Książka - Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś

Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Książka "Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś" zainspirowana została bogactwem doświadczeń związanych z kuchnią, która od zawsze dostarcza niezapomnianych wrażeń zmysłowych. Większość przedstawionych w tej monografii artykułów była początkowo referowana podczas konferencji naukowej o tym samym tytule, która odbyła się 9 maja 2017 roku w Katowicach. Niektóre z tekstów powstały w wyniku dynamicznych dyskusji towarzyszących prezentacjom oraz rosnącego zainteresowania tematyką kulinarną. Cała inicjatywa była możliwa dzięki współpracy Instytutu Języka Polskiego im. Ireny Bajerowej z Katedrą Międzynarodowych Studiów Polskich oraz Szkołą Języka i Kultury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego.

Artykuły zebrane w książce poruszają szeroką gamę zagadnień związanych z kuchnią zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. Kluczowe w badaniach były również aspekty dotyczące kuchni narodowej i regionalnej, co z kolei stanowiło podstawę do podziału pracy na trzy zasadnicze części.

Pierwsza część, zatytułowana "Kulinaria przeszłości - dawna kuchnia w języku i tekście", obejmuje analizy dotyczące starej leksyki i tekstów kulinarnych. Zawiera artykuły na temat takich dzieł jak najstarsza polska książka kulinarna "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego, porównanie tej klasyki z nowoczesnymi publikacjami, czy analizę leksyki związanej z historycznymi naczyniami i narzędziami. Druga część, "Nowoczesność i tradycja - współczesne odsłony kulinarne", zgłębia aktualne funkcjonowanie kuchni w różnych kontekstach, od literatury i telewizji po przemiany w gatunku przepisu kulinarnego. Omawia wpływ kuchni włoskiej na współczesną polską literaturę, transformację poradnika telewizyjnego, a nawet ewolucję kultowej "Kuchni polskiej".

Trzecia część skupia się na smakach narodowych i regionalnych, tj. kuchniach, które łączą społeczności z różnych części świata, takich jak kuchnia gruzińska, kirgiska czy śląska. Artykuły te, choć różnią się metodologią, wspólnie podkreślają znaczenie kuchni jako inspiracji dla badań naukowych i udowadniają niezachwiane miejsce sztuki kulinarnej w życiu człowieka. Złożoność badań podkreśla możliwość kontynuacji wielowymiarowych analiz w kontekście kulinarnym.

Publikacja ta jest adresowana do badaczy zajmujących się różnymi aspektami kulinariów, a także studentów takich kierunków jak kulturoznawstwo, filologia czy antropologia. Może także zainteresować każdego, kto pragnie odkrywać świat kuchni, zarówno w jej dawnej, jak i współczesnej odsłonie.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Książka "Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś" zainspirowana została bogactwem doświadczeń związanych z kuchnią, która od zawsze dostarcza niezapomnianych wrażeń zmysłowych. Większość przedstawionych w tej monografii artykułów była początkowo referowana podczas konferencji naukowej o tym samym tytule, która odbyła się 9 maja 2017 roku w Katowicach. Niektóre z tekstów powstały w wyniku dynamicznych dyskusji towarzyszących prezentacjom oraz rosnącego zainteresowania tematyką kulinarną. Cała inicjatywa była możliwa dzięki współpracy Instytutu Języka Polskiego im. Ireny Bajerowej z Katedrą Międzynarodowych Studiów Polskich oraz Szkołą Języka i Kultury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego.

Artykuły zebrane w książce poruszają szeroką gamę zagadnień związanych z kuchnią zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. Kluczowe w badaniach były również aspekty dotyczące kuchni narodowej i regionalnej, co z kolei stanowiło podstawę do podziału pracy na trzy zasadnicze części.

Pierwsza część, zatytułowana "Kulinaria przeszłości - dawna kuchnia w języku i tekście", obejmuje analizy dotyczące starej leksyki i tekstów kulinarnych. Zawiera artykuły na temat takich dzieł jak najstarsza polska książka kulinarna "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego, porównanie tej klasyki z nowoczesnymi publikacjami, czy analizę leksyki związanej z historycznymi naczyniami i narzędziami. Druga część, "Nowoczesność i tradycja - współczesne odsłony kulinarne", zgłębia aktualne funkcjonowanie kuchni w różnych kontekstach, od literatury i telewizji po przemiany w gatunku przepisu kulinarnego. Omawia wpływ kuchni włoskiej na współczesną polską literaturę, transformację poradnika telewizyjnego, a nawet ewolucję kultowej "Kuchni polskiej".

Trzecia część skupia się na smakach narodowych i regionalnych, tj. kuchniach, które łączą społeczności z różnych części świata, takich jak kuchnia gruzińska, kirgiska czy śląska. Artykuły te, choć różnią się metodologią, wspólnie podkreślają znaczenie kuchni jako inspiracji dla badań naukowych i udowadniają niezachwiane miejsce sztuki kulinarnej w życiu człowieka. Złożoność badań podkreśla możliwość kontynuacji wielowymiarowych analiz w kontekście kulinarnym.

Publikacja ta jest adresowana do badaczy zajmujących się różnymi aspektami kulinariów, a także studentów takich kierunków jak kulturoznawstwo, filologia czy antropologia. Może także zainteresować każdego, kto pragnie odkrywać świat kuchni, zarówno w jej dawnej, jak i współczesnej odsłonie.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: Miękka
Ilość stron: 148
Rok wydania: 2018
Rozmiar: 1 × 2 mm
ID: 9788322634936

Dane producenta:

Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego , ul. Bankowa 12B, 40-007 Katowice, Polska ,[email protected] ,tel. +48 32 359 21 77

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info