Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Kuchnia i kultura. Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Wydawnictwo EMG z dumą przedstawia trzeci tom serii "Żydowscy obywatele Krakowa" zatytułowany "Kuchnia i kultura," będący notesem do czytania. Książka ta prezentuje teksty w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej. Nie jest to jednak typowa publikacja kulinarna skupiająca się na kuchni żydowskiej. Zawarte w niej przepisy są starannie wybranymi zapisami stworzonymi przez Żydów zamieszkujących przedwojenny Kraków, którzy często nie byli religijni. Te prywatne notatki kulinarne służą nie tylko jako wskazówki kulinarne, lecz są również punktem wyjścia do biogramów i oferują wgląd w życie tej grupy, która kiedyś stanowiła znaczną część krakowskiej społeczności.
Dodatkowo publikacja wzbogacona jest o fotografie i informacje dotyczące restauracji oraz kawiarni prowadzonych przez żydowskich mieszkańców Krakowa. Biogramy zawierają fragmentaryczne opisy życia w mieście przed wojną, wspomnienia o miejscach, które już nie istnieją, a także o tragediach wojennych i późniejszych losach tych miejsc. Badania nad tym projektem ujawniły również, że wiele rodzin żydowskich restauratorów przyczyniło się do rozwoju sportu w Krakowie i w Polsce, co znajduje odzwierciedlenie w książce.
"Kuchnia i kultura" ma formę notesu czytelniczego, co zachęca odbiorców do dalszych badań. Czytelnicy mogą korzystać z zamieszczonej bibliografii do zgłębiania interesujących ich tematów i zapisywania własnych odkryć na wolnych przestrzeniach w książce. Istnieje też możliwość dodawania własnych przepisów lub modyfikacji do zamieszczonych receptur, co czyni z tej publikacji żywy dokument kulturowy.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Wydawnictwo EMG z dumą przedstawia trzeci tom serii "Żydowscy obywatele Krakowa" zatytułowany "Kuchnia i kultura," będący notesem do czytania. Książka ta prezentuje teksty w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej. Nie jest to jednak typowa publikacja kulinarna skupiająca się na kuchni żydowskiej. Zawarte w niej przepisy są starannie wybranymi zapisami stworzonymi przez Żydów zamieszkujących przedwojenny Kraków, którzy często nie byli religijni. Te prywatne notatki kulinarne służą nie tylko jako wskazówki kulinarne, lecz są również punktem wyjścia do biogramów i oferują wgląd w życie tej grupy, która kiedyś stanowiła znaczną część krakowskiej społeczności.
Dodatkowo publikacja wzbogacona jest o fotografie i informacje dotyczące restauracji oraz kawiarni prowadzonych przez żydowskich mieszkańców Krakowa. Biogramy zawierają fragmentaryczne opisy życia w mieście przed wojną, wspomnienia o miejscach, które już nie istnieją, a także o tragediach wojennych i późniejszych losach tych miejsc. Badania nad tym projektem ujawniły również, że wiele rodzin żydowskich restauratorów przyczyniło się do rozwoju sportu w Krakowie i w Polsce, co znajduje odzwierciedlenie w książce.
"Kuchnia i kultura" ma formę notesu czytelniczego, co zachęca odbiorców do dalszych badań. Czytelnicy mogą korzystać z zamieszczonej bibliografii do zgłębiania interesujących ich tematów i zapisywania własnych odkryć na wolnych przestrzeniach w książce. Istnieje też możliwość dodawania własnych przepisów lub modyfikacji do zamieszczonych receptur, co czyni z tej publikacji żywy dokument kulturowy.
