Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
Kwiaty jadalne coraz częściej znajdują swoje miejsce w kuchni, przestając być postrzegane jako tajemniczy element kulinariów. Kuchnia wykorzystująca kwiaty przekonuje zarówno swoją estetyką, jak i bogactwem smaku, a jednocześnie oferuje korzyści zdrowotne dzięki zawartości różnych składników odżywczych. Na przykład, kwiaty takie jak ogórecznik, nasturcja czy kwiat szczypiorku są źródłem witaminy C, nasturcja dostarcza również witaminy D, a kwiaty cukinii są bogate w witaminę A. Ponadto róża i lawenda zawierają witaminę E, chryzantema i goździk są źródłem potasu, ogórecznik dostarcza żelaza, a ketmia wapnia. Nie można też zapomnieć o fitozwiązkach obecnych w nagietkach, fiołkach, mniszku lekarskim i różach.
Choć wartości odżywcze są istotne, to jednak kwiaty w kuchni przede wszystkim zachwycają swoim wyglądem, świeżością i niepowtarzalnością, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem w każdej potrawie. Na stole wprowadzają element zaskoczenia i kierują uwagę gości. Aby jeszcze bardziej docenić te rośliny, warto zgłębić ich historię. Interesujące może być dowiedzenie się, z jakich regionów pochodzą, jak dawno zaczęto je wykorzystywać, kto je sprowadził do naszego otoczenia, a także jakie były ich pierwotne zastosowania. Poznanie tych aspektów może wzbogacić doświadczenie kulinarne związane z używaniem kwiatów w codziennej kuchni.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
Kwiaty jadalne coraz częściej znajdują swoje miejsce w kuchni, przestając być postrzegane jako tajemniczy element kulinariów. Kuchnia wykorzystująca kwiaty przekonuje zarówno swoją estetyką, jak i bogactwem smaku, a jednocześnie oferuje korzyści zdrowotne dzięki zawartości różnych składników odżywczych. Na przykład, kwiaty takie jak ogórecznik, nasturcja czy kwiat szczypiorku są źródłem witaminy C, nasturcja dostarcza również witaminy D, a kwiaty cukinii są bogate w witaminę A. Ponadto róża i lawenda zawierają witaminę E, chryzantema i goździk są źródłem potasu, ogórecznik dostarcza żelaza, a ketmia wapnia. Nie można też zapomnieć o fitozwiązkach obecnych w nagietkach, fiołkach, mniszku lekarskim i różach.
Choć wartości odżywcze są istotne, to jednak kwiaty w kuchni przede wszystkim zachwycają swoim wyglądem, świeżością i niepowtarzalnością, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem w każdej potrawie. Na stole wprowadzają element zaskoczenia i kierują uwagę gości. Aby jeszcze bardziej docenić te rośliny, warto zgłębić ich historię. Interesujące może być dowiedzenie się, z jakich regionów pochodzą, jak dawno zaczęto je wykorzystywać, kto je sprowadził do naszego otoczenia, a także jakie były ich pierwotne zastosowania. Poznanie tych aspektów może wzbogacić doświadczenie kulinarne związane z używaniem kwiatów w codziennej kuchni.
