Książka - Czerwona katorga 1923-1932

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Czerwona katorga 1923-1932

Czerwona katorga 1923-1932

Masz tę lub inne książki?

Sprzedaj je u nas

Od połowy XV wieku do początku XVII wieku piwowarstwo przeżywało swój złoty wiek, charakteryzujący się dynamicznym wzrostem produkcji i konsumpcji piwa, wyprzedzającym rozwój demograficzny tamtego okresu. Granica między regionami winiarskimi a piwowarskimi przesunęła się na południe, co sprzyjało rozwojowi przemysłu piwowarskiego dzięki postępowi technologicznemu i rosnącej wiedzy na ten temat. Rzeczpospolita była jednym z krajów z uznaną tradycją piwowarską, słynącym szczególnie z doskonałych piw pszenicznych, określanych jako białe, które cieszyły się ogromnym uznaniem.

W tamtym czasie, Kraków był największym ośrodkiem produkcji piwa w Rzeczypospolitej. Wybitny historyk Stanisław Kutrzeba łączy początki krakowskiego piwowarstwa z okresem lokacji miasta oraz kolonizacją niemiecką, zwracając uwagę, że ich hasła wolności, oszczędności i czystości nieodłącznie towarzyszyły obecności piwa. Rzemiosło piwowarskie było najważniejszym zajęciem w Krakowie, o czym świadczy liczba około 140 browarów oraz wiele słodowni i karczm w mieście.

Historia krakowskiego piwowarstwa to dzieje ludzi – zarówno tych urodzonych w Krakowie, jak i przybyszów z innych części Rzeczypospolitej oraz spoza jej granic. Poprzez ich opowieści można prześledzić rozwój piwowarstwa jako integralnej części polskiej tradycji. Aleksander Jelski w XIX wieku zauważył, że choć technika piwowarska jest kluczowym aspektem tego zagadnienia, to historyczne informacje o tym narodowym napoju oraz jego roli w kulturze nie są pozbawione wartości. Jest więc nadzieja, że te refleksje okażą się interesujące dla tych, którzy z zaciekawieniem spoglądają w przeszłość.

Wybierz stan zużycia:

WIĘCEJ O SKALI

Od połowy XV wieku do początku XVII wieku piwowarstwo przeżywało swój złoty wiek, charakteryzujący się dynamicznym wzrostem produkcji i konsumpcji piwa, wyprzedzającym rozwój demograficzny tamtego okresu. Granica między regionami winiarskimi a piwowarskimi przesunęła się na południe, co sprzyjało rozwojowi przemysłu piwowarskiego dzięki postępowi technologicznemu i rosnącej wiedzy na ten temat. Rzeczpospolita była jednym z krajów z uznaną tradycją piwowarską, słynącym szczególnie z doskonałych piw pszenicznych, określanych jako białe, które cieszyły się ogromnym uznaniem.

W tamtym czasie, Kraków był największym ośrodkiem produkcji piwa w Rzeczypospolitej. Wybitny historyk Stanisław Kutrzeba łączy początki krakowskiego piwowarstwa z okresem lokacji miasta oraz kolonizacją niemiecką, zwracając uwagę, że ich hasła wolności, oszczędności i czystości nieodłącznie towarzyszyły obecności piwa. Rzemiosło piwowarskie było najważniejszym zajęciem w Krakowie, o czym świadczy liczba około 140 browarów oraz wiele słodowni i karczm w mieście.

Historia krakowskiego piwowarstwa to dzieje ludzi – zarówno tych urodzonych w Krakowie, jak i przybyszów z innych części Rzeczypospolitej oraz spoza jej granic. Poprzez ich opowieści można prześledzić rozwój piwowarstwa jako integralnej części polskiej tradycji. Aleksander Jelski w XIX wieku zauważył, że choć technika piwowarska jest kluczowym aspektem tego zagadnienia, to historyczne informacje o tym narodowym napoju oraz jego roli w kulturze nie są pozbawione wartości. Jest więc nadzieja, że te refleksje okażą się interesujące dla tych, którzy z zaciekawieniem spoglądają w przeszłość.

Szczegóły

Opinie

Książki autora

Podobne

Dla Ciebie

Książki z kategorii

Dostawa i płatność

Szczegóły

Cena: - zł
Okładka: Twarda
Ilość stron: 92
Rok wydania: 2019
Rozmiar: 125 × 205 mm
ID: 9788381380041

Inne książki tych autorów

Podobne produkty

Może Ci się spodobać

Inne książki z tej samej kategorii

Opinie użytkowników
0.0
0 ocen i 0 recenzji
Reviews Reward Icon

Napisz opinię o książce i wygraj nagrodę!

W każdym miesiącu wybieramy najlepsze opinie i nagradzamy recenzentów.

Dowiedz się więcej

Wartość nagród w tym miesiącu

880 zł

Napisz opinię i wygraj nagrodę!
Twoja ocena to:
wybierz ocenę 0
Treść musi mieć więcej niż 50 i mniej niż 20000 znaków

Dodaj swoją opinię

Zaloguj się na swoje konto, aby mieć możliwość dodawania opinii.

Czy chcesz zostawić tylko ocenę?

Dodanie samej oceny o książce nie jest brane pod uwagę podczas losowania nagród. By mieć szansę na otrzymanie nagrody musisz napisać opinię o książce.

Już oceniłeś/zrecenzowałeś te książkę w przeszłości.

Możliwe jest dodanie tylko jednej recenzji do każdej z książek.

Sposoby dostawy

Płatne z góry

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

ORLEN Paczka

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty DHL BOX 24/7 i punkty POP

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

DPD Pickup Automaty i Punkty Odbioru

9.99 zł

Darmowa od 190 zł

Automaty Orlen Paczka, sklepy Żabka i inne

12.99 zł

Darmowa od 190 zł

GLS U Ciebie - Kurier

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DPD

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier InPost

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Pocztex Kurier

13.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier DHL

14.99 zł

Darmowa od 190 zł

Kurier GLS - kraje UE

69.00 zł

Punkt odbioru (Dębica)

2.99 zł

Darmowa od 190 zł

Płatne przy odbiorze

Kurier GLS pobranie

23.99 zł

Sposoby płatności

Płatność z góry

Przedpłata

platnosc

Zwykły przelew info