Książka - Między posiłkami. Apetyt na Paryż

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Między posiłkami. Apetyt na Paryż

Między posiłkami. Apetyt na Paryż

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

A. J. Liebling (1904-1963) twierdził, że prawdziwy sens życia sprowadza się do dwóch rzeczy - miłości i jedzenia, w tej kolejności ważności. W swojej książce "Między posiłkami" autor zgłębia te dwie pasje z pełnym zaangażowaniem. W dzisiejszych czasach miłośnicy jedzenia mogą tylko pozazdrościć jego umiejętności delektowania się potrawami, a dietetycy prawdopodobnie umieszczą tę książkę na liście lektur zakazanych. Rozmach, z jakim Liebling pochłaniał różnorodne mięsa, może wydawać się współczesnemu czytelnikowi przesadzony, choć to nie tylko opowieść o jedzeniu, ale przede wszystkim fascynujący portret Paryża pod koniec okresu fin de siècle'u. Pisząc o stolicy Francji, o jej mieszkańcach oraz o niepowtarzalnej atmosferze czasów minionych, Liebling sięga po lekko sarkastyczny humor i głęboką nostalgię.

Z posłowia tłumaczki dowiadujemy się, że Liebling był znany wśród kolegów z New Yorkera jako człowiek o wielkiej wiedzy i ciekawości świata, który zamiast popisywać się erudycją, czarował rozmową. Lata 1926-1927 spędził w Paryżu, oficjalnie studiując na Sorbonie, ale w rzeczywistości odbywał swój własny staż w okazałych, choć przystępnych cenowo restauracjach. Jak zauważa James Salter, Liebling miał umiejętność zbierania emocjonalnych drobiazgów, które niosły za sobą cząstkę znikającej paryskiej rzeczywistości - tej samej, którą uwielbiali Ernest Hemingway i Gertrude Stein. W Paryżu lat dwudziestych, pomimo wojennego zmęczenia, wciąż można było dostrzec czar i urok, choć miasto nosiło już ślady upływającego czasu.

Fragment książki przybliża okres przed pierwszą wojną światową, kiedy to wspomniani przez Lieblinga miłośnicy życia, poza obfitymi obiadami i kolacjami, nie gardzili późnym posiłkiem po teatrze czy wieczornej rozrywce. Spotkał on ostatnich przedstawicieli tej epoki, którzy nawet w wieku osiemdziesięciu lat cieszyli się doskonałym apetytem i humorem, nie narzekając przy tym na problemy zdrowotne, mimo zgoła niezdrowej diety. Jednak obecnie, od momentu gdy medycyna odkryła znaczenie wątroby, francuska lekkość bytu ustąpiła miejsca ostrożności, wprowadzając do życia Francuzów nowe, drobiazgowe ograniczenia.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

A. J. Liebling (1904-1963) twierdził, że prawdziwy sens życia sprowadza się do dwóch rzeczy - miłości i jedzenia, w tej kolejności ważności. W swojej książce "Między posiłkami" autor zgłębia te dwie pasje z pełnym zaangażowaniem. W dzisiejszych czasach miłośnicy jedzenia mogą tylko pozazdrościć jego umiejętności delektowania się potrawami, a dietetycy prawdopodobnie umieszczą tę książkę na liście lektur zakazanych. Rozmach, z jakim Liebling pochłaniał różnorodne mięsa, może wydawać się współczesnemu czytelnikowi przesadzony, choć to nie tylko opowieść o jedzeniu, ale przede wszystkim fascynujący portret Paryża pod koniec okresu fin de siècle'u. Pisząc o stolicy Francji, o jej mieszkańcach oraz o niepowtarzalnej atmosferze czasów minionych, Liebling sięga po lekko sarkastyczny humor i głęboką nostalgię.

Z posłowia tłumaczki dowiadujemy się, że Liebling był znany wśród kolegów z New Yorkera jako człowiek o wielkiej wiedzy i ciekawości świata, który zamiast popisywać się erudycją, czarował rozmową. Lata 1926-1927 spędził w Paryżu, oficjalnie studiując na Sorbonie, ale w rzeczywistości odbywał swój własny staż w okazałych, choć przystępnych cenowo restauracjach. Jak zauważa James Salter, Liebling miał umiejętność zbierania emocjonalnych drobiazgów, które niosły za sobą cząstkę znikającej paryskiej rzeczywistości - tej samej, którą uwielbiali Ernest Hemingway i Gertrude Stein. W Paryżu lat dwudziestych, pomimo wojennego zmęczenia, wciąż można było dostrzec czar i urok, choć miasto nosiło już ślady upływającego czasu.

Fragment książki przybliża okres przed pierwszą wojną światową, kiedy to wspomniani przez Lieblinga miłośnicy życia, poza obfitymi obiadami i kolacjami, nie gardzili późnym posiłkiem po teatrze czy wieczornej rozrywce. Spotkał on ostatnich przedstawicieli tej epoki, którzy nawet w wieku osiemdziesięciu lat cieszyli się doskonałym apetytem i humorem, nie narzekając przy tym na problemy zdrowotne, mimo zgoła niezdrowej diety. Jednak obecnie, od momentu gdy medycyna odkryła znaczenie wątroby, francuska lekkość bytu ustąpiła miejsca ostrożności, wprowadzając do życia Francuzów nowe, drobiazgowe ograniczenia.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: CD/DVD
Ilość stron: 192
Rok wydania: 2022
Rozmiar: 1 × 1 mm
ID: 9788396088154
Wydawnictwo:

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info