Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Jedzenie, które widzimy na naszych talerzach, jest ostatecznym wynikiem globalnego łańcucha produkcji żywności, który nieuchronnie prowadzi do katastrofy ekologicznej. Świadomość tego faktu jest kluczowa podczas codziennych zakupów w supermarkecie. Korporacje spożywcze w porozumieniu z finansistami stworzyły gigantów przemysłu spożywczego, skupionych na maksymalizacji zysków przy minimalnych kosztach produkcji. Takie firmy, przypominające szarańcze, eksploatują zasoby naturalne bez opamiętania, aż do ich całkowitego wyczerpania, zanim przeniosą się w inne miejsce, gdzie proces się powtarza.
Liberti wnikliwie analizuje działalność wiodących producentów kilku kluczowych produktów: wieprzowiny, powszechnie spożywanego mięsa; soi, najpopularniejszego roślinnego białka; konserwowanego tuńczyka, zaraz po krewetkach najczęściej wybieranego owoców morza oraz koncentratu pomidorowego, pochodzącego z najbardziej rozpowszechnionego na świecie warzywa. Produkty te, będące podstawą diety wielu ludzi, jednocześnie przynoszą największe szkody środowisku spowodowane przez przemysł spożywczy.
Dziennikarz jednoznacznie przestrzega: obecny model produkcji i konsumpcji żywności jest nie do utrzymania na dłuższą metę. W obliczu globalnych wyzwań klimatycznych nadszedł czas, aby poważnie rozważyć kierunki dalszego postępowania.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Jedzenie, które widzimy na naszych talerzach, jest ostatecznym wynikiem globalnego łańcucha produkcji żywności, który nieuchronnie prowadzi do katastrofy ekologicznej. Świadomość tego faktu jest kluczowa podczas codziennych zakupów w supermarkecie. Korporacje spożywcze w porozumieniu z finansistami stworzyły gigantów przemysłu spożywczego, skupionych na maksymalizacji zysków przy minimalnych kosztach produkcji. Takie firmy, przypominające szarańcze, eksploatują zasoby naturalne bez opamiętania, aż do ich całkowitego wyczerpania, zanim przeniosą się w inne miejsce, gdzie proces się powtarza.
Liberti wnikliwie analizuje działalność wiodących producentów kilku kluczowych produktów: wieprzowiny, powszechnie spożywanego mięsa; soi, najpopularniejszego roślinnego białka; konserwowanego tuńczyka, zaraz po krewetkach najczęściej wybieranego owoców morza oraz koncentratu pomidorowego, pochodzącego z najbardziej rozpowszechnionego na świecie warzywa. Produkty te, będące podstawą diety wielu ludzi, jednocześnie przynoszą największe szkody środowisku spowodowane przez przemysł spożywczy.
Dziennikarz jednoznacznie przestrzega: obecny model produkcji i konsumpcji żywności jest nie do utrzymania na dłuższą metę. W obliczu globalnych wyzwań klimatycznych nadszedł czas, aby poważnie rozważyć kierunki dalszego postępowania.
