą Międzynarodowych Studiów Polskich oraz Szkołą Języka i Kultury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego.
Artykuły zebrane w książce poruszają szeroką gamę zagadnień związanych z kuchnią zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. Kluczowe w badaniach były również aspekty dotyczące kuchni narodowej i regionalnej, co z kolei stanowiło podstawę do podziału pracy na trzy zasadnicze części.
Pierwsza część, zatytułowana "Kulinaria przeszłości - dawna kuchnia w języku i tekście", obejmuje analizy dotyczące starej leksyki i tekstów kulinarnych. Zawiera artykuły na temat takich dzieł jak najstarsza polska książka kulinarna "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego, porównanie tej klasyki z nowoczesnymi publikacjami, czy analizę leksyki związanej z historycznymi naczyniami i narzędziami. Druga część, "Nowoczesność i tradycja - współczesne odsłony kulinarne", zgłębia aktualne funkcjonowanie kuchni w różnych kontekstach, od literatury i telewizji po przemiany w gatunku przepisu kulinarnego. Omawia wpływ kuchni włoskiej na współczesną polską literaturę, transformację poradnika telewizyjnego, a nawet ewolucję kultowej "Kuchni polskiej".
Trzecia część skupia się na smakach narodowych i regionalnych, tj. kuchniach, które łączą społeczności z różnych części świata, takich jak kuchnia gruzińska, kirgiska czy śląska. Artykuły te, choć różnią się metodologią, wspólnie podkreślają znaczenie kuchni jako inspiracji dla badań naukowych i udowadniają niezachwiane miejsce sztuki kulinarnej w życiu człowieka. Złożoność badań podkreśla możliwość kontynuacji wielowymiarowych analiz w kontekście kulinarnym.
Publikacja ta jest adresowana do badaczy zajmujących się różnymi aspektami kulinariów, a także studentów takich kierunków jak kulturoznawstwo, filologia czy antropologia. Może także zainteresować każdego, kto pragnie odkrywać świat kuchni, zarówno w jej dawnej, jak i współczesnej odsłonie.
