Stan książek
Nasze książki są dokładnie sprawdzone i jasno określamy stan każdej z nich.
Nowa
Książka nowa.
Używany - jak nowa
Niezauważalne lub prawie niezauważalne ślady używania. Książkę ciężko odróżnić od nowej pozycji.
Używany - dobry
Normalne ślady używania wynikające z kartkowania podczas czytania, brak większych uszkodzeń lub zagięć.
Używany - widoczne ślady użytkowania
zagięte rogi, przyniszczona okładka, książka posiada wszystkie strony.
Na marne
Masz tę lub inne książki?
Sprzedaj je u nas
W miarę jak lata mijają, marnotrawstwo żywności staje się coraz większym problemem. Codziennie wyrzucamy ogromne ilości potencjalnie jadalnych produktów: od skórki ziemniaków po suche kromki chleba, resztki jogurtu, które zostają na dnie opakowań, oraz nieco zgniecione jabłka. Często zdarza się, że przeterminowany makaron ląduje w koszu, zanim zdążymy go ugotować. Czy rzeczywiście skala tego problemu rośnie tak szybko, jak sugerują media?
Marta Sapała postanowiła przyjrzeć się temu zjawisku bliżej. Przeprowadza rozmowy z osobami, które zdobywają jedzenie poprzez odzyskiwanie go ze śmietników, odwiedza kompostowniki i kuchnie swoich rozmówców, bada kontenery przy sklepach dyskontowych, oraz oddaje głos osobom bezdomnym i tym, dla których oszczędność to codzienność. Jej badania prowadzą ją zarówno tam, gdzie powstaje żywność, jak i tam, gdzie jej cykl się kończy. Odwiedza magazyny w supermarketach oraz banki żywności. Sapała zestawia portrety ludzi z danymi statystycznymi i perspektywą ekspertów, jednocześnie nie bojąc się kwestionować powtarzanych w mediach stereotypów dotyczących marnotrawstwa.
Książka „Na marne” to zbiór reportaży, które przybliżają nasze codzienne zwyczaje konsumpcyjne i uczą odpowiedzialnego podejścia do jedzenia. To wciągająca i pouczająca lektura, która zachęca do refleksji nad naszym stosunkiem do zasobów, które często traktujemy zbyt beztrosko.
Wybierz stan zużycia:
WIĘCEJ O SKALI
W miarę jak lata mijają, marnotrawstwo żywności staje się coraz większym problemem. Codziennie wyrzucamy ogromne ilości potencjalnie jadalnych produktów: od skórki ziemniaków po suche kromki chleba, resztki jogurtu, które zostają na dnie opakowań, oraz nieco zgniecione jabłka. Często zdarza się, że przeterminowany makaron ląduje w koszu, zanim zdążymy go ugotować. Czy rzeczywiście skala tego problemu rośnie tak szybko, jak sugerują media?
Marta Sapała postanowiła przyjrzeć się temu zjawisku bliżej. Przeprowadza rozmowy z osobami, które zdobywają jedzenie poprzez odzyskiwanie go ze śmietników, odwiedza kompostowniki i kuchnie swoich rozmówców, bada kontenery przy sklepach dyskontowych, oraz oddaje głos osobom bezdomnym i tym, dla których oszczędność to codzienność. Jej badania prowadzą ją zarówno tam, gdzie powstaje żywność, jak i tam, gdzie jej cykl się kończy. Odwiedza magazyny w supermarketach oraz banki żywności. Sapała zestawia portrety ludzi z danymi statystycznymi i perspektywą ekspertów, jednocześnie nie bojąc się kwestionować powtarzanych w mediach stereotypów dotyczących marnotrawstwa.
Książka „Na marne” to zbiór reportaży, które przybliżają nasze codzienne zwyczaje konsumpcyjne i uczą odpowiedzialnego podejścia do jedzenia. To wciągająca i pouczająca lektura, która zachęca do refleksji nad naszym stosunkiem do zasobów, które często traktujemy zbyt beztrosko.
