Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Kuchnia grecka TW
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Barbara Jakimowicz-Klein w swoim dziele "Kuchnia grecka" odkrywa przed czytelnikami bogactwo tradycji, które kształtują smakowity świat kuchni śródziemnomorskiej. Grecka kuchnia, znana ze swojego prostego i zdrowego charakteru, korzysta z takich składników jak czosnek, oliwa z oliwek, czy liście winorośli, a także różnorodnych warzyw, w tym pomidorów i świeżych ziół. Wśród mięs dominuje baranina, podczas gdy wołowina i wieprzowina pojawiają się rzadziej, natomiast ryby zawsze odgrywają ważną rolę w tej diecie.
Kiedy myślimy o greckich posiłkach, nie możemy pominąć tradycji picia znakomitych greckich win, które cieszą się uznaniem od czasów starożytnych. Kuchnia ta czerpie również z dziedzictwa bizantyjskiego, gdzie pojawiły się nowe składniki takie jak kawior i gałka muszkatołowa, podkreślające jej wielowymiarowość oraz umiłowanie świeżości i smaku.
Autorka skrupulatnie ukazuje, jak greckie tradycje kulinarna ewoluują, wpływając na współczesną kuchnię europejską i światową, a szczególnie śródziemnomorską. Czytelnicy mogą eksplorować różnorodne potrawy: od mezethes, czyli rozmaitych przystawek, przez soczyste klopsy z mięsa mielonego, znane jako keftethes, po smakołyki takie jak pites, czyli pieczone ciasta z nadzieniem. Dzieła z czasów Bizancjum, takie jak feta, wędzona ikra czy kukurydziany chleb, również znajdują tu swoje miejsce. Zanurz się w lekturze, by później spróbować swoich sił w kuchni i zachwycić gości autentycznymi greckimi smakami. Smacznego!
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Barbara Jakimowicz-Klein w swoim dziele "Kuchnia grecka" odkrywa przed czytelnikami bogactwo tradycji, które kształtują smakowity świat kuchni śródziemnomorskiej. Grecka kuchnia, znana ze swojego prostego i zdrowego charakteru, korzysta z takich składników jak czosnek, oliwa z oliwek, czy liście winorośli, a także różnorodnych warzyw, w tym pomidorów i świeżych ziół. Wśród mięs dominuje baranina, podczas gdy wołowina i wieprzowina pojawiają się rzadziej, natomiast ryby zawsze odgrywają ważną rolę w tej diecie.
Kiedy myślimy o greckich posiłkach, nie możemy pominąć tradycji picia znakomitych greckich win, które cieszą się uznaniem od czasów starożytnych. Kuchnia ta czerpie również z dziedzictwa bizantyjskiego, gdzie pojawiły się nowe składniki takie jak kawior i gałka muszkatołowa, podkreślające jej wielowymiarowość oraz umiłowanie świeżości i smaku.
Autorka skrupulatnie ukazuje, jak greckie tradycje kulinarna ewoluują, wpływając na współczesną kuchnię europejską i światową, a szczególnie śródziemnomorską. Czytelnicy mogą eksplorować różnorodne potrawy: od mezethes, czyli rozmaitych przystawek, przez soczyste klopsy z mięsa mielonego, znane jako keftethes, po smakołyki takie jak pites, czyli pieczone ciasta z nadzieniem. Dzieła z czasów Bizancjum, takie jak feta, wędzona ikra czy kukurydziany chleb, również znajdują tu swoje miejsce. Zanurz się w lekturze, by później spróbować swoich sił w kuchni i zachwycić gości autentycznymi greckimi smakami. Smacznego!
