Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Warzywa zjedz, mięso zostaw
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak dieta bezmięsna mogła wpłynąć na dążenia Polaków do niepodległości, kto sprowadził tofu z Azji, czy Indie rzeczywiście przodują w wegetarianizmie na świecie, kto już w przeszłości propagował dietę roślinną wśród Słowian, albo komu zawdzięczamy wynalezienie płatków kukurydzianych?
Wegetarianizm zyskuje coraz większe grono zwolenników, a niejedzenie mięsa staje się popularnym wyborem z różnych względów – dla ochrony środowiska, praw zwierząt czy zdrowia. Współcześnie motywy te różnią się od tych, które przyświecały prekursorkom i prekursorom diety roślinnej. Kim byli pierwsi ludzie, którzy zdecydowali się unikać mięsa, i kto mógł stać się pionierem wegetarianizmu?
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i specjalistka od historii kulinariów, zabiera czytelników w fascynującą podróż po historii kuchni roślinnej, pełnej zarówno poważnych, jak i zabawnych momentów. Autorka odkrywa przed nami, że dawniej unikanie mięsa miało zupełnie inne uzasadnienia, będąc nieraz wynikiem przekonań religijnych czy konieczności ekonomicznych. Chociaż dziś wegetarianizm często kojarzy się z duchowością Wschodu czy kontrkulturą, równie wiele zawdzięcza myślom protestanckim oraz pomysłom niekonwencjonalnych dietetyków, ekscentryków i hipochondryków. Prześledź podróż wegetarianizmu od starożytnych greckich wysp po nowoczesne, wyrafinowane restauracje.
Książki nie tylko dla teoretyków!
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak dieta bezmięsna mogła wpłynąć na dążenia Polaków do niepodległości, kto sprowadził tofu z Azji, czy Indie rzeczywiście przodują w wegetarianizmie na świecie, kto już w przeszłości propagował dietę roślinną wśród Słowian, albo komu zawdzięczamy wynalezienie płatków kukurydzianych?
Wegetarianizm zyskuje coraz większe grono zwolenników, a niejedzenie mięsa staje się popularnym wyborem z różnych względów – dla ochrony środowiska, praw zwierząt czy zdrowia. Współcześnie motywy te różnią się od tych, które przyświecały prekursorkom i prekursorom diety roślinnej. Kim byli pierwsi ludzie, którzy zdecydowali się unikać mięsa, i kto mógł stać się pionierem wegetarianizmu?
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i specjalistka od historii kulinariów, zabiera czytelników w fascynującą podróż po historii kuchni roślinnej, pełnej zarówno poważnych, jak i zabawnych momentów. Autorka odkrywa przed nami, że dawniej unikanie mięsa miało zupełnie inne uzasadnienia, będąc nieraz wynikiem przekonań religijnych czy konieczności ekonomicznych. Chociaż dziś wegetarianizm często kojarzy się z duchowością Wschodu czy kontrkulturą, równie wiele zawdzięcza myślom protestanckim oraz pomysłom niekonwencjonalnych dietetyków, ekscentryków i hipochondryków. Prześledź podróż wegetarianizmu od starożytnych greckich wysp po nowoczesne, wyrafinowane restauracje.
Książki nie tylko dla teoretyków!
