Książka - Kocioł pełen ryb

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Kocioł pełen ryb

Kocioł pełen ryb

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Śledź, choć znany jako jeden z tańszych produktów, zdobył uznanie nie tylko w kuchni, lecz także w poezji i historii, gdzie postawiono mu niejeden literacki pomnik. W polsko-żydowskiej tradycji kulinarnej na podobnym piedestale stoją inne ryby, jak łososie, szczupaki oraz karasie, które doskonale smakują w śmietanie. Nie można zapomnieć o karpiach, nierozerwalnie związanych z polskim Bożym Narodzeniem, sardynkach, sumach, czy węgorzach, znanym z unikalnych zwyczajów. Na liście nie brak też jesiotrów, które dostarczają wyśmienitego kawioru.

Andrzej Kozioł, krakowski autor, w swojej najnowszej książce podejmuje temat różnorodności ryb i innych darów wód, zwracając uwagę na ich kulinarną, kulturalną i religijną wartość. Smaki rodem z tradycji kuchennej Polski uwzględniają ostrygi, tak cenione przez króla Poniatowskiego, oraz ślimaki, małże, raki, specjalnie hodowane w dawnych czasach, a także homary i ośmiornice. Ta książka to prawdziwa podróż przez historię jedzenia rodem z wód – wszystko, co jest jadalne i pochodzi z tego środowiska, znajdzie w niej swoje miejsce.

Fragmenty z klasycznych dzieł literackich podkreślają miejsce ryb w naszej kulturze gastronomicznej. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” wymienia różne gatunki i metody przygotowania ryb, wskazując na bogactwo smaków, jakie mogą one wnieść na nasz stół. Anthelme Brillat-Savarin w „Fizjologii smaku” opisuje rybę jako wszechstronny składnik, który zadowoli każde podniebienie, niezależnie od formy podania – czy to na lodzie, w oliwie, czy podgrzewaną na różne sposoby. Nawet Jan Chryzostom Pasek w swoich „Pamiętnikach” przyznaje, że dobra ryba przewyższa najlepsze mięsa, co jest dowodem na jej szczególne miejsce w naszej kuchni.

Na koniec Maurycy Szymel w wierszu „Sobota”, opisuje stół zastawiony rybnymi przysmakami, wino i ciasto, odnosząc się do nostalgii za tradycją, którą pielęgnujemy w naszych domach. Książka Kozioła to nie tylko przewodnik po smakach, ale też refleksja nad rolą, jaką te wodne smakołyki odgrywają w naszym życiu.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Śledź, choć znany jako jeden z tańszych produktów, zdobył uznanie nie tylko w kuchni, lecz także w poezji i historii, gdzie postawiono mu niejeden literacki pomnik. W polsko-żydowskiej tradycji kulinarnej na podobnym piedestale stoją inne ryby, jak łososie, szczupaki oraz karasie, które doskonale smakują w śmietanie. Nie można zapomnieć o karpiach, nierozerwalnie związanych z polskim Bożym Narodzeniem, sardynkach, sumach, czy węgorzach, znanym z unikalnych zwyczajów. Na liście nie brak też jesiotrów, które dostarczają wyśmienitego kawioru.

Andrzej Kozioł, krakowski autor, w swojej najnowszej książce podejmuje temat różnorodności ryb i innych darów wód, zwracając uwagę na ich kulinarną, kulturalną i religijną wartość. Smaki rodem z tradycji kuchennej Polski uwzględniają ostrygi, tak cenione przez króla Poniatowskiego, oraz ślimaki, małże, raki, specjalnie hodowane w dawnych czasach, a także homary i ośmiornice. Ta książka to prawdziwa podróż przez historię jedzenia rodem z wód – wszystko, co jest jadalne i pochodzi z tego środowiska, znajdzie w niej swoje miejsce.

Fragmenty z klasycznych dzieł literackich podkreślają miejsce ryb w naszej kulturze gastronomicznej. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” wymienia różne gatunki i metody przygotowania ryb, wskazując na bogactwo smaków, jakie mogą one wnieść na nasz stół. Anthelme Brillat-Savarin w „Fizjologii smaku” opisuje rybę jako wszechstronny składnik, który zadowoli każde podniebienie, niezależnie od formy podania – czy to na lodzie, w oliwie, czy podgrzewaną na różne sposoby. Nawet Jan Chryzostom Pasek w swoich „Pamiętnikach” przyznaje, że dobra ryba przewyższa najlepsze mięsa, co jest dowodem na jej szczególne miejsce w naszej kuchni.

Na koniec Maurycy Szymel w wierszu „Sobota”, opisuje stół zastawiony rybnymi przysmakami, wino i ciasto, odnosząc się do nostalgii za tradycją, którą pielęgnujemy w naszych domach. Książka Kozioła to nie tylko przewodnik po smakach, ale też refleksja nad rolą, jaką te wodne smakołyki odgrywają w naszym życiu.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: 14.58 zł
Okładka: CD/DVD
Ilość stron: 306
Rok wydania: 2023
Rozmiar: 1 × 1 mm
ID: 9788377207246
Autorzy:
Wydawnictwo:

Dane producenta:

Wydawnictwo PETRUS , Raciborska 13/31, 30-384 Kraków, Polska ,[email protected] ,tel. 601974991

Inne książki: Andrzej Kozioł

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info