Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Chociaż na stołach góralskich dominowały niezmiennie te same składniki – ziemniaki, kapusta, słonina, kasze – kreatywne gospodynie potrafiły wyczarować z nich różnorodne kluski. Towarzyszyły im smalec, boczek, kapusta, grzyby, a nawet miód, mak i owoce. Ciasta takie jak pierniki, drożdżowe kołacze, bufty i bombolki serwowano zazwyczaj podczas świąt. Wśród ulubionych góralskich deserów znajdują się również śliwowica oraz nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawienia i intensywnego smaku. Cała tamtejsza kuchnia jest wyrazista i wbrew pozorom wcale nie monotonna. Nierozerwalnie wiąże się też z owczymi serami, które zdobyły renomę w całej Europie: oscypek, gołka, bryndza, bundz.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Chociaż na stołach góralskich dominowały niezmiennie te same składniki – ziemniaki, kapusta, słonina, kasze – kreatywne gospodynie potrafiły wyczarować z nich różnorodne kluski. Towarzyszyły im smalec, boczek, kapusta, grzyby, a nawet miód, mak i owoce. Ciasta takie jak pierniki, drożdżowe kołacze, bufty i bombolki serwowano zazwyczaj podczas świąt. Wśród ulubionych góralskich deserów znajdują się również śliwowica oraz nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawienia i intensywnego smaku. Cała tamtejsza kuchnia jest wyrazista i wbrew pozorom wcale nie monotonna. Nierozerwalnie wiąże się też z owczymi serami, które zdobyły renomę w całej Europie: oscypek, gołka, bryndza, bundz.
